Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU latem - piec czy prąd

Klokoczyce

Recommended Posts

Witam!

Proszę o podpowiedź , co jest tańsze - grzanie wody(CWU) latem poprzez piec na ekogroszek, czy montaż grzałki i grzanie prądem

Posiadam taki zbiornik: 300 l

http://www.skleparmatura.pl/biawar/wymienniki/1335.html

natomiast piec Ogniwo eko plus posiada tryb lato.Chciałbym jednak nie grzać nim cały rok - stąd kieruję się w kierunku prądu.

Jakie orientacyjne mogą być przy 1 i 2 sposobie

Dzięki za podpowiedź.

Klokoczyce

Czy ten piec ma drugi tradycyjny ruszt?

w moim Defro duo rok temu paliłam do maja, potem nie chciało nam się brudzić i grzałam wodę prądem do czerwca, dopóki nie przyszedł rachunek za prąd...... :o zaczęłam przepalać raz dziennie ( jeden solidny załadunek ) drewnem na zwykłym ruszcie - woda była gorąca w pół godziny a dodatkowo w piecu przy temperaturze 70-80st. pięknie wypaliły się sadze, tak przeciągnęłam do końca października puszczając ciepło jesienią również na co. Dopiero w listopadzie włączyłam automat i do tej pory zużycie węgla to 2,2 tony:rolleyes:

Nie znam się ale mówimy o grzaniu wody latem gdy komin nie jest wychłodzony więc ta różnica temperatur nie jest taka duża. W tradycyjnych piecach tak pali się cały czas, nawet i zimą i jakoś to wytrzymują, chyba gorsze dla samego pieca jest ciągłe palenie grubo poniżej 60st a tak więkoszośc robi dla oszczędności mimo że producenci pieców informują czym to grozi...

ej, panowie, "nagłe zagrzanie i wychłodzenie "to chyba by wystąpiło gdyby go palnikiem podgrzewać, przy normalnym rozpalaniu stopniowo się nagrzewa a potem pomału stygnie, przynajmniej u mnie;)

a komin mam systemowy, ocieplony wełną.

Edytowane przez Amelia 2

Prawie 2000 za bojler to połowa wartości pompy ciepła do CWU ze zbiornikiem z nierdzewki i z grzałką. Pobór powietrza najlepiej z jakiegoś nieizolowanego strychu i jest OK. Jednak trzeba wydać trochę więcej.

w przyszłości planuję inne ogrzewanie niż węgiel ale dopiero gdy pompy stanieją. Na razie nie bardzo się na tym znam:confused: a co z tym poborem powietrza ze strychu zimą?

Zimą przecież grzejesz CWU kotłem. Ja też mógłbym to robić, ale mam wykonaną nitkę z poborem z nieogrzewanego garażu. Jedyne dni w których musiałem włączyć grzałkę to te gdy temperatura spadała na zewnątrz poniżej -20 stopni. Wtedy garaż miał lekko ponad zero, ale są pompy które bez problemu działają poniżej zera.

JAk finanse pozwalają, to idealnym rozwiązaniem są solary z dużym zbiornikiem i ew. grzałką wspomagającą.
Jesli brac pod uwage koszty grzania wody to owszem, ale pod warunkiem, ze z 80% doplaci gmina. Bo ilosc dni slonecznych w tym kraju nie rozpieszcza :-( Jesli samemu ma sie zaplacic za zakup solara to jest to srednio oplacalne w tym kraju. Juz taniej wyjdzie duzy zasobnik i grzanie pradem w taniej taryfie.

Po za tym chyba wkradl sie blad, bo napisales "ew grzalka wspomagajaca". Nie ewentualnie ale koniecznie. Jak nie ma slonca przez tydzien to mam sie nie myc?

marcin

Jak nie ma słońca, to przepalasz w kotle.

Co do finansów, to w woj. mazowieckim w tym roku ruszył program dopłat z WFOŚ - podobno nie trzeba już brać kredytu, żeby skorzystać.

Na pompy ciepła, póki co , nie dają. A szkoda. W każdym razie są to dwa sensowne rozwiązania , jak nie ma gazu.

Jak nie ma słońca, to przepalasz w kotle.

Co do finansów, to w woj. mazowieckim w tym roku ruszył program dopłat z WFOŚ - podobno nie trzeba już brać kredytu, żeby skorzystać.

Na pompy ciepła, póki co , nie dają. A szkoda. W każdym razie są to dwa sensowne rozwiązania , jak nie ma gazu.

Zajebista perpsektywa. Tylko ze palenie w kotle zeby sie wykapac to mi przypomina wakacje u cioci na wsi 30lat temu, a nie XXI wiek :-/

Masz prysznic/wanne, czy nagrzan wode do miednicy lejesz zeby sie umyc?

Sorry za sarkazm, ale dla mnie zarowno CO jak i CWU ma byc praktycznie bezobslugowe. Jakies latanie z weglem.... Brrr. Nigdy w zyciu bym nie wstawil do domu pieca na paliwo stale.

A nie sa to jedyne rozwiazania sensowne. Jest 3 sensowne. Np. zbudowac tak cieply dom, zeby grzanie nawet drogim ale bezobslugowym pradem, olejem, czy gazem z butli nie ruinowalo.

marcin

Ale tu mowa o ciepłej wodzie latem więc nawet 0,5m izolacji ze wszystkich stron nic nie da:o
Dobra, za duzy przeskok myslowy. Masz piec na paliwo stale, zakladam, ze gaz sieciowy jest niedostepny. Stawiasz cieply dom bo wtedy grzanie olejem/gazem z butli nie kosztuje majatku (wiadomo, ze grzanie weglem jest stosunkowo tanie). A juz nagrzanie CWU olejem, gazem z butli z torbami nie pusci. W standardowym domu CO jest parokrotnie przeciez drozsze niz CWU.

A grzanie CWU gazem/olejem jest z tych bezobslugowych.

marcin

W standardowym domu tak. Choć muszę przyznać, że mieszkałam w domu z bali kilka lat i rachunki za gaz latem (tylko cwu ) były na poziomie 300 zł/ 2 miesiące (150/miesiąc) a zimą (jak nie było - 20 ,tylko tak do -10, dwa - trzy zimowe miesiące) co najwyżej 400 zł/ miesiąc. Dom 130 m2, 4 osoby. Uważam, że sporo szło na cwu a mało relatywnie na CO .

Co do niechęci do palenia w piecu, to ją podzielam i rozumiem. Obecnie przerabiam. Może są lepsze piece, bardziej nowoczesne i mniej upierdliwe w obsłudze a za to skuteczniejsze, ale zawsze jest to problem brudu, kurzu itp. Ci co się na to decydują pewnie obawiają się kosztów innych nośników energii a może po prostu taka tradycja....

Co do ciepłej wody latem, to jak widzimy ukształtowały się dwie szkoły:

- pompa ciepła

- solary.

Te ostatnie wbrew pozorom podobno całkiem nieźle sobie radzą nawet w pochmurne dni (zasłyszana opinia użytkownika). Chyba że tydzień leje bez przerwy.

Każdy może wybrać co lubi i co mu się bardziej opłaci, kalkulując koszty inwestycyjne ( z uwzględnieniem możliwych do uzyskania dopłat) i eksploatacyjne (prąd, przeglądy itp.)

A wakacje u Babci na wsi - bezcenne....

Witam

Rozpocząłem wątek - ale chwilowo mnie nie było:

więc

mam piec na ekogroszek Ogniwo eko Plus(ma on funkcję LaTO - grzeje wtedy tylko CWU

mam zbiornik 300l(docelowo, w nieokreślonej przyszłości będzie tam mieszkało 6 osób) a na razie 3 osoby.

Miesięcznie zużywamy ok.5m3 wody ciepłej na miesiąc, więc zbiornik wody wystarczy na 2 dni.

-Solary nie wchodzą w grę - bo wysoki koszt i złe ukształtowanie dachu na słońce(trudny montaż)

-Pompa do ogrzania wody tańsza, ale w tej chwili te 4 tys to też za dużo.

Żeby podgrzewać ekogroszkiem, wystarczy przełączyć piec na funkcję lato (tu koszt ekogroszku tylko wchodzi w grę)

Ktoś mi podpowiedział żebym zmienił zasobnik na 150 l, ten 300l wrzucił na strych i kupił grzałkę (zasobnik ok. 1 tys, grzałka ze 300 zł + rachunki za prąd)

A co z przepływowym podgrzewaczem wody? wg hydraulika dobry podgrzewacz to koszt ok 1 tys, dodatkowo rurki, mufy, robocizna - razem z 1,5 tys. (wówczas nie grzałbym cały czas zasobnika 300l, ale to co wypotrzebuje - 1 kran w łazience, prysznic, 1 kran w kuchni). + koszt podgrzania wody.

Chciałem na wiosne wygasić piec bo brudno dla mnie w kotłowni i podgrzewając 300 l wody będę palił w komin(temperatura w tym zasobniku wg producenta obniża się o 5 procent na dobę.

co do palenia rusztem awaryjnym - wg producenta powinno się nim palić np. kiedy nie ma prądu a nie przez pół roku.

Czeste palenie skraca żywotność pieca, no i jest upierdliwe wg mnie.

No i mam problem, sam nie wiem co zrobić...

Siłowy przepływowy podgrzewacz wody na 5 odbiorników miałam w poprzednim domu i żałuję że nie zrobiłam teraz:(

pytałam serwisanta piecowego i nie widział nic złego w częstym paleniu na zwykłym ruszcie ale i tak planuję w przyszłości pompę ciepła albo inny małoobsługowy wynalazek

Edytowane przez Amelia 2