Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata garażowa wolnostojąca

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam taki problem... Wybudowałem dom zgodnie z linią zabudowy, czyli 25 metrów od granicy działki. Mając tyle miejsca od frontu, chciałbym postawić wiatę garażową - wolnostojącą. Zbudowana będzie z metalowych słupków, drewnianego dachu i obłożona dookoła pergolami lub deskami.

Moje pytanie jest takie:

- czy potrzebne jest w tym przypadku pozwolenie lub zgłoszenie

- czy można postawić taką wiatę, mając linię zabudowy 25 m. od granicy działki

Z góry dziękuję za podpowiedzi...

bez

Musisz zgłosić budowę wiaty do Starostwa. Powierzchnia wiaty nie może przekroczyć 25 m2. Zgłasza się na odpowiednim formularzu wraz z rysunkiem umiejscowienia wiaty na działce. Trzeba tam opisać wiatę, np. sposób odprowadzenia wody z dachu i wszystkie możliwe wymiary. Najlepiej zrobić to na miejscu pokazując urzędnikowi. Jeżeli urząd nie zgłosi sprzeciwu, to można budować :)

Jeżeli jest to linia zabudowy nieprzekraczalna to raczej jej nie możesz przekroczyć chyba że plan przewiduje takie przypadki.

Co to wiaty "garażowej" to na wszystko co ma w tytule "garaż" trzeba pozwolenie na budowę.

Proszę pamiętać, że nie każda wiata musi być garażowa, bo może być np. na sprzęt ogrodniczy : )

A o linię zabudowy najlepiej dowiedzieć się w Starostwie. To oni przyjmują wniosek i od nich zależy czy dany wniosek oprotestują, czy też nie!

Poczytaj też tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?107197-wiata-a-granica-dzialki

Edytowane przez Zuja