Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Niedługo czeka mnie instalacja elektryczna i tu pojawia się kilka pytań:

1. przewody instalacji oświetlenia parteru puszczać pod stropem czy na stropie w peszlu i przewiercać się w miejscu lampy? Jakie są za i przeciw bo pewnie można tak i tak. Jeżeli dam pod stropem, a jest dosyć równy, to żeby przykryć przewód trzeba dać ok. 1cm tynku, za to dając w peszlu po stropie trzeba będzie rzeźbić w styropianie

2. przewody gniazd po ścianie w bruzdach czy po podłodze w peszlu?

Witam

Niedługo czeka mnie instalacja elektryczna i tu pojawia się kilka pytań:

1. przewody instalacji oświetlenia parteru puszczać pod stropem czy na stropie w peszlu i przewiercać się w miejscu lampy? Jakie są za i przeciw bo pewnie można tak i tak. Jeżeli dam pod stropem, a jest dosyć równy, to żeby przykryć przewód trzeba dać ok. 1cm tynku, za to dając w peszlu po stropie trzeba będzie rzeźbić w styropianie

2. przewody gniazd po ścianie w bruzdach czy po podłodze w peszlu?

Łatwiej jest od góry nic nie musisz robić wylewka to załatwi.Ale jeżeli po wylewkach to od dołu. Wcale nie musisz w peszlu. Do gniazd jak wolisz osobiście jestem przeciwnikiem instalacji w podłodze wolę na ścianie, szczególnie przy bardzo popularnym ogrzewaniu podłogowym.Ale to moje prywatne zdanie.

Ja z kolei jestem zwolennikiem minimalizacji ilości przewodów na ścianach, jeśli już to tylko pionowe podejścia do osprzętu i odbiorników.

Co za tym idzie, kable lecą głównie po podłodze i częściowo po suficie.

Peszel stanowi osłonę przed kopytami tynkarzy i nic więcej.

Ale peszel na podłodze daję zawsze.

Jeśli przewód idzie w ścianie to układam go w wyciętych bruzdach.

Bruzdy zaklejone gipsem.

Zanim zdecydujesz przeczytaj te 2 wątki:

Dlaczego bruzdy?

Peszel - ZA i PRZECIW

• 3 weeks później...
To jeszcze pytanie odnośnie prowadzenia przewodów po suficie, robić bruzdy? Strop jest monolityczny i bardzo równy. Jak położę przewody bezpośrednio na stropie to trzeba będzie dać min. 1cm tynku, ale robienie bruzd w takim monolicie jest troszkę ciężkie.

To jeszcze pytanie odnośnie prowadzenia przewodów po suficie, robić bruzdy? Strop jest monolityczny i bardzo równy. Jak położę przewody bezpośrednio na stropie to trzeba będzie dać min. 1cm tynku, ale robienie bruzd w takim monolicie jest troszkę ciężkie.

Nie warto.

Sufit i tak nie jest idealnie gładki i idealnie w poziomie.

Ważne że by przewód przylegał do sufitu.

Te listewki może się sprawdzały, ale w sytuacjach gdzie była 1 lampa na środku pomieszczenia, słowem dawno temu w blokowiskach.

W sytuacji, gdzie oświetlenie wpływa, a w zasadzie tworzy aranżację wnętrz to listewki musiałyby być poprzedzone projektem wnętrz.

Ze świecą szukać inwestora, który na etapie lania stropu myśli o wykończeniówce i lampach?

I dlatego korzystamy z forum. Pytamy, dociekamy, szukamy sposobów jak dobrze rozwiązać problemy.

Racja że wykonawcy tzw budowlanki nie współpracują z instalatorami ale czyż nie można wcześniej pogadać, uzgodnić?

Założyciel tematu pytał - ja doradziłem jak umiałem.

Można kabel także na HUK-ach mocować, kleić klejarką, gipsować.

Można także przewierty nad strop i zjazdy potem.

Do wyboru do koloru.

Na Wi-Fi czyli bez przewodów,jeszcze nie działa ;)