jadzoo 05.03.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Niedługo czeka mnie instalacja elektryczna i tu pojawia się kilka pytań:1. przewody instalacji oświetlenia parteru puszczać pod stropem czy na stropie w peszlu i przewiercać się w miejscu lampy? Jakie są za i przeciw bo pewnie można tak i tak. Jeżeli dam pod stropem, a jest dosyć równy, to żeby przykryć przewód trzeba dać ok. 1cm tynku, za to dając w peszlu po stropie trzeba będzie rzeźbić w styropianie2. przewody gniazd po ścianie w bruzdach czy po podłodze w peszlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 05.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Niedługo czeka mnie instalacja elektryczna i tu pojawia się kilka pytań: 1. przewody instalacji oświetlenia parteru puszczać pod stropem czy na stropie w peszlu i przewiercać się w miejscu lampy? Jakie są za i przeciw bo pewnie można tak i tak. Jeżeli dam pod stropem, a jest dosyć równy, to żeby przykryć przewód trzeba dać ok. 1cm tynku, za to dając w peszlu po stropie trzeba będzie rzeźbić w styropianie 2. przewody gniazd po ścianie w bruzdach czy po podłodze w peszlu? Łatwiej jest od góry nic nie musisz robić wylewka to załatwi.Ale jeżeli po wylewkach to od dołu. Wcale nie musisz w peszlu. Do gniazd jak wolisz osobiście jestem przeciwnikiem instalacji w podłodze wolę na ścianie, szczególnie przy bardzo popularnym ogrzewaniu podłogowym.Ale to moje prywatne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.03.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ja z kolei jestem zwolennikiem minimalizacji ilości przewodów na ścianach, jeśli już to tylko pionowe podejścia do osprzętu i odbiorników.Co za tym idzie, kable lecą głównie po podłodze i częściowo po suficie. Peszel stanowi osłonę przed kopytami tynkarzy i nic więcej.Ale peszel na podłodze daję zawsze. Jeśli przewód idzie w ścianie to układam go w wyciętych bruzdach.Bruzdy zaklejone gipsem. Zanim zdecydujesz przeczytaj te 2 wątki:Dlaczego bruzdy?Peszel - ZA i PRZECIW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadzoo 24.03.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 To jeszcze pytanie odnośnie prowadzenia przewodów po suficie, robić bruzdy? Strop jest monolityczny i bardzo równy. Jak położę przewody bezpośrednio na stropie to trzeba będzie dać min. 1cm tynku, ale robienie bruzd w takim monolicie jest troszkę ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 To jeszcze pytanie odnośnie prowadzenia przewodów po suficie, robić bruzdy? Strop jest monolityczny i bardzo równy. Jak położę przewody bezpośrednio na stropie to trzeba będzie dać min. 1cm tynku, ale robienie bruzd w takim monolicie jest troszkę ciężkie. Nie warto. Sufit i tak nie jest idealnie gładki i idealnie w poziomie. Ważne że by przewód przylegał do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierzaczek 26.03.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Sprawdzonym sposobem od dawna było zostawianie na szalunku przed wylaniem płyty pasków klinowych lub listewek w kształcie trapezu od miejsca gdzie kable w peszlu z wyłącznika przechodzą ze ściany na sufit aż do środka pomieszczenia. Po rozebraniu szalunku była bruzda na schowanie peszla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.03.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Te listewki może się sprawdzały, ale w sytuacjach gdzie była 1 lampa na środku pomieszczenia, słowem dawno temu w blokowiskach.W sytuacji, gdzie oświetlenie wpływa, a w zasadzie tworzy aranżację wnętrz to listewki musiałyby być poprzedzone projektem wnętrz.Ze świecą szukać inwestora, który na etapie lania stropu myśli o wykończeniówce i lampach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierzaczek 26.03.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 I dlatego korzystamy z forum. Pytamy, dociekamy, szukamy sposobów jak dobrze rozwiązać problemy. Racja że wykonawcy tzw budowlanki nie współpracują z instalatorami ale czyż nie można wcześniej pogadać, uzgodnić? Założyciel tematu pytał - ja doradziłem jak umiałem. Można kabel także na HUK-ach mocować, kleić klejarką, gipsować. Można także przewierty nad strop i zjazdy potem. Do wyboru do koloru. Na Wi-Fi czyli bez przewodów,jeszcze nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts