Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 160m2 czym ogrzać??

budujący domek

Recommended Posts

Witam jest to moj pierwszy post na forum, buduje domek 160m2 jestem na etapie wyboru instalacji grzewczej jak ogrzac taki domek?? docieplony standardowo podłoga styro 5cm strop 25cm sciana 10cm, jakie sa koszty ceny co sie bardziej opłaca a co mniej??

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do takiego domu to tylko węgiel i CO-palacz na pełnym etacie. Gdzie ty byłeś jak planowałeś budowę domu i wybierałeś grubość warstwy ocieplenia? Trzeba było wtedy poszukać na FM jak ocieplić dom, to byś teraz się nie zastanawiał nad systemem ogrzewania. Jakbyś dobrze ocieplił dom, to jaki byś system CO nie wybrał byłoby dobrze.

A w takim durszlaku to na ile, wg Ciebie, wystarczy jedno palenie w piecu? Chyba że ściany są z BK gr. 44cm to może nie będzie tak źle.

jedno palenie w piecu wystarczy od jesieni do wiosny:rotfl:

rozpalasz na jesieni, potem tylko co kilka dni uzupełniasz zasobnik i wybierasz popiół,wszystko bez wygaszania kotła

no chyba że kolega śmieciucha chce wstawić :confused:

A w takim durszlaku to na ile, wg Ciebie, wystarczy jedno palenie w piecu? Chyba że ściany są z BK gr. 44cm to może nie będzie tak źle.

Nie licząc co tydzień dosypywania węgla i wybrania popiołu to jedno palenie sam nie wiem. Ostatnio nie pamiętam kiedy piec wygaszałem czy w tamtym roku czy jeszcze w poprzednim. Nawet jak opróżniałem komorę powietrza na jesień też go nie wygaszałem.

• 2 months później...

ja planuje domek 110m2 - dosyc dobrze ocieplony, zbudowany z BK24 plus 20 cm styro, okna 3 warstwowe, welna w dachu 30 cm, planuje rekuperator(ale bez gwc), i teraz tylko jaki ... ?? taki do 4 tys. najlepiej

ale najwiekszy problem mam z ogrzewaniem ... czym ogrzewac domek , bo wegiel odpada - zona nie chce popiolu, gaz...?? ziemny - ma byc .. pompa.. ?? sam nie wiem co lepiej wyjdzie ... ???taniej .. ???moze sa jakies inne rozwiazania ..?

Pozdrawiam

Tak że napisz że tak jak ty tak i on musi postawić choćby jeden komin. Mój systemowy z allegro wyszedł niecałe 2 tyś z robotą. Ile ci będzie wystawał nad dach że chcesz 1,5 tysia za klinkier wywalić. Chyba od dołu do góry go nie będziesz obklejał.

Można napisać że komin to koszt 55 tyś jak ktoś chce go obłożyć drogimi kamieniami.

Co do zastosowania ogrzewania prądem jak najbardziej jest sens zastosowania.

Z tego co piszesz zamierzasz budować dom energooszczędny z zapotrzebowaniem ok.40-50kWh/m2/rok i teraz policz koszty.

40*110=4400kWh-to jest Twoje zużycie za sezon grzewczy.

Koszt 1kWh w II taryfie to 0,33zł a średnia cena prądu dwutaryfowego to 0,4-0,45zł/kWh.

I teraz 4400*0,45=1980zł za sezon grzewczy.

Może być ?

Jesli tak to jedziemy dalej ;)

Koszt instalacji piecyka elektrycznego to 2,7-3,3tys.zł z instalacją liczę 3,5tys.zł.

No i ?

No to dalej,decydując się na grzanie prądem rezygnujesz automatycznie z konieczności strugania komina z kotłowni czyli automatycznie oszczędzasz ok.5tys.zł

I gdzie tu widzisz drogie rozwiązanie ?

Do tego dolicz jeszcze ok.1000kWh/os/rok cwu czyli jakieś 400zł.

No to rozważ propan.

Przyjmujac założenia Arturo72

110 m2 /nie wiem dlaczego nie 160m2/ x 40kWh/m2/rok = 4 400kWh/rok to Twoje zużycie na sezon grzewczy. Czyli zapotrzebowanie bz.

propan 1l = 7,19kWh. Cena 1 litra propanu = 2,15 zł

Rocznie potrzebujesz 4 400kWh : 7,19kWh/litr = 612 litrów x 2,15 zł/litr = 1 316 zł.

Jedyna opłata stała to 150 zł na rzecz UDT/rok. Brak opłat przesyłowych.

Do tego dochodzi CWU

(za Arturo72) 1 000kWh/osobę rocznie czyli 1 000 : 7,19 = 139 litrów propanu x 2,15zł/litr = 299 zł/osobę.

Sprawności pozyskania dla energii elektrycznei i gazu takie same = 100%.

Prawda, że pięknie?

Edytowane przez Greengaz