Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 160m2 czym ogrzać??

budujący domek

Recommended Posts

nie rozumiem ?? z czym się nie zgadzasz ?? sugerujesz że nie potrafię odczytać wskazań z termometru ??

to może inaczej pofatyguj się do producenta osobiście w zimie, bo daleko nie masz, z własnymi termometrami i sam osobiście sobie sprawdź jakie są temperatury wejścia do wyjścia, a potem ogłosisz na forum że złapałeś mnie na oszustwie

nie napisałem że nie potrafisz odczytac wskazań termometru. po prostu nie możesz osiągnąć większej sprawności niż ta zbadana przez producenta w labolatorium na samym reku bez instalacji.

zatem albo jest błąd pomiaru albo masz jakiś super hiper egzemplarz

http://www.siwicki.pl/menu.php?q=dane

http://www.siwicki.pl/menu.php?q=sprawnosc

nie możesz osiągnąć reku podłączonym do instalacji lepszej sprawności niż ta policzona labolatoryjnie samego urządzenia

No chyba że producent zaniża dane w co nie uwierzę

Zawyżanie sprawności central przez sprzedawców osiągnęło rozmiary plagi. Dzieje się tak z dwóch powodów. Sprawność jest parametrem trudnym do sprawdzenia. Klienci chcą posiadać centrale o najwyższych sprawnościach. Nieliczni producenci, którzy decydują się podawać prawdziwe dane mają małe szansę na sukces marketingowy. W skrajnych wypadkach wizja upadłości firmy usuwa na dalszy plan wątpliwości natury moralnej. Zawyżane sprawności nie są jednak wymyślane. Są wynikami uzyskiwanymi w laboratorium w warunkach idealnych (100% szczelność, brak strat ciepła, itp.), przy minimalnym przepływie powietrza przez wymiennik lub przy nieproporcjonalnych strumieniach przepływającego powietrza.

Prawie zawsze mamy do czynienia z sumą sprawności temperaturowej i ciepła tzw. utajonego pochodzącego ze skraplania pary wodnej zawartej w powietrzu. Ilość ciepła pochodzącego z tego źródła zależy od temperatury zewnętrznej i wilgotności w pomieszczeniu. Im niższa temperatura na zewnątrz i wyższa wilgotność wewnątrz tym wyższa sprawność. Oba te parametry są kreatywnie korygowane.

Temperatura obliczeniowa dla zimy to -16 ÷ -20 °C. Jest to temperatura skrajna, rzadko doświadczana. Określanie sprawności w oparciu o wartości skrajne jest mało rzetelne ale niestety powszechne. Warto dowiedzieć się jaką sprawność uzyskamy kiedy na zewnątrz będzie -10°C lub 0°C.

Wilgotność daje większe pole do manipulacji. Wszyscy wiemy, że w okresie zimowym w pomieszczeniach mamy powietrze raczej suche. Wilgotność spada do około 30÷40%. Natomiast przyjmując do obliczeń nierzeczywistą wartość 60 czy 70% można "sztucznie" podwyższyć sprawność nawet o 10%. Warto zapytać jakie parametry powietrza posłużyły do obliczenia przedstawianej sprawności.

to cytat o tym co robią producenci

na koniec bo nie chcę się kłócić z kolejnym pasjonatem

Nie twierdzę że WM jest zła

złe jest pisanie o niej nieprawdy zarówno co do kosztów jak i cudownych parametrów.

To tak jak z kotłami na ekogroszek sprawność 85-90% osiągają owszem w labolatorium nowiuteńkie ale po tygodniu pracy w warunkach eksploatacyjnych średnia sprawność jest na poziomie 50-60% i takie dane powinni podawać zarówno producenci reku jak i kociołków na eko

Ale Polak głupi i lubi się oszukiwać że ma na papierze 90% i jest lepszy od sąsiada

To tyle co mam w temacie do powiedzenia

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WM nie jest wyważaniem otwartych drzwi ani otwartych okien.

WM działa latem. WG nie.

WM pozwala mieć otwarte okna latem. WG zmusza do otwierania okien.

WM pozwala mieć zamknięte okna i otwierać je wyłącznie do mycia. WG nie daje tego komfortu.

WM jest sterowalna, WG nie.

Jeśli ktoś chce sobie mieszkać w domu z WG, niech sobie mieszka. Tylko niech nie wymyśla na forum, że WG jest lepsza od WM, bo N I E J E S T.

WG z czasem zniknie z rynku podobnie, jak zniknęły piece kaflowe na rzecz ogrzewania centralnego.

Tak to jest bardzo prawdopodobne w końcu odkrywamy nowe planety cały czas,wprawdzie mamy do nich daleko ale całkiem mozliwe ze panujace tam być moze inne prawa fizyki pozwolą na idealne działanie WM...lecz na dzień dzisiejszy zejdzmy na ziemie:),i niestety ale żaden z akapitów które powyżej przytoczyłes na temat WM nie pokrywa się w 100% z rzeczywistością...to tylko marketingowy bełkot,gra słów...ale ok ,kazdy sam wyciągnie wnioski pod warunkiem ze mu sie przedstawi alternatywe.pozdrawiam

front247, to które ze zdań tyczących WM nie jest prawdziwe ?

Ty uważasz, że kiedy zamieszkasz w nowoczesnym, szczelnym domu w 5 osób przy kubaturze ok 225m3 nie będziesz potrzebował WM, ja uważam, że pogarszasz sobie komfort mieszkania. No, ale to nie ja będę tam lokatorem :)

WM nie jest wyważaniem otwartych drzwi ani otwartych okien.

WM jest zamykaniem drzwi i zabijaniem okien dechami aby nie zaburzyć przepływów oraz cytuję:

Okna można otworzyć, tylko po co? Centrala rekuperatorowa, szczególnie w okresach zimowym i przejściowych, zapewnia znacznie lepsze przewietrzanie i osuszanie pomieszczeń, jednocześnie nie powodując ich wychłodzenia.

PRAWDA

Ponadto do wnętrz nie przedostają się zanieczyszczenia zewnętrzne i hałas z otoczenia.

Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby przy pięknej, letniej pogodzie wyłączyć system wentylacji i korzystać z uroków dnia przy szeroko otwartych oknach.

Przy WG mogę się cieszyć owartymi oknami bez konieczności wyłączania czegokolwiek:D

WM działa latem. WG nie.

Bzdura bzdura jeszcze raz bzdura

cytat: W przypadku wentylacji grawitacyjnej wszystko zależy od właściwego zaprojektowania i wybudowania domu. Jeśli zapewni się stały napływ powietrza zewnętrznego do domu, na przykład przez nawiewniki okienne lub ścienne, oraz poprawnie wykona się system wentylacji grawitacyjnej (np. odpowiednio dobierze się przekroje kanałów, wysokość kominów, zapewni drożność wlotów powietrza), przy sprzyjających warunkach atmosferycznych będzie ona skuteczna. Problemy z taką wentylacją mogą się jednak pojawiać w okresie letnim, gdy na zewnątrz jest ciepło i bezwietrznie.

pojawić się mogą ale nie muszą zatem stwierdzenie że nie działa jest kłamstwem

mógłbym tutaj przekornie napisać:

WG działa podczas braku prądu WM nie i śmiem twierdzić że jest w tym więcej prawdy niż w stwierdzeniu kolegi:yes:

WM pozwala mieć otwarte okna latem. WG zmusza do otwierania okien.

kolejny mit który częściowo został już opisany kilka wierszy wyżej. Przy WM lepiej ja wyłączyć a prz dobrze zrobionej WG nie muszę otwierać

WM pozwala mieć zamknięte okna i otwierać je wyłącznie do mycia. WG nie daje tego komfortu.

do tego trzeba być ............(wypełnić wedle uznania)żeby nie otwierać wcale okien. zwłaszcza że się chwilę wcześniej pisze iż WM pozwala mieć otwarte okna. więc jak to jest pozwala mieć otwarte czy pozwala mieć zamknięte.

Kolego - zmieniasz punkt widzenia częściej niż Czarnecki Rysio

To jest jedyny punkt z którym się mogę zgodzić chociaż nie do końca. Przy właściwym zaprojektowaniu i wykonaniu zgodnie ze sztuką WG i wykorzystaniu nawiewników higrosterowalnych możemy częściowo sterować przepływem powietrza również w WG

Jeśli ktoś chce sobie mieszkać w domu z WG, niech sobie mieszka. Tylko niech nie wymyśla na forum, że WG jest lepsza od WM, bo N I E J E S T

A co wg Ciebie oznacza "lepsza"?????

Dla mnie lepsze są blondynki średniego wzrostu i auta z manualną skrzynią biegów a mój szwagier woli automaty i brunetki.

To co ??? moje jest lepsze czy jego???

To czy coś jest lepsze czy gorsze zależy od tego czy spełnia wymagania uzytkownika. Jeśli dla kogoś WG spełnia to jest dla niego lepsza. Jeśli Twoje wymagania spełnia WM to jest lepsza dla Ciebie ale nie znaczy że dla wszystkich.

WG z czasem zniknie z rynku podobnie, jak zniknęły piece kaflowe na rzecz ogrzewania centralnego.

Miało już być wszystko w temacie ale nie mogłem się powstrzymać i zostawić ten marketingowy bełkot bez odpowiedzi

komentarze w tekście

z piecami kaflowymi to ostrożnie

zobaczymy co dalej

Piece kaflowe zdają się przeżywać renesans, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe, bo ani nie są ekonomiczne w eksploatacji, ani wygodne. Ot, dają przyjemne ciepło na drodze promieniowania, to jest ich ogromna zaleta.

i niestety ale żaden z akapitów które powyżej przytoczyłes na temat WM nie pokrywa się w 100% z rzeczywistością...to tylko marketingowy bełkot,gra słów...ale ok ,kazdy sam wyciągnie wnioski pod warunkiem ze mu sie przedstawi alternatywe.pozdrawiam

Proszę o argumenty i dowody. Będziesz próbował udowadniać, że WM nie działa latem, albo że nie da się nią sterować? Chętnie poczytam ten bełkot.

Miało już być wszystko w temacie ale nie mogłem się powstrzymać i zostawić ten marketingowy bełkot bez odpowiedzi

komentarze w tekście(...)

Przy WG mogę się cieszyć owartymi oknami bez konieczności wyłączania czegokolwiek

Racja. Tego nie sposób podważyć. Jeśli dla Ciebie problemem jest wyłączenie jednego przełącznika, to raczej nie powinieneś mieszkać w domu jednorodzinnym, tylko w hotelu.

Napisałem, że WM działa latem, w odróżnieniu od WG. Ty zaś napisałeś, że:

Bzdura bzdura jeszcze raz bzdura(...)

przy sprzyjających warunkach atmosferycznych będzie ona skuteczna. Problemy z taką wentylacją mogą się jednak pojawiać w okresie letnim, gdy na zewnątrz jest ciepło i bezwietrznie.

Czyli jednak są takie dni latem, gdy WM nie działa.

To jest jedyny punkt z którym się mogę zgodzić chociaż nie do końca. Przy właściwym zaprojektowaniu i wykonaniu zgodnie ze sztuką WG i wykorzystaniu nawiewników higrosterowalnych możemy częściowo sterować przepływem powietrza również w WG

Nawiewniki higrosterowalne, jak zapewne wiesz, same regulują swoją wydajność w zależności od wilgotności.

Trudno nazwać to sterowaniem, bo nie masz żadnego wpływu na ich działanie.

do tego trzeba być ............(wypełnić wedle uznania)żeby nie otwierać wcale okien.

Wystarczy:

* mieszkać na wsi, koło śmierdzącej obory sąsiada, pełnej much,

* mieszkać pod lasem, nad oczkiem wodnym, walczyć z komarami,

* mieszkać przy autostradzie, utyskiwać na hałas,

by NIE MIEĆ OCHOTY otwierać okien.

To czy coś jest lepsze czy gorsze zależy od tego czy spełnia wymagania uzytkownika. Jeśli dla kogoś WG spełnia to jest dla niego lepsza. Jeśli Twoje wymagania spełnia WM to jest lepsza dla Ciebie ale nie znaczy że dla wszystkich.

Jeśli wymagania użytkownika wentylacji są takie:

* chcę, żeby czasem działała,

* ale nie musi działać zawsze, kiedy tego chcę (wtedy pootwieram sobie okna w całym domu),

* czasem może działać odwrotnie,

* a w niektórych warunkach może działać zbyt intensywnie, wychładzając i przesuszając mi dom,

to rzeczywiście WG się doskonale dla niego nadaje.

front247, to które ze zdań tyczących WM nie jest prawdziwe ?

Ty uważasz, że kiedy zamieszkasz w nowoczesnym, szczelnym domu w 5 osób przy kubaturze ok 225m3 nie będziesz potrzebował WM, ja uważam, że pogarszasz sobie komfort mieszkania. No, ale to nie ja będę tam lokatorem :)

Trudno to nazwać nowoczesnym domem przy kubaturze 225m3. U mnie piwnica i garaże mają prawie 2 razy większą kubaturę.

dobrze rozumiem ?? radzisz mi żebym wyrzucił mój rekuperator na śmietnik i wrócił do tradycyjnego otwierania okien ??

przeczytaj mój post ze zrozumieniem

napisałem że nie możesz osiągnąć więcej niż producent a nie że masz to wywalić.

Jeśli zatem osiągasz pomijając błąd pomiaru sprawność 95% bo taką podaje producent to powinieneś się tylko cieszyć ale jak widzę wolisz szukać drugiego dna.

Dalsza dyskusja dla mnie nie ma sensu

Przykłady dowodzą tylko, że pewne efekty łatwiej uzyskać dla większych kubatur. Przy tak detencyjnej tezie będzie Ci zapewne bardzo łatwo odpowiedzieć na pytanie Arturo72.

No właśnie, bardzo łatwo. Większe kubatury, więcej powietrza, większy komfort, latem i zimą.

Edytowane przez zyzolek

Obyś się wkrótce nie zdziwił. Bo są już hybrydy na bazie diesla.

A wiesz, ten eko-syf najlepiej się sprawdza w dużych domach.

Eko-syf nie sprawdza się w żadnych domach!!! Jest to upierdliwy system nie tylko dla inwestora ale i dla jego sąsiadów!!! Powinien być całkowity zakaz stawiania nowych domów z kotłami tego typu!!! Na szczęście jak ktoś w dzisiejszych czasach ma choć trochę oleju pod sufitem, takiego babola sobie w swoim domu nie sprawi:P

Eko-syf nie sprawdza się w żadnych domach!!! Jest to upierdliwy system nie tylko dla inwestora ale i dla jego sąsiadów!!! Powinien być całkowity zakaz stawiania nowych domów z kotłami tego typu!!! Na szczęście jak ktoś w dzisiejszych czasach ma choć trochę oleju pod sufitem, takiego babola sobie w swoim domu nie sprawi:P

a jak ktoś nie bardzo ma wybór????

ma tylko prąd, LPG z butli, olej opałowy i węgiel do wyboru a dodatkowo ograniczone fundusze nie pozwalają mu na inwestycję w dom o parametrach przewyższających obowiązujące normy minimalne. co takiemu polecisz???