Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 160m2 czym ogrzać??

budujący domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Acha, i do domu 400m2 nie kupisz PCI za 20 tys, ani za 30tys. tylko za 90 - 120 tys. Kotłownia kosztowała mnie 20 tys więc resztę mam na koszty ogrzewania przez najbliższe 20 lat.

20tyś to ty dałeś za same m2 tej kotłowni:D

Wielkość pompy nie zależy od wielkości domu tylko od jego zapotrzebowania na ciepło! Najwidoczniej u ciebie z tym nie najlepiej:p

pompa nie do każdego domu się nada

przy takich parametrach jak ma Liwko to jest idealne rozwiązanie ale dla standardowego domu lub domu modernizowanego już tak wesoło nie jest.

Ciekawe co Liwko zaproponuje dla kamienicy z końca XIX wieku bez izolacji termicznej żeby się z ekosyfem nie pieprzyć?????

dawaj Liwko pokaż co potrafisz. pamiętaj o kosztach zarówno inwestycji jak i jej zwrotu w czasie

czekam niecierpliwie na błysk inteligencji

standardowy czyli taki który uzyska certyfikat energetyczny bez potrzeby zwiększania ilości izolacji lub zmiany parametrów materiałów na poziomie projektu

ale Ty przeciez wiesz wszystko wiec po co ja to piszę

ja cię nie obrażam jeszcze więc uważaj co piszesz żebyś się nie naciął

prawie 10 tys postów zobowiązuje do pewnego poziomu kultury albo ..... wiesz gdzie Twoje miejsce

Czytaj ze zrozumieniem inteligencie.

Napisał Liwko

Powinien być całkowity zakaz stawiania nowych domów z kotłami tego typu!!!

kolego Liwko bardzo proszę wyjaśnij dlaczego powinien być całkowity zakaz stawiania nowych domów z kociołkami i jak to się ma do kominków z płaszczem ?

Tylko rzeczowo i bez argumentów typu: "bo tak" lub "bo ja tak chcę".

Zobaczymy , poczytamy jak błyśniesz intelektem :) Nawet super IQ nie daje Ci prawa do obrażania kolegów na forum (w tym i mnie).

"Ludkom" się wydaje że są anonimowi na forum i piszą co im ślina na język przyniesie - nic bardziej mylnego ... :)

Może Was pogodzę.

Zużycie nośników w krajach europejskich na ogrzewanie domów.

[ATTACH=CONFIG]124493[/ATTACH]

Fajnie, tylko to wszystko ciepłe kraje bez prawdziwej zimy. Czemu tam brakuje Kanady, Norwegii, Rosji, Ukrainy, naszych sąsiadów z Czech i Słowacji itd...?

Edytowane przez zyzolek

Brakuje też Islandii, Grenlandii i regionu kamczackiego.

Tabelka pokazuje gdzie jesteśmy w UE, do kogo bedą się porównywac ci co mają w UE głos decydujący i w którą stronę będą zmierzały uregulowania w przyszłości. Przykład to chociażby emisja CO w PL.

Mnie zastanowił niski udział energii elektrycznej w tych "ciepłych krajach" gdzie obywateli stać na PC i gdzie PC mogą pracować "w obie strony" z pełną wydajnością przez cały rok.

Tylko bardzo proszę bez wyzwisk, insynuacji, posądzeń itd., itp.

Brakuje też Islandii, Grenlandii i regionu kamczackiego.

Tabelka pokazuje gdzie jesteśmy w UE, do kogo bedą się porównywac ci co mają w UE głos decydujący i w którą stronę będą zmierzały uregulowania w przyszłości. Przykład to chociażby emisja CO w PL.

Mnie zastanowił niski udział energii elektrycznej w tych "ciepłych krajach" gdzie obywateli stać na PC i gdzie PC mogą pracować "w obie strony" z pełną wydajnością przez cały rok.

Tylko bardzo proszę bez wyzwisk, insynuacji, posądzeń itd., itp.

dlaczego od razu podejrzenia o posądzenia

przedstawiłeś dane statystyczne. niestety nie podałeś trendów jakie w kazdym z tych krajów występuja i jakie kierunki obierze energetyka cieplna za lat kilka kilkanaście.

Niemcy chcą odejść od atomu, typują elektrownie do wyłączenia, francuzi podobnie. ta ekologia na razie polega na wyciąganiu hajsu z kieszeni państw biedniejszych którym trudniej się przestawić na czystsze źrodla energii.

dodajmy do tego "przychylność" naszeg państwa rządu i prawa do inwestowania w żródła bardziej ekologiczne.

ostatnio jeden z kolegów pisał ile to go będą kosztować solary- przecież to czysta energia. okazuje się że nigdy mu się inwestycja nie zwróci - instalacja się rozpadnie zanim spłaci kredyt.

dlaczego zatem niektórzy z uporem maniaka zmuszają albo próbują zmuszać innych aby montowali np PC lub solary, WM czy inne urzadzenia "ułatwiające"życie i "obniżające" koszty ?????

ukryta pod płaszczykiem ekologi chęć zysku- to moja odpowiedź

nikt mnie w moim domu nie namówi na PC ogrzewanie gazowe solary czy coś jeszcze innego

powód jest prosty. nie stać mnie na wywalenie sterty kasy na inwestycję która będzie mi się zwracała 30-40 lat a może więcej.

kiedyś jeden z kolegów napisał bardzo mądre słowa brzmiące mniej więcej tak

mam w domu PC solary i WM z reku i wiem że mi się te inwestycje nigdy nie zwrócą biorąc pod uwagę koszty poniesione na ich montaż oraz zyski z oszczędności. ale mam kasę i to zrobiłem. gdybym nie miał nigdy bym się takich inwestycji nie podjął. dodatkowe koszty kredytowania powodują iż stają się one nieopłacalne pomimo większego komfortu użytkowania takiego domu.

czasem to pięknie wygląda na papierze.

Arturo podał ile kosztuje prąd do WM -pokazałem mu ile się mija z rzeczywistością. a nie dodaliśmy do tego kosztu ewentualnego kredytu który niejeden człowiek wząść musi dodatkowo na taką instalację. a wystarczy dodać do tego kwotę 100zł miesięcznie co daje 1200zł dodatkowych kosztów rocznie przez kilka lat a może kilkanaście.

to są faktyczne koszty ponoszone na konkretne nośniki i o tym się zapomina.

gdybym miał do kosztów kredytu doliczyć kolejne 20 tys na instalację PC moja rata wzrosłaby jakieś 100 150 zł miesięcznie.

czy nadal twierdzicie że mi się opłaca ????

czasem trzeba spojrzeć dalej niż tylko na cyfry jakiegoś arkusza

dlaczego od razu podejrzenia o posądzenia

gdybym miał do kosztów kredytu doliczyć kolejne 20 tys na instalację PC moja rata wzrosłaby jakieś 100 150 zł miesięcznie.

czy nadal twierdzicie że mi się opłaca ????

No i cały czas zapominasz, że niektórzy robą tą instalację W CENIE 20tyś zł, czyli po odliczeniu pieca, komina mieszczą się w podobnej sumie to za kotłownie na paliwo stałe.

A nawet jeśłi trzeb abyłoby za nią zapłacić parę tyś więcej... ?

Ja, choć mieszkam na Śląsku, "eko"groszek odrzuciłem w pierwszej kolejności. A to dlatego, że moje pom. gospodarcze (kotłownia) ma 10m2.

I chcę, aby było to "czyste" pomieszczenie - na pralnie, suszarnie, kącik na hobby itp itd.

Jeśli wstawiłbym tam piec i "wsuł" 2-3 tony "eko"groszku, to straciłbym 10m2 powierzchni użytkowej.

A jeśli wybuduję dom 106m2 za 280tyś zł to oznacza, że tracę pomieszczenie o wartości 26tyś zł.

Mnie na to NIE STAC.

"czasem trzeba spojrzeć dalej niż tylko na cyfry jakiegoś arkusza "

święte słowa.

Edytowane przez fotohobby

to ogarnijmy temat dalej niż cyferki z arkusza

powiedz mi ile kosztowałby Twój dom gdyby był wg standardowego projektu bez dodatkowego ocieplenia ciepłejszych okien, instalacji WM oraz PC i kosztów zmian w projekcie. i dodaj że nawet jeszcze nie zacząłeś więc wiesz jeszcze mniej niż arturo

nadal jesteś teoretykiem z pobożnymi życzeniami.

podaj koszt standardowego eryka i porównamy sobie różnice jak już wybudujesz. zobaczymy jak się koszty z marzeniami rozminą

spojrzymy szerzej niż na cyferki

w którym miejscu pokazałeś ?? bo ja odniosłem zupełnie inne wrażenie, że jesteś teoretykiem amatorem któremu się zdaje że reku zużywa prądu za jakieś kolosalne kwoty, że nie nadąża, że nie wystarcza, że w ogóle to sodoma i gomora

poniżej cytat do którego zapomniałeś się odnieść

policzyłem tylko ile faktycznie będzie kosztować prąd do reku wg ilości energii podanej przez arturo. nic ponad to

pokazałem jak można sprytnie operować cyframi zapominając o kosztach dodatkowych.

oczywiście że masz rację w drugiej części postu cytując że może chodzić na 1/6 wymiany. pozostaje jeszcze pytanie jakiej "mocy jest reku i ile wtedy zużywa prądu i czy ta 1/6 wymiany wystarcza.

to ogarnijmy temat dalej niż cyferki z arkusza

powiedz mi ile kosztowałby Twój dom gdyby był wg standardowego projektu bez dodatkowego ocieplenia ciepłejszych okien, instalacji WM oraz PC i kosztów zmian w projekcie. i dodaj że nawet jeszcze nie zacząłeś więc wiesz jeszcze mniej niż arturo

nadal jesteś teoretykiem z pobożnymi życzeniami.

podaj koszt standardowego eryka i porównamy sobie różnice jak już wybudujesz. zobaczymy jak się koszty z marzeniami rozminą

spojrzymy szerzej niż na cyferki

Mój drogi. Do Eryka (89m2) nie ma co się porównywać, bo mój dom ma z nim wspólny już chyba tylko wiatrołap.

Poza tym - nie znam nikogo, kto skończyłby ten projekt, więc nie ma się do czego porównywać.

Bo chyba nie do zgrubnych kosztorysów na stronie biura....

Ocieplenie 20cm to naprawdę nie jest kosmos, i NAWET, gdybym grzał "eko" groszkiem" to tyle bym włożył na ścianę - bo za 2-5-8 lat WSZYSTKIE nośniki energii będą droższe i okaże się że oszczędności uzyskane dzięki obniżeniu zapotrzebowania na energię zaczynają przyśpieszać..

WM jak piszę w dzienniku, to też nie po to, by miało mi się to 'zwracać", tylko dla komfortu - zdecydowałem o niej bywając w domach z i bez WM

Jedni budują sobie dla swojego komfortu basen, jedni centralny odkurzacz, inni TV 50", a ja WM.

GDYBYM GRZAŁ 'eko" groszkiem TEŻ MIAŁBYM WM !!!

I nadal nie odpowiedziałeś na pytanie - czy odpuszczanie jednego pomieszczenia, zasyfianie 10m2, czyli 26tyś zł ma ekonomiczny sens ?

Dodam jeszcze bezobsługowość.

To jest właśnie to SZERSZE SPOJRZENIE, nie cyferki

Edytowane przez fotohobby