Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 160m2 czym ogrzać??

budujący domek

Recommended Posts

kolego Liwko bardzo proszę wyjaśnij dlaczego powinien być całkowity zakaz stawiania nowych domów z kociołkami i jak to się ma do kominków z płaszczem ?

I tu masz całkowitą rację. Kominek z płaszczem to następna głupota. Jeżeli ktoś już koniecznie chce palić drewnem, to dlaczego nie w kotłowni z kotłem o większej sprawności? Kominek powinien zostać kominkiem a nie kotłem!!! Kominek tak długo jest przyjemny w użytkowaniu, do puki palenie w nim nie staje się obowiązkiem!

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brakuje też Islandii, Grenlandii i regionu kamczackiego.

Tabelka pokazuje gdzie jesteśmy w UE, do kogo bedą się porównywac ci co mają w UE głos decydujący i w którą stronę będą zmierzały uregulowania w przyszłości. Przykład to chociażby emisja CO w PL.

Mnie zastanowił niski udział energii elektrycznej w tych "ciepłych krajach" gdzie obywateli stać na PC i gdzie PC mogą pracować "w obie strony" z pełną wydajnością przez cały rok.

Tylko bardzo proszę bez wyzwisk, insynuacji, posądzeń itd., itp.

To proste, skoro mają bardzo dobrze rozwiniętą sieć gazową, a w dodatku dużo tańszy gaz, którego zużywają dużo mniej od nas, to czemu się dziwisz?

Dla mnie jedyna alternatywa grzania domu o szczytowym zapotrzebowaniu ok6kW jest kociol na pellet w ukladzie z buforem i pneumatycznym systemen podania paliwa z zewnetrznego zbiornika. Ktos moze powiedziec, ze to paliwo o mniejszej kalorycznosci, ale nie mozna zapomniec, ze w ukladzie z buforem pracuje zawsze ze sprawnoscią zblizona do maksymalnej, takze wtedy, gdy temperatyra wynosi te 0 - +5C, kiedy kotly na eko dusza sie ze sprawnoscia rzedu 50-60%. Dodatkowo sterownik sam rozpala, sam wygasza kociol, popiolu jest zdecydowanie mniej. Kilka rozwiazan (np ze zbiornikiem na pellet zlokalizowanym na nieuzytkowym poddaszu nad kotlownia, albo w zbiorniku poza domem) mozna podejrzec na stronie firmy Pellet Mont. Na pewno drozej w momencie inwestycji, ale mozliwie najczysciej i najmniej obslugowo z paliw stalych. Edytowane przez fotohobby

Dla mnie jedyna alternatywa grzania domu o szczytowym zapotrzebowaniu ok6kW jest kociol na pellet w ukladzie z buforem i pneumatycznym systemen podania paliwa z zewnetrznego zbiornika. Ktos moze powiedziec, ze to paliwo o mniejszej kalorycznosci, ale nie m/QUOTE]

Pelet ?

Kalorycznośc około 17KJ a cena z 1T około 700-900zł.

Taką samą kaloryczność ma węgiel brunatny za około 200-300zł za tonę ..

Po prostu super oszczędność ;)

Dodatkowo pelet chyba jest dużo lżejszy od węgla , więc jedna tona peletu zajmuje dużo wiecej miejsca niż tona węgla , więc trzeba mieć dużo więcej miejsca na magazynowanie ...

Poza tym tak naprawdę pierwsze rachunki za ogrzewanie pokażą jaką naprawdę mamy zapotrzebowanie cieplne.

Oczywiście można teoretycznie wyliczyć , ale wyliczenia nie uwzględniają mostków i innych wielu rzeczy i można się lekko zdziwić ;)

Dla mnie jedyna alternatywa grzania domu o szczytowym zapotrzebowaniu ok6kW jest kociol na pellet w ukladzie z buforem i pneumatycznym systemen podania paliwa z zewnetrznego zbiornika. Ktos moze powiedziec, ze to paliwo o mniejszej kalorycznosci, ale nie mozna zapomniec, ze w ukladzie z buforem pracuje zawsze ze sprawnoscią zblizona do maksymalnej, takze wtedy, gdy temperatyra wynosi te 0 - +5C, kiedy kotly na eko dusza sie ze sprawnoscia rzedu 50-60%. Dodatkowo sterownik sam rozpala, sam wygasza kociol, popiolu jest zdecydowanie mniej. Kilka rozwiazan (np ze zbiornikiem na pellet zlokalizowanym na nieuzytkowym poddaszu nad kotlownia, albo w zbiorniku poza domem) mozna podejrzec na stronie firmy Pellet Mont. Na pewno drozej w momencie inwestycji, ale mozliwie najczysciej i najmniej obslugowo z paliw stalych.

rydzadam jest dobitnym tego przykładem. Nawet pomimo nieco większych kosztów, nigdy nie wróci do węgla i pozostanie przy pellecie.

Nie chodzi o liczenie mocy w stosunku do ceny ale o analogiczną powszechność możliwości zakupu, montażu, servisu itp.

A jednak chodzi. To tak, jakbyś oczekiwał, że agregat prądotwórczy o mocy 1000 W będzie kosztował tyle samo, co o mocy 100 000 W.

To bardzo proszę podaj mi kogoś kto zużył dużo mniej opału przy około 128m2 powierzchni ...

Poziom zużycia opału nie przekłada się aż tak bardzo na powierzchnię niestety.

Jak się ma przewymiarowane źródło ciepła, to i owszem.

Ot, kolejna "zaleta" kotłów na paliwa stałe. Albo puszczają ciepło w komin, albo trzeba dołożyć i kupić bufor.

A jednak chodzi. To tak, jakbyś oczekiwał, że agregat prądotwórczy o mocy 1000 W będzie kosztował tyle samo, co o mocy 100 000 W.

Jak się ma przewymiarowane źródło ciepła, to i owszem.

Ot, kolejna "zaleta" kotłów na paliwa stałe. Albo puszczają ciepło w komin, albo trzeba dołożyć i kupić bufor.

Jednak widzę że także Ty nie potrafisz podać kogoś kto zużywa mniej ekogroszku przy podobnym metrażu ...

Więc skąd wiesz że dużo zużywam jak nie masz żadnego porównania ?

To zapytam ponownie jakie inne żródło energii o cenie zakupu nie wyższej niż piec na paliwo stałe (powiedzmy 8tys) zapewniłby mi niższe koszty ogrzewania i z gwarancją że będą one niższe bez żadnej utraty komfortu cieplnego (min. 21 stopni w pokojach i 24 stopnie w łazience).

Edytowane przez kaszpir007

To proste, skoro mają bardzo dobrze rozwiniętą sieć gazową, a w dodatku dużo tańszy gaz, którego zużywają dużo mniej od nas, to czemu się dziwisz?

Niestey nie jest to prawdą. Prawdą jest natomiast słąbo rozwinięta sieć gazowa dla odbiorców indywidualnych.

cyt.

Kraje Unii Europejskiej zużywają łącznie ponad 500 mld m3 gazu ziemnego rocznie. Liderem

jest Wielka Brytania, która konsumuje ok. 102 mld m3, zużycie w Niemczech wynosi

ponad 85 mld m3. Dalsze miejsca zajmują Włochy (ponad 82 mld m3), Francja (powyżej 47

mld m3), Hiszpania i Holandia – w obu krajach co roku konsumuje się ponad 40 mld m3.

Polskie potrzeby to rocznie ok. 14 mld m3, mniej więcej tyle samo wynoszą one w Rumunii.

Rynek gazu nad Wisłą jest niewielki w porównaniu z rynkami innych państw europejskich.

Również z ceną gazu nie jest tak do końca -około 30% pochodzi z własnego wydobycia.

I kij w mrowisko.

Poruszam ten temat dlatego, że inwestycja w ogrzewanie prądem jest obarczona największym ryzykiem.

Ceny prądu powinny w bliźszej i dalszej perspektywie rosnąć najbardziej bo:

1. Brak infrastruktury przesyłowej, a obecna jest w większości do remontu. Widzę to chociazby po sobie. Nie ma dnia bez wyłączeń, chociaż mieszkam 30 km od centrum Warszawy.

2. Elektrownie są przestarzałe i wymagają kapitalnych remontów. Bilans prądowy już jest napięty. Inwestycje w nowe elektrownie wymaga ogromnych pieniedzy i czasu.

3. Elektrownia atomowa to pieśń przyszłości /min. 20 lat/, jeśli w ogóle.

4. Opłaty za emisje CO2 /mogą dotyczyć nie tylko elektrowni, ale i gospodarstw domowych/.

5. Uwolnienie rynku - wg różnych szacunków spowoduje wzrost cen do 40%.

6. Wcześniej czy później rząd musi zrobić porządek z górnictwem /dotowanie/ i górnikami, co spowoduje wzrost cen węgla dla elektrowni.

W przypadku właścicieli kotłów na paliwa stałe wzrost cen na węgiel, pelet /z różnych przyczyn/ lub obniżenie cen gazu /patrz USA/ to tylko wymiana kotła; instalacja zostaje. W przypadku LPG tylko regulacja bądź wymiana palnika aby zmienić nośnik.

Inwestorzy w PC lub inne ogrzewanie elektryczne to remont kapitalny domu.

Panowie - Do boju!!!:lol2:

W przypadku właścicieli kotłów na paliwa stałe wzrost cen na węgiel, pelet /z różnych przyczyn/ lub obniżenie cen gazu /patrz USA/ to tylko wymiana kotła; instalacja zostaje. W przypadku LPG tylko regulacja bądź wymiana palnika aby zmienić nośnik.

Inwestorzy w PC lub inne ogrzewanie elektryczne to remont kapitalny domu.

Panowie - Do boju!!!:lol2:

Po pierwsze ceny gazu na zachodzie są dużo niższe niż u nas i to jest fakt. Do tego tak jak pisałem skoro są łagodniejsze zimy to i zużywają go mniej, więc inwestycja w cokolwiek innego jest bardzo wątpliwa.

Po drugie prąd będzie zawsze, z czegokolwiek, za jakąś tam cenę ale będzie zawsze. Mogą oczywiście wystąpić jakieś klęski żywiołowe i mogą być jakieś przerwy w dostawie, ale tak jak woda jest on nam niezbędny do życia.

I teraz, skoro płacę rocznie połowę tego za prąd, co domy ogrzewane gazem za gaz i prąd, to sytuacja dla mnie jest dość jasna. Tym bardziej, że zapłaciłem za instalację z pompą ciepła niemal tyle co za gazową.

[ATTACH=CONFIG]124667[/ATTACH]

Dane z Europy. Inna rzecz jak to się ma do zarobków.

Nic na tym wykresie nie widać. Ale tak jak mówisz, zarobki i zużywane mniejsze ilości w przeliczeniu na jedno gospodarstwo.

Zanim zacząłem się budować pod uwagę brałem prąd, gaz i PC. Na prąd się nie odważyłem (czyt. stchórzyłem :D), za gazem przemawiała bezobsługowość i brak smrodu Niestety kawałek musiał bym go ciągnąć a i miesięczny haracz za przesyłowe skutecznie mnie zniechęcił. Tak więc została na polu boju PC. Po kilku miesiącach lektury tego forum zrobiłem tanio instalację z PC. A mogłem jeszcze taniej...

Centrumgaz, mozesz mi wytlumaczyc, dlaczego przy ew. wymianie zrodla ciepla uzytkownikow PC czeka remont generalny w domu ?? :)

Kaszpir007: oczywiscie, ze pellet ma o około 30% nizsza kalorycznosc, niz wegiel. Ale pomysl z jaka sprawnoscia Twoj kociol spala paliwo

w temoperaturach w okolicy 0C ? 60% ? To ile tej kalorycznosci idzie w komin ? Kociol na pellet z buforem bedzie pracowal z maksymalna sprawnoscia, co niweluje w tym przypadku roznice w kalorycznosci.

A co do obliczen OZC, to jest tu uzytkownik, ktory ma dobra renome i sprawdzalnosc wynikow. Tak, czy tak, dodatkowr 15% na bledy wykonawcze do jego wyniku dodaje.

Edytowane przez fotohobby

To zapytam ponownie jakie inne żródło energii o cenie zakupu nie wyższej niż piec na paliwo stałe (powiedzmy 8tys) zapewniłby mi niższe koszty ogrzewania i z gwarancją że będą one niższe bez żadnej utraty komfortu cieplnego (min. 21 stopni w pokojach i 24 stopnie w łazience).

Ale znowu ograniczasz swój horyzont myślowy samym kosztem zakupu kotła na paliwo stałe.

Zapominasz, że ogrzewanie, to nie tylko sam kocioł, ale także:

* grzejniki,

* rurki,

* pompki,

* głowice termostatyczne do zaworów grzejnikowych,

* komin,

* pomieszczenie na kotłownię.

Dopiero po podsumowaniu tych wszystkich wydatków jest sens porównywać koszty różnych źródeł ciepła. Wtedy bardzo szybko może się okazać, że kotłownia o powierzchni 10 m2 "sponsoruje" Ci pompę ciepła powietrze-woda, zamiast kominów stawiasz sobie WM z odzyskiem ciepła i dokładasz do ogrzewania podłogowego. I wtedy rocznie płacisz tyle samo za ogrzewanie, mając jednocześnie większy komfort.

Gdy się patrzy tylko na sam koszt paliwa, to wiadomo, że ekogroszek i drewno wyjdą najtańsze. Ale to tylko mała część całego obrazu.

Ale znowu ograniczasz swój horyzont myślowy samym kosztem zakupu kotła na paliwo stałe.

Zapominasz, że ogrzewanie, to nie tylko sam kocioł, ale także:

* grzejniki,

* rurki,

* pompki,

* głowice termostatyczne do zaworów grzejnikowych,

* komin,

* pomieszczenie na kotłownię.

Dopiero po podsumowaniu tych wszystkich wydatków jest sens porównywać koszty różnych źródeł ciepła. Wtedy bardzo szybko może się okazać, że kotłownia o powierzchni 10 m2 "sponsoruje" Ci pompę ciepła powietrze-woda, zamiast kominów stawiasz sobie WM z odzyskiem ciepła i dokładasz do ogrzewania podłogowego. I wtedy rocznie płacisz tyle samo za ogrzewanie, mając jednocześnie większy komfort.

Gdy się patrzy tylko na sam koszt paliwa, to wiadomo, że ekogroszek i drewno wyjdą najtańsze. Ale to tylko mała część całego obrazu.

Pierdu , pierdu ...

Oczywiście że mój horyznont myślowy i wielu innych jest ograniczony ...

Szukają czegoś co przy najniższych nakładach finansowych da jak jak najniższe koszty eksploatacji.

Napisałem że u mnie jest JEDEN komin. 2 kanały spalinowe + 2 wentylacyjne.

W domu i tak chciałbym mieć kominek wiec komin i tak musiałby być ...

Jedynie co komin mógłby być o połowę węższy.

U mnie komin z cegły , więc oszczedność sądzę max 1-1,5 tys.

Szczerze mówiąc nie wiesz co piszesz ...

Jak ktoś ma piec na paliwo stałe to nie może mieć podłogówki ? Ja u siebie mam.

Co mają pozostałe wymienione przez ciebie elementy ?

Grzejniki lub podłogówkę trzeba mieć niezależnie jakie źródło energii mamy.

Rurki , pompki ? Jak masz pompę to rozumiem że podłącza się ją bez pompek , rurek ...

Kotłownia ? A czemu 10m2 ? Rozumiem że jak się ma pompę ciepla to nie trzeba mieć kotłowni i pompę ciepła + duży zbiornik można wstawić do salonu ...

Wm ?

Obecnie skończyłem modernizację domu. Zamontowałem WM z rekuperatorem , ale i tak do wentylacji garażu i kotłowni muszę mieć WG.

Kotłownia sponsoruje mi pompę ciepła ?

Niezła bzdura. Pompa ciepła też wymaga pomieszczenia . Poza pompą jest jeszcze elektronika , zbiornik i itd ..

Komin ? Komin murowany to wydatek powiedzmy około 3000zł. Jeśli za takie pieniądze jakaś firma zaoferuje mi WM z rekuperatorem z montażem to daj znać. Zapewne moi znajomi będą zainteresowani ...

Ja nie bo sam wykonałem WM z rekuperatorem ...

Dokładam do ogrzewania podłogowego. Ogrzewanie podłogowe jest dużo droższe od grzejników.

Pompa powietrze woda ?

Powiedz mi jaki realny COP osiąga taka pompa przy -10 stopni a jakia przy -20 stopni ?

Jestem bardzo ciekawy ...

W poprzednią zimę u mnie było nawet -25 stopni ...

Edytowane przez kaszpir007

Pierdu , pierdu ...

Kotłownia sponsoruje mi pompę ciepła ?

Niezła bzdura. Pompa ciepła też wymaga pomieszczenia . Poza pompą jest jeszcze elektronika , zbiornik i itd ..

Dokładam do ogrzewania podłogowego. Ogrzewanie podłogowe jest dużo droższe od grzejników.

Pompa powietrze woda ?

Powiedz mi jaki realny COP osiąga taka pompa przy -10 stopni a jakia przy -20 stopni ?

Jestem bardzo ciekawy ...

W poprzednią zimę u mnie było nawet -25 stopni ...

Albo dzisiaj jeszcze nie wziales lekow albo tak po prostu juz masz...

Pompa ciepla wymaga miejsca zeby ja postawic, ale nie wymaga nic odnosnie pomieszczeniaczy wentylacji w ktorym stoi przepisami prawa, co ma sie inaczej dla kotla na paliwa stale. Jak dla Ciebie to zadna roznica postawic kociol na ekogroszek w salonie to juz Twoja wolna wola z tym zyc :p

O COP pomp jest wiele watkow, tam sobie poczytaj o efektywnosci systemu, ale w ciemno COP srednioroczne wez sobie miedzy 2-2.5.

Co do ogrzewania podlogowego: wiadomo, ze wejdzie wiecej rurek, trzeba je ulozyc itp, ale za to kociol moze pracowac na niskich temperaturach i daje to lepszy komfort uzytkowania domu (podlogowka grzeje przez promieniowanie dajac lepszy rozklad temperatur). No ale do tego to trzeba miec najlepiej kociol na gaz zeby w miare sprawnie to chodzilo, kociol na paliwo stale podobnej sprawnosci nie osiagnie.

Pozdrawiam

Albo dzisiaj jeszcze nie wziales lekow albo tak po prostu juz masz...

Pompa ciepla wymaga miejsca zeby ja postawic, ale nie wymaga nic odnosnie pomieszczeniaczy wentylacji w ktorym stoi przepisami prawa, co ma sie inaczej dla kotla na paliwa stale. Jak dla Ciebie to zadna roznica postawic kociol na ekogroszek w salonie to juz Twoja wolna wola z tym zyc :p

O COP pomp jest wiele watkow, tam sobie poczytaj o efektywnosci systemu, ale w ciemno COP srednioroczne wez sobie miedzy 2-2.5.

Co do ogrzewania podlogowego: wiadomo, ze wejdzie wiecej rurek, trzeba je ulozyc itp, ale za to kociol moze pracowac na niskich temperaturach i daje to lepszy komfort uzytkowania domu (podlogowka grzeje przez promieniowanie dajac lepszy rozklad temperatur). No ale do tego to trzeba miec najlepiej kociol na gaz zeby w miare sprawnie to chodzilo, kociol na paliwo stale podobnej sprawnosci nie osiagnie.

Pozdrawiam

Widać że nie przeczytałeś do końca ze zrozumieniem a od razu obrażasz ...

Mowa była o pomieszczeniu. Pompa ciepła też potrzebuje osobnego pomieszczenia. Pompa jak i osprzęt zajmują także miejsce.

Więc argument o tym ze tylko piec na paliwo stałe potrzebuje dodatkowego pomieszczenia to bzdura.

U mnie tak jak pisałem kotłownia nie jest pomieszczeniem tylko dla kotła. Służy jako spiżarnia i pralnia.

COP 2.5 ? ale chyba przy baaardzo łagodnej zimie ...

Mowa była o pomieszczeniu. Pompa ciepła też potrzebuje osobnego pomieszczenia. Pompa jak i osprzęt zajmują także miejsce.

Nie zawsze, a jeżeli już to tylko dlatego, że nie jest zupełnie cicha. Ale można sobie ją postawić nawet na środku salonu (jak ktoś się uprze:D)

Ja w pomieszczeniu 5,5m2 mam PC, dwa zasobniki, stację uzdatniania wody, pralkę, suszarkę, pojemnik na brudy, zlew, miejsce na szczotki i jeszcze przejście do garażu. Można się jeszcze w tym pomieszczeniu dość swobodnie poruszać;)

Nie zawsze, a jeżeli już to tylko dlatego, że nie jest zupełnie cicha. Ale można sobie ją postawić nawet na środku salonu (jak ktoś się uprze:D)

Ja w pomieszczeniu 5,5m2 mam PC, dwa zasobniki, stację uzdatniania wody, pralkę, suszarkę, pojemnik na brudy, zlew, miejsce na szczotki i jeszcze przejście do garażu. Można się jeszcze w tym pomieszczeniu dość swobodnie poruszać;)

Dlatego właśnie źródła energii są montowane w kotłowni :)

W u mnie w kotłowni jest także zlew , jest także pralka , jest także pojemnik na brudną bieliznę , jest duży regał (spiżarnia). A kotłownia nie jest wielka.

Piec jest z "głową" ustawiony tak aby zajmował najmniej miejsca.

W zimę w kotłowni jest jeszcze ustawiona duża suszarka na ubrania.

Mój piec zajmuje niecały 1m2 powierzchni (1,05m x 0,85m) , więc jak widać nie zajmuje całej kotlowni ...

Teoretycznie też nie trzeba mieć wielkiego pomieszczenia ....

Oczywiście fajnie jest mieć pod ręką opał i mieć wygodne miejsce do obsługi pieca ...