Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 160m2 czym ogrzać??

budujący domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 441
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

,kupiłem przed podwyżką dałem znać bitterowi o cenach

zyzolek masz rację

drobny szczegół mi wystarczy żeby 4,5 mp drewna do calkowitego ogrzania domu

albo inaczej przez większość sezonu wystarczyłby mi piec na węgiel o mocy1-1,5 kw

no przy minus 18 to 3,2 kw

dobre 2mp drewna starcżą mi do do pokrycia prawie 50 % potrzeb cieplnych budynku.

• 2 years później...
Ja myślałam, żeby dom ogrzewać gazem płynnym. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu paliwem. Czytając w różnych źródłach to koszta są niewielkie.

Tylko własny zbiornik.

Przy obecnych cenach propanu na wolnym rynku koszty eksploatacji poniżej gazu ziemnego.

Edytowane przez Elfir

Nie przesadzaj ;).

Nie znam takiego co zgromadził na podwórku 40 ton węgla z obawy na wzrost cen.

To samo możesz powiedzieć ogrzewającym prądem, dlaczego nie magazynują energii w akulatorach, czy nie buduja mini elektrowni /coś na kształt szczytowo-pompowych/.

Konia z rzędem temu, co przewidzi ceny węgla, prądu, gazu, propanu, oleju opałowego za 3, nie mówiąc o 10 latach.

Dla wszystkich którzy nie potrafią się cieszyć mogę podać mój numer konta. Chętnie przyjmę róznicę w cenach gazu pomiędzy tamtym sezonem a obecnym. Nie czekaj aż ceny ropy pójdą w górę! Zrób sobie "po staremu" już dziś!!

Sorry, przyznaję się bez bicia. Wczesna godzina, ledwie otworzyłem oczy, mózgownica jeszcze się nie rozruszała.

Oczywiscie 1 000 m3 propanu w formie gazowej = nie całe 4 000 litrów.

Dla tej ilości potrzebny byłby zbiornik 4 800 litrów.

Tak więc zbiornik 2 500 litrów to ok. 625 m3.

Pamiętać jednak należy, iż najczęściej propan porównuje się do gazu ziemnego.

Tutaj są różnice i to znaczne.

Wartość opałowa 1 m3

Gaz ziemny - 34 MJ

Propan - 95 MJ

Co z porównania daje w przybliżeniu

1 000 m3 propanu = 3 000 m3 gazu ziemnego.

Powyższe nijak ma sie do magazynowania na zapas, ale powinienem być bardziej rzetelny, co powyższym naprawiam.

1. Koszt 1 kWh zależy od ceny propanu. Cena 1 litra propanu od wiosna 2014 do chwili obecnej wahała się od 2,10 zł/litr do 1,47 zł/litr

1 litr propanu to ok. 6,7 kWh.

Tak więc 1 kWh wiosną kosztował ok. 0,31 zł, obecnie ok. 0,22 zł. Zakładam 100% sprawność kotła i wartość opałową, a nie ciepło spalania /jest różnica/

2. W zbiornik najczęscie instalowany - 2 700 litrów - miesci się 2 350 litrow. Czyli ok. 15 750 kWh.

3. Koszt instalacji waha się od 7 500 zł - 12 000 zł w zależności .... no jest kilka zmiennych.

ja osobiście to myślałem o co najmniej 30 000 L w formie ciekłej, żeby zrobić sobie zapas taniego na najbliższe 10 lat, bo ta niska cena LPG to utrzyma się może przez kilka miesięcy, więc kto konkretnie się podejmie refundować za 2-3 lata wyższe koszta propanu ??

Trochę nie tak.

Cena propanu latem od kilku lat oscyluje wokół 1,5 zł/litr i tradycyjnie latem robilo się zapas na zimę.

To lato 2014 i obecna zima mają się nijak do dotychczasowego układu cen - latem taniej, zimą drożej o ok. 20 - 25%.

Po raz pierwszy odkąd pamiętam cena propanu jest niższa zimą niż latem roku poprzedniego i to znacznie.

Przy okazji - na przestrzeni ostatnich 14 lat

Prąd o 100%

http://analizacen.pl/ceny-pradu.php

Węgiel ponad 100%

http://analizacen.pl/ceny-wegla-kamiennego.php

Przy tych danych wzrost ceny propanu o 50 - 60% to pikuś, Pan Pikuś.

A ile w tym czasie zdrozal gaz ziemny?

Bo kluczem do zobrazowania rynku jest zmiana relacji ceny pradu do gazu ziemnego - relacja ktora wywraca powszechne mniemanie o drozyznie pradu do gory nogami :)

Edit: taki oto wykres znalazlem:

http://www.swiadectwo.epbd.pl/index.php?kat=2&page=24

kiedys, dawno temu, bez uezgledniania kosztow stalych bylo tak (rok: 1995):

- gaz - 1 kWh : 0,05

- prad - 1 kWh: 0.16

Prad byl 3,5 razy drozszy od gazu.

Dzisiaj taryfa nocna z uwzlednieniem kosztow stalych w porownaniu z taryfa gazowa daje relacje 1:1 lub prad jest tanszy (zalezy od operatora i regionu).

Jakies pytania? Dlaczego wszyscy mowia, ze prad jest najdrozszy? Bo tak kiedys bylo, sie zaslyszalo to sie powtarza :p

Edytowane przez miloszenko

Widzę to tak.

Do historii nie bardzo można się odwoływać, tzn. można tylko czy warto.

10 lat temu nikt nie słyszał o łupkach, zielonej energii, certyfikatach, łączeniu nierentownych kopalń z producentami energii elektrycznej.

Wszystkie te i inne elementy mają i mogą mieć wpływ na zmianę relacji pomiędzy poszczególnymi nośnikami. W to wszystko jeszcze miesza się polityka.

Dzisiaj taryfa nocna z uwzlednieniem kosztow stalych w porownaniu z taryfa gazowa daje relacje 1:1 lub prad jest tanszy (zalezy od operatora i regionu).

Jakies pytania? Dlaczego wszyscy mowia, ze prad jest najdrozszy? Bo tak kiedys bylo, sie zaslyszalo to sie powtarza

Ja czegoś takiego nie mówię. Przynajmniej w odniesieniu do taryfy G12.

Mogę zadać podobne pytanie.

Dlaczego we wszystkich porównaniach, tabelkach propan jest pozycjonowany jako najdroższy wybór. Tak kiedyś było gdy na rynku dominowały 2 firmy i jedyną ofertą była dzierżawa zbiornika umożliwiająca dyktat cenowy na propan. W ciagu ostatnich 10 lat rynek się zmienił, powstało wiele firm instalacyjnych i dostaczających propan.

Konkurencja działa cuda.

Zobacz co się dzieje, czyli jak blisko siebie w uzyskaniu 1 kWh są ekogroszek, pellet, prąd w G12, gaz ziemny, propan. Różnice rzędu +_ 2gr za kWh.

Przy spadającym zapotrzebowaniu na ciepło w nowo budowanych domach różnice przestają być widoczne.