Liwko 13.07.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 liwko tak przy okazji n21 grzeje -pięknie się czyści , z ilościa drewna nie ma problemu A ponoć mocno podrożały te kominki:( Ale wiedziałem, że mogę polecić z czystym sumieniem:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.07.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Już ci raz napisałem, te 20tyś to cię kosztowały same metry kotłowni:D A co ty nie masz piwnicy? Trzymasz pompę,bojler i drzewo w domu? Zaje... komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.07.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A co ty nie masz piwnicy? Trzymasz pompę,bojler i drzewo w domu? Zaje... komfort. A na ch... mi piwnica? Kliknij w moją stopkę to zobaczysz gdzie trzymam drewno. A PC i podgrzewacz trzymam w pralnio-suszarnii:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 ,kupiłem przed podwyżką dałem znać bitterowi o cenachzyzolek masz racjędrobny szczegół mi wystarczy żeby 4,5 mp drewna do calkowitego ogrzania domualbo inaczej przez większość sezonu wystarczyłby mi piec na węgiel o mocy1-1,5 kwno przy minus 18 to 3,2 kwdobre 2mp drewna starcżą mi do do pokrycia prawie 50 % potrzeb cieplnych budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.07.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Piec na drzewo i brak smrodu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) dobry kominek to brak smrodu i czyszczeniapiec na drewno jest ok plus buforek do niegoaha w kotłowni będziemy mieli pralkę i szatnię czyli 5 m2 do przodu idę spać dobranoc Edytowane 13 Lipca 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.07.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Piec na drzewo i brak smrodu w domu. Kocioł na drewno! Co ty się uparłeś na ten piec? Pieczesz coś w nim? A drzewo to rośnie, po ścięciu to już jest drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.07.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 przy tym domu 160m2 to najważniejsze zacząć od ozcprzyznaję się do błędu zrobiłem go na koncu budowybez tego to gdybanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiowaona 25.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ja myślałam, żeby dom ogrzewać gazem płynnym. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu paliwem. Czytając w różnych źródłach to koszta są niewielkie. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Elfir usunięto link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.01.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ja myślałam, żeby dom ogrzewać gazem płynnym. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu paliwem. Czytając w różnych źródłach to koszta są niewielkie. Tylko własny zbiornik. Przy obecnych cenach propanu na wolnym rynku koszty eksploatacji poniżej gazu ziemnego. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.01.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Propan dystrybuowny jest w postaci ciekłej.1 000 m3 = ok. 2 500 litrow.Najczęście instalowany zbiornik to 2 700 litrów.Komu mało może instalować wiekszy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.01.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Nie przesadzaj . Nie znam takiego co zgromadził na podwórku 40 ton węgla z obawy na wzrost cen. To samo możesz powiedzieć ogrzewającym prądem, dlaczego nie magazynują energii w akulatorach, czy nie buduja mini elektrowni /coś na kształt szczytowo-pompowych/. Konia z rzędem temu, co przewidzi ceny węgla, prądu, gazu, propanu, oleju opałowego za 3, nie mówiąc o 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Dla wszystkich którzy nie potrafią się cieszyć mogę podać mój numer konta. Chętnie przyjmę róznicę w cenach gazu pomiędzy tamtym sezonem a obecnym. Nie czekaj aż ceny ropy pójdą w górę! Zrób sobie "po staremu" już dziś!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.01.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Sorry, przyznaję się bez bicia. Wczesna godzina, ledwie otworzyłem oczy, mózgownica jeszcze się nie rozruszała. Oczywiscie 1 000 m3 propanu w formie gazowej = nie całe 4 000 litrów.Dla tej ilości potrzebny byłby zbiornik 4 800 litrów.Tak więc zbiornik 2 500 litrów to ok. 625 m3.Pamiętać jednak należy, iż najczęściej propan porównuje się do gazu ziemnego.Tutaj są różnice i to znaczne.Wartość opałowa 1 m3Gaz ziemny - 34 MJPropan - 95 MJCo z porównania daje w przybliżeniu1 000 m3 propanu = 3 000 m3 gazu ziemnego.Powyższe nijak ma sie do magazynowania na zapas, ale powinienem być bardziej rzetelny, co powyższym naprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.01.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 .... to czarno na białym - jaki jest koszt 1 kWh przy grzaniu współczesnym kołtem? i ile kWh zmieści zbiornik? jaki koszt inwestycji w ten zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.01.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 1. Koszt 1 kWh zależy od ceny propanu. Cena 1 litra propanu od wiosna 2014 do chwili obecnej wahała się od 2,10 zł/litr do 1,47 zł/litr1 litr propanu to ok. 6,7 kWh.Tak więc 1 kWh wiosną kosztował ok. 0,31 zł, obecnie ok. 0,22 zł. Zakładam 100% sprawność kotła i wartość opałową, a nie ciepło spalania /jest różnica/2. W zbiornik najczęscie instalowany - 2 700 litrów - miesci się 2 350 litrow. Czyli ok. 15 750 kWh.3. Koszt instalacji waha się od 7 500 zł - 12 000 zł w zależności .... no jest kilka zmiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.01.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 ja osobiście to myślałem o co najmniej 30 000 L w formie ciekłej, żeby zrobić sobie zapas taniego na najbliższe 10 lat, bo ta niska cena LPG to utrzyma się może przez kilka miesięcy, więc kto konkretnie się podejmie refundować za 2-3 lata wyższe koszta propanu ?? Trochę nie tak. Cena propanu latem od kilku lat oscyluje wokół 1,5 zł/litr i tradycyjnie latem robilo się zapas na zimę. To lato 2014 i obecna zima mają się nijak do dotychczasowego układu cen - latem taniej, zimą drożej o ok. 20 - 25%. Po raz pierwszy odkąd pamiętam cena propanu jest niższa zimą niż latem roku poprzedniego i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.01.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Przy okazji - na przestrzeni ostatnich 14 latPrąd o 100%http://analizacen.pl/ceny-pradu.phpWęgiel ponad 100%http://analizacen.pl/ceny-wegla-kamiennego.php Przy tych danych wzrost ceny propanu o 50 - 60% to pikuś, Pan Pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.01.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Przy okazji - na przestrzeni ostatnich 14 lat Prąd o 100% http://analizacen.pl/ceny-pradu.php Węgiel ponad 100% http://analizacen.pl/ceny-wegla-kamiennego.php Przy tych danych wzrost ceny propanu o 50 - 60% to pikuś, Pan Pikuś. A ile w tym czasie zdrozal gaz ziemny? Bo kluczem do zobrazowania rynku jest zmiana relacji ceny pradu do gazu ziemnego - relacja ktora wywraca powszechne mniemanie o drozyznie pradu do gory nogami Edit: taki oto wykres znalazlem: http://www.swiadectwo.epbd.pl/index.php?kat=2&page=24 kiedys, dawno temu, bez uezgledniania kosztow stalych bylo tak (rok: 1995): - gaz - 1 kWh : 0,05 - prad - 1 kWh: 0.16 Prad byl 3,5 razy drozszy od gazu. Dzisiaj taryfa nocna z uwzlednieniem kosztow stalych w porownaniu z taryfa gazowa daje relacje 1:1 lub prad jest tanszy (zalezy od operatora i regionu). Jakies pytania? Dlaczego wszyscy mowia, ze prad jest najdrozszy? Bo tak kiedys bylo, sie zaslyszalo to sie powtarza Edytowane 27 Stycznia 2015 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.01.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Widzę to tak. Do historii nie bardzo można się odwoływać, tzn. można tylko czy warto. 10 lat temu nikt nie słyszał o łupkach, zielonej energii, certyfikatach, łączeniu nierentownych kopalń z producentami energii elektrycznej. Wszystkie te i inne elementy mają i mogą mieć wpływ na zmianę relacji pomiędzy poszczególnymi nośnikami. W to wszystko jeszcze miesza się polityka. Dzisiaj taryfa nocna z uwzlednieniem kosztow stalych w porownaniu z taryfa gazowa daje relacje 1:1 lub prad jest tanszy (zalezy od operatora i regionu). Jakies pytania? Dlaczego wszyscy mowia, ze prad jest najdrozszy? Bo tak kiedys bylo, sie zaslyszalo to sie powtarza Ja czegoś takiego nie mówię. Przynajmniej w odniesieniu do taryfy G12. Mogę zadać podobne pytanie. Dlaczego we wszystkich porównaniach, tabelkach propan jest pozycjonowany jako najdroższy wybór. Tak kiedyś było gdy na rynku dominowały 2 firmy i jedyną ofertą była dzierżawa zbiornika umożliwiająca dyktat cenowy na propan. W ciagu ostatnich 10 lat rynek się zmienił, powstało wiele firm instalacyjnych i dostaczających propan. Konkurencja działa cuda. Zobacz co się dzieje, czyli jak blisko siebie w uzyskaniu 1 kWh są ekogroszek, pellet, prąd w G12, gaz ziemny, propan. Różnice rzędu +_ 2gr za kWh. Przy spadającym zapotrzebowaniu na ciepło w nowo budowanych domach różnice przestają być widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts