Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łóżko pod ścianką kolankową

jarett

Recommended Posts

Kto ma łóżko postawione pod ścianką kolankową, przy jakiej wysokości ścianki i nachyleniu dachu. Ja mam ściankę 1m i dach 38cm. I łóżko spokojnie wejdzie tylko nie wiem czy dam radę z niego swobodnie wstać - wzrost 1,90. Mogę spokojnie odstawić łóżko od ścianki bo w sypialni jest i tak sporo miejsca ale... łóżko będzie takie jak na fotce na dole. Cała ścianka kolankowa obita panelem drewnianym. Odsunięcie zepsuje efekt. Mogę oczywiście odsunąć i panel (na jego górze zrobić półeczkę), wtedy zamieni się on w rodzaj... skrzyni :) Tylko nie wiem jak to będzie wyglądać. Jakieś pomysły?

http://czasnawnetrze.pl/i/dz02NjYmaD05MDA=/f16f3d73/7554-_bialy_zestaw_beconcept.jpg

Kto ma łóżko postawione pod ścianką kolankową, przy jakiej wysokości ścianki i nachyleniu dachu. Ja mam ściankę 1m i dach 38cm. I łóżko spokojnie wejdzie tylko nie wiem czy dam radę z niego swobodnie wstać - wzrost 1,90.

I tak i nie. Położyć to się położysz, usiądziesz i wstaniesz, ale nie przy samej ścianie , bo przy tym skosie i ściance musisz się trochę od niej odsunąć. Kłopoty mieć będziesz przy poprawianiu poduszki, zmianie pościeli itp.

Swobodnie staniesz, ze swoim wzrostem, gdzieś około 130-135cm od ściny a więc w ponad połowie długości łóżka.

Można odsunąć łóżko i zbudować tył jak piszesz na rzecz skrzyni.

Wątpliwości jednak budzi samo łóżko i jego wygląd przy takim rozwiązaniu.Skoro jest sporo miejsca, to może, chociaż na szerokość łóżka, lepiej postawić wyższą ściankę za nim i nie obudowywać jej już drewnem.

Wszystkie łóżka typu "flat bed" z drewnianym zagłówkiem lepiej wyglądają jednak na tle ściany, kiedy materiał zagłówka nie musi konkurować z materiałem na ścianie. To minimalistyczny projekt wzorowany na serii Lago, wymagający jednak pewnej przestrzeni.Taka ich uroda.

Bez "powietrza", to naprawdę ładne łóżko, się "udusi".