Cisol 05.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam szanownych forumowiczowa jednak w koncu zapadla klamka i sa mozliwosci posiadania swojego trawnika: posiadam dzialke prostokotna przy drodze wewnetrznej gdzie front mam od strony pn-zach naczytalem sie juz tyle ze wiem ze od strony pd bede mial taras z duzymi przeszkleniami tak aby slonce grzalo wnetrze w drodze przy dzialce mam wszystkie media (ale jeszcze nie mam przylaczy) domek ktory mysle zrobic ma miec mniej niz 120m2 np http://gotowe-projekty-domow.pl/hr_antek_b_z_garazem.htm generalnie prawie jak stodola o jak najprostszym dachu z kominkiemostatnio znajomi inwestorzy mowia ze naprawde by rozwazali budowe domu tylko na prad przeczytalem watek nr 1 z 485 stronami ale tam wkradl juz sie chaos i taki tez mam w glowiebo ludzie zaczeli wyliczac na kw kj strefy nocne, nagrzania itd itp gaz czy prad dla takiego malego domku ?niskie koszty inwestycji sugeruja zeby zrobic dobra izolacje potem prad i moze pompa powietrzna (czy moze rekuperator?) a kominek tylko powietrzny (czyli w centrum domu)na domek mam ograniczona kwote ok 300k (Komorniki pod poznaniem) boje sie sytuacji ze zrobie z pradem a potem bede plakac ze place krocie.... bardzo prosze o opinie obecnych swiezych inwestorow i specjalistow w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 06.03.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 tez rozwazalem prąd, powietrzna pompe, ale ceny pradu i gazu sa teraz tak nieprzywidywalne tzn. niewiadomo czy pojda do gory 10 czy 20% w przyszlym roku, ,,, a co dalej ,,,, pensja mi tak bardzo wzrastac nie chce... dlatego stwierdzilem ze wybiore ekogroszek ... przy moim ociepleniu to licze ze spale 2 t na sezon, no ewentualnie 2,5 - przy cenie 700 zl za tone to juz nie wychodzi tak zle ... raz na 5 dni moge isc i dosypac wegiel, a latem z wykoszonej trawy moge sobie zrobic brykieciki i je tez potem spalic w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cisol 06.03.2012 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 no rozumiem tylko ze ekogroszek ciagnie za soba cala instalacje wodna + kominek z plaszczem itd czyli pewnie podobnie jak gaz tyle ze moze i taniej wyjdzie paliwo no i raz na pare dni trzeba pomachac lopata a ja tu licze ze koszty inwestycyjne przy pradzie sa niewielkie a wyzsze kosty grzania wyrownaja mi koszty po np 10 latach i teraz licze na to ze postawilbym dom ktory wyrownalby dopiero po 15 latach (po czym przy gazie trzeba wymienic kociol lub go porzadnie serwisowac wiec znowu np 7 lat do przodu) a za 20 lat to moze juz mnie nie bedzie albo beda solary dotowane itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts