judox 06.03.2012 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam jestem nowym posiadaczem kotła i miałem nie dawno uruchomienie, ale nie jestem pewien czy serwisant ustawił mi t.j. chciałem tryb pracy tego pieca. Na początku napisze co mam a poźniej co chce.Piec pracuje w układzie otwartym na mieszaczu 4D z siłownikiem (c.o.) i mieszaczu 3d z siłownikiem (podłogówka c.o.2) do tego 3 pompy + 1 cyrkulacja. Na parterze jedno duże pomieszczenie z ogrzewaniem podłogowym poddasze zwykłe grzejniki.Za mieszaczem 4D jest czujka, za mieszaczem 3D czujka, bojler c.w.u.czujka + termostat w pomieszczeniu gdzie jest ogrzewanie podłogowe, zamontowana jest też czujka na zewnątrz budynku. Ogólnie to schemat jest taki sam jak proponje Klimosz w instrukcji.No a teraz co ja bym chciał ;Termostat który jest w pomieszczeniu gdzie ogrzewanie podłogowe ma sterować tym temperaturą w tym pomieszczeniu, a tam gdzie są zwykłe grzejniki opcja pogodówki.Gdzie mogę sprawdzić czy jest ustawiony poprawnie ten kocił i ewentualnie co mam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judox 07.03.2012 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Te forum jest do D..Y na zadane 10 pytań (10 tematów) otrzymałem 4 konkretne odpowiedzi już nie wspomnę o tym że kocioł który posiadam jest BARDZO popularny. Prawdopodobnie to forum jest tak cienkie że fachowcy bądź serwisanci nie odwiedzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 06.06.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 w regulatorze masz 2 okna krzyw grzewczych pogodówki. Pierwsze, w opcjach użytkownika, jest pod zawór 4D. Drugie, w serwisie, jest do zaworu 3D - podłogówka. Ustawiasz różne krzywe na obieg 4D i 3D. Termostat pomieszczeniowy podłączony do kotła będzie sterował zaworem 4D, czyli jak masz instalacje jak w instrukcji, w momencie uzyskania temp. w pomieszrczniu zmniejszy temp. za 4D, ale też i 3D. Termostat pomieszczeniowy jak uzyska temp, którą zadałeś, da sygnał na regulator kotła, który obniży temp. zadaną na kotle oraz zadaną instalacji c.o. (czujnik c.o. zaw I). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts