Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie trybu pracy Ling Combi 20 kW 4S

judox

Recommended Posts

Witam jestem nowym posiadaczem kotła i miałem nie dawno uruchomienie, ale nie jestem pewien czy serwisant ustawił mi t.j. chciałem tryb pracy tego pieca. Na początku napisze co mam a poźniej co chce.

Piec pracuje w układzie otwartym na mieszaczu 4D z siłownikiem (c.o.) i mieszaczu 3d z siłownikiem (podłogówka c.o.2) do tego 3 pompy + 1 cyrkulacja. Na parterze jedno duże pomieszczenie z ogrzewaniem podłogowym poddasze zwykłe grzejniki.

Za mieszaczem 4D jest czujka, za mieszaczem 3D czujka, bojler c.w.u.czujka + termostat w pomieszczeniu gdzie jest ogrzewanie podłogowe, zamontowana jest też czujka na zewnątrz budynku. Ogólnie to schemat jest taki sam jak proponje Klimosz w instrukcji.

No a teraz co ja bym chciał ;

Termostat który jest w pomieszczeniu gdzie ogrzewanie podłogowe ma sterować tym temperaturą w tym pomieszczeniu, a tam gdzie są zwykłe grzejniki opcja pogodówki.

Gdzie mogę sprawdzić czy jest ustawiony poprawnie ten kocił i ewentualnie co mam zrobić?

• 2 months później...
Gość Vd**
w regulatorze masz 2 okna krzyw grzewczych pogodówki. Pierwsze, w opcjach użytkownika, jest pod zawór 4D. Drugie, w serwisie, jest do zaworu 3D - podłogówka. Ustawiasz różne krzywe na obieg 4D i 3D. Termostat pomieszczeniowy podłączony do kotła będzie sterował zaworem 4D, czyli jak masz instalacje jak w instrukcji, w momencie uzyskania temp. w pomieszrczniu zmniejszy temp. za 4D, ale też i 3D. Termostat pomieszczeniowy jak uzyska temp, którą zadałeś, da sygnał na regulator kotła, który obniży temp. zadaną na kotle oraz zadaną instalacji c.o. (czujnik c.o. zaw I).