Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Ferrit - Lozanna LMP 61L www.lipinscy.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciąg dalszy ogrzewania. Główne rury zasilania i powrotu z pionu przez korytarz w piwnicy do kotłowni:

rury_do_kotł.jpg

Oto gotowa podłoga w kotłowni. Czeka na wstawienie źródła zasilania oraz zasobnika CWU:

podłoga_kotł.jpg

Przyszedł czas na położenie folii alu z podziałką na styropian pod rurki PEX ogrzewania podłogowego:

siłownia w piwnicy:

folia_sił.jpg

suszarnia/pralnia w piwnicy (widoczna rura 200 od GWC rurowego):

folia_susz.jpg

nasza sypialnia:

folia_syp.jpg

(wygląda jak basen napełniony wodą :))

Edytowane przez ferrit

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ruszyło grzanie pompą ciepła gruntową 8KW. Na razie delikatnie niskie temperatury - w pomieszczeniu 6'C. Ostrożnie z wodą CO, bo posadzki jeszcze schną. Pierwsze grzanie na noc - 12 godzin pracy. Temperatura w pomieszczeniach podniosła się o 2'C. W ciągu dnia grzanie jeszcze zmniejszone i pootwierane okna - wentylacja odparowanej wody z posadzek.

Teraz ocieplamy podłogę na strychu. Wełna 5cm między łaty+20cm na nią. W domu pracuje pompa ciepła. Ostatnią dobę grzała 20 godzin. Potem przerwa i dzisiejszą noc grzała tylko 4 godziny. Posadzki jaśnieją. Woda na oknach. W dzień ostre wietrzenie. W instalacji CO płynie woda cieplejsza o 2'C niż dwa dni temu.

Strych ocieplony. Zabetonowany kanał wentylacyjny przebity. Zrobiłem okno na poddaszu i od góry rozwiercałem wiertarką oraz prętem fi-12 i młotkiem dokonałęm reszty zniszczenia. Teraz tylko regips i zalepienie wykonanego okienka. Posadzki schną powolutku. W nocy mam uchylone okna a w dzień mikrowentylacje. Aktualnie temp 6'C i wilgotność 50%. Widać sporo wilgoci w zewnętrznych ścianach pod sufitem, tam gdzie są betony, nadproża betonowe itp.

otwór_kanał.jpg kanał.jpg

tomek.jpg kacper.jpg sypialnia.jpg

• 3 weeks później...

Nadeszła długo oczekiwana zima. Temperatury teraz wahają się w granicach +3..+5'C w ciągu doby. Przed świętami -8..-15'C. Święta były też na plusie. Ogrzewanie wyłączone. Okna uchylone. Wilgotność w środku 38..40%, temperatura w środku ponad +7'C. Przymierzam się do ocieplenia domu styropianem 15 cm podczas gdy są temperatury w plusie. Ile zdążę tyle zdążę. Zrobiłem prowizorka drzwi do piwnicy: rama + styropian 10 cm. Już nie wieje chłodem z piwnicy:

20121229_130623.jpg 20121229_130643.jpg

No i ponownie przyszły mrozy -2..-3'C oraz spadł śnieg. W domu grzeję do +9'C i mam wilgotność 38%. Ściany wyschły, podłogi wyschły. Pompa ciepła pracuje nieco ponad 55% czasu na dobę. W dniach 2..6 stycznia nie grzałem wcale - na zewnątzr było koło +5'C, w domu też +5..+8'C. Mam styropian grafitowy 0,032 15cm aby ocieplać ściany zewnątrzne ale poczekam na dodatnią temperaturę. Dziś zrobiliśmy zabudowę z szafką rozdzielacza do podłogówki na poddaszu:

zab1.jpg zab2.jpg zab3.jpg

Czas na zabudowę rozdzielacza na parterze.