Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Ferrit - Lozanna LMP 61L www.lipinscy.pl

Recommended Posts

Zakończona zabudowa rozdzielacza na parterze:

zabpar2.jpg

W otworze fi-60 (na wprost) umieściłem czujnik temperatury pomieszczenia do sterowania pracą pompy ciepła:

czujnik1.jpg

Obok niego tymczasowy termometr z wilgotnościomierzem elektronicznym.

W oskatnim tygodniu temperatury na zewnątrz wahały się w przedziale -6..-2'C w ciągu doby.

Teraz zabieram się na montaż stelaża Geberit w wc na parterze.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Czas płynie. Zima powolutku sie wycofuje. Pod koniec stycznia i na początku lutego nastały ciepłe dni nawet temperatura w ciągu dnia była +9'C !!! Skorzystałem z tego i ocepliliśmy częściowo dom. Cały front oraz miejsca gdzie jest widoczny beton: balkon, strop nad parterem oraz pod krokwiami ściana kolankowa od tyłu domu:

ociep1.jpg ociep2.jpg

Pozostaje jeszcze szczeliny wypełnić pianą.

Ogrzewanie pracuje 30..50% krócej oraz podniosłem temp w domu z 9'C na 12'C.

W środku ściany zostały zagruntowane przed malowaniem oraz rozpoczęliśmy układanie płytek. Oto korytarz na poddaszu: płytka holzer ochra 40x10:

korytarz1.jpg

Teraz trzeba jeszcze przeglądnąć ściany pod kątem niedoskonałości powierzchni.

• 4 weeks później...

Korytarz na poddaszu:

20130218_162505.jpg

Salon: Opoczno Nodo beż 60x30 strukturalna:

20130222_183035.jpg 20130308_161011.jpg

Przez kilka dni miałem ustawione ogrzewanie na 15'C. Na poddaszu - pomimo dość mocno ograniczonych przepływów w podłogówce - miałem temp 17'C. teraz nadeszły cieplejsze dni i ogrzewanie pracuje do 13'C. Więcej nie potrzeba. Wilgotność w środku 27..30%. Kończymy przegląd ścian i sufitów i malujemy sufity na biało.

Edytowane przez ferrit

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Sierpień: zdecydowaliśmy się na montaż klimatyzacji. Będzie to klimatyzacja inwerter kanałowa zamontowana na strychu i mająca schładzać 3 pokoje poddasza: naszą sypialnię oraz 2 pokoje dzieci. W sumie daje to 43m2 powierzchni ale są to pokoje ze skosami. Do tego przeznaczyłem klimatyzację o mocy 5KW. W szczególności zależy nam na schłodzeniu pokoi dzieci, bo one są od południa i mają okna na południe. Nasza sypialnia jest od północy a okna ma od wschodu. Mamy w niej o 2'C chłodniej niż u dzieci. Jednostka zewnętrzna zostanie ustawiona na zadaszonym balkonie. Ssanie ciepłego powietrza będzie w suficie na korytarzu/klatce schodowej a po schłodzeniu będzie wydmuchiwane do pokoi przez anemostaty wywiewne w sufitach w każdym pokoju.

Klima uruchomiona. Jestem miło zaskoczony niewielkim hałasem. Na 3 biegu nie słychać w pokojach gdzie są nawiewy chłodnego powietrza nic, jedynie tam gdzie jest wywiew na korytarzu coś tam słychać. Na najniższym biegu jest absolutnie cicho. Jednostka zewnętrzna też generuje niewielki hałas, chyba, że przy większej pracy będzie głośniej. Na razie jestem zadowolony.

• 3 weeks później...