ane3ka1 22.05.2012 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Z tymi wzorzystymi może być problem. Ale jak ślubny wróci to się dowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 23.05.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Dzisiaj mam kryzys ogrodowy. W ogóle mam chyba kryzys, a ogród mnie dobił. Próbowałam coś zrobić, ale zabrałam się i tylko popłakałam. Chwasty mamy do kolan, bo nie było czasu skosić. W różnych miejscach leżą kupy suchej ziemi po robotach, głównie ścieżkowych. Perz atakuje to, co już przeplewiłam. Na naszym chwastniku zwanym trawnikiem są dziury, trawa zaczyna w różnych miejscach schnąć. Do tego mam kupę zupełnie niepotrzebnych roślin, zamiast większej ilości sztuk z kilku gatunków. Cały układ gdzie co posadzić jest nieprzemyślany. Niby znam zasady a g*** z tego wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 23.05.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Przyszłam pocieszyć My o ile rabaty mamy zaplanowane i wiemy co mamy kupić i ile ... tak nasz trawnik ... to tak naprawdę to jedno wielkie nie wiadomo co :bash: Chwasty ... chwasty i jeszcze raz chwasty :bash: Mieliśmy się zabrać za zakładanie trawnika ... ale oczywiście czasu brak ... ach jak mi się marzy taka piękna soczysta zielona TRAWKA :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duluni 24.05.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Aniu! Ja taki kryzys miałam kilka dni temu i robię wszystko dokładnie tak jak Ty, przeczytałam masę książek, teorię znam doskonale a wyszło jak zawsze... Najchętniej zaczęłabym wszystko jeszcze raz, ale to chyba będzie trudne więc mam chaos i miszmasz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Eh, ze mną to jest problem, bo ja bym chciała, żeby ogródek wyglądał mniej więcej taaaak... http://bi.gazeta.pl/im/4/11532/z11532604X,Ogrod.jpg albo tak... http://bi.gazeta.pl/im/6/11429/z11429646Q,Baza-tego-ogrodu-sa-drzewa-owocowe---rabaty-ozdobne.jpg i to NATYCHMIAST! A tymczasem mam gdzieniegdzie przeplewioną ziemię porastającą natychmiast lebiodą i kilka maciupcich roślinek - każda inna. Aniu - generalnie pomysł ze studnią i kącikiem krzewów mi się podoba. Co dalej - nie wiem. Przede wszystkim mam wrażenie (zupełnie dobre), że mam pełno niepotrzebnych, pojedynczych roślin. A powinno być więcej, ale jednakowych. Bardzo podobają mi się takie projekty:http://bi.gazeta.pl/im/0/9161/z9161920X,Projekt-rabaty-w-kolorze-czerwonym.jpg http://bi.gazeta.pl/im/1/9278/z9278661X,Rosliny-na-rysunku---1-dzielzan-ogrodowy--2-irga-pozioma-.jpgale nie umiem zrealizować czegoś takiego u siebie. Nie wiem co zrobić z jałowcem skyrocket, bo obecnie mi przeszkadza i musi wylądować w innym miejscu. Wygląda, że musiałabym zrobić zdjęcie tego dziadostwa co jest i prosić o pomochttp://home.iitk.ac.in/~rajeevs/help.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Wklejam jeszcze ładne zestawienie rozchodnika okazałego, rozplenicy (te dwa mam u siebie) i jeżówki (chyba). Podoba mi się! http://garten.flora-press.de/webgate/thumb.php/00048915.jpg?OGSESSION=f486b19c08756c953f59227580e991b3&UN=MTExMQ==&LANGUAGE=eng_usa&IMAGESIZE=2&CHANNEL=garten&RENDERSIZE=500&IMAGENUMBER=00048915&WSID=2&STATIC=0 I jeszcze takie http://garten.flora-press.de/webgate/thumb.php/00055694.jpg?OGSESSION=f486b19c08756c953f59227580e991b3&UN=MTExMQ==&LANGUAGE=eng_usa&IMAGESIZE=2&CHANNEL=garten&RENDERSIZE=500&IMAGENUMBER=00055694&WSID=2&STATIC=0 Mam kilka kupek rozchodnika, ale posadzonych w rządku, za żurawkami. W takiej jednej kupce mi się podoba, ale jak to uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 24.05.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Mam kilka kupek rozchodnika, ale posadzonych w rządku, za żurawkami. W takiej jednej kupce mi się podoba, ale jak to uzyskać? Ten rozchodnik pięknie się rozrasta, więc nic nie kombinuj zostaw tak jak masz posadzone, niedługo stworzą się wielkie kępy, które i tak będziesz musiała rozsadzać A może ja coś podpowiem z sadzeniem roślinek, nie żebym ja jakiś spec była ... ale jak to Yokasta napisała ... co dwie głowy, a teraz właściwie już trzy to nie jedna A wyżej na zdjęciu to faktycznie jeżówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Spec, nie spec, przydadzą mi się jakieś wskazówki, byle drzew nie przesadzać, bo już po 3 razy były i ślubny chyba się wyprowadzi jak usłyszy... Mam w AutoCADzie narysowany projekt ogrodu, tzn. rozmieszczenie - domu itp. Musiałabym nanieść drzewka i wkleić. No i zrobić inwentaryzację tego co jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 24.05.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 No to jak będziesz miała pytania to pytaj ... i faktycznie wklej rzut ogrodu, zdjęcia, rozmieszczenie względem stron świata i powiedz mniej więcej w jakim stylu widzisz ten ogród ... wtedy łatwiej będzie coś podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Trochę się nagimnastykowałam, bo sprzęt nawala. Będzie dla tych tylko o mocnych nerwach... Tak wygląda rzut tego co jest. Na rysunku na dole po prawej jest zaznaczona studnia (pompa) Na tym rysunku prowizorycznie zaznaczyłam kształt rabaty + ścieżkę z podkładów Róg działki do zagospodarowania (przy studni) Tak to wygląda na chwilę obecną z góry... Jałowiec jest do przesadzenia - nie mam pomysłu gdzie. Brzózka youngi, którą na zdjęciu mało co widać myślę przesadzić nieco w prawo na "łezkę" przy studni. Z dołu wygląda to tak Wzdłuż ścieżki nam posadzone parę roślinek: bliżej tuj piwonię i po jej bokach dalie, które może wyjdą, przed nimi rozchodnik okazały, żurawki, jednoroczne osteospermum, trochę w głąb, bliżej klonu tawułki, które tak naprawdę nie wiem jaką będą miały docelową wysokość. Żurawki posadziłam jak przedszkolak, na przemian - jedna ciemna, jedna jasna. Teraz się zastanawiam czy nie posadzić ich w grupach - ciemne, jasne. Po prawej stronie ścieżki powstała "łezka". Mam tam zasadzonych 6 host. I tam chciałam przesadzić brzozę. Ze strony tarasu wygląda to tak Edytowane 24 Maja 2012 przez ane3ka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Ludzie... można tak pisać w nieskończoność... Kolejną sprawą jest rabata od wejścia domu. Przy furtce jest taki widok Generalnie śmietnik. Co wlazło. Chciałam, żeby rabata ciągnęła się wzdłuż płotu. Obecnie mam tam wysiane słoneczniki, groszek pachnący, nasturcje, nagietki, maciejkę, wysadzone 2 dalie i mieczyki. Nie wzeszła felicja i nemezja. Są tam jeszcze wsadzone 3 kocimiętki i wysiane rudbekie, ale nie chcą rosnąć. Ta rabatka miałaby przechodzić w tą przy studni (jak na rysunku). Przy furtce jest dokładnie takie coś Trawa pampasowa w drewnianych klockach zdechła, za to lawenda ma się świetnie. Dobrze rośnie wierzba hakuro (hakuna matata ), forsycja, ale zdycha mi machonia. Pięknie kwitnie rododendron, ale dlatego, że jest ze sklepu. Myślę, że nie przetrwa u mnie zimy. Nie mam poza tym ręki do różaneczników. W stronę domu rośnie kilka niższych roślinek - bukszpan (chyba nie wytrwa), kosodrzewina (ma się ok) i jakiś niski jałowiec (pada). Wsadziłam tam jeszcze lilaka (marzyłam, żeby mieć), ale niestety nie rozwija się. Generalnie nie wiem czy nie zrobić tam porządków i nie wsadzić czegoś wyższego (jakieś 2 wyższe iglaki), albo normalną brzozę. Mam wrażenie, że to wejście do domu jest takie łyse, a wierzba samotna. Teraz jak czytam co napisałam, to sama siebie nie rozumiem. Jak ktoś zrozumie, to będzie cud! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Ania! Myśmy klon 3 razy przesadzali, a wysokościowo jest większy niż jałowiec. Gazetków takich nie kupuję... Wiesz, to mało bezpieczne Bo ja co zobaczę, to mi się podoba, potem męczę męża i musi przesadzać. Z kolejnym numerem gazetki sytuacja się powtarza. A ten róg z krzewami docelowo - jak urośnie, miałby wyglądać mniej więcej tak (już pokazywałam). Oczywiście nie wszystko kwitnące w jednym czasie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Że ma potencjał, to już choć jedna dobra wiadomość dla mnie, bo jakoś się krzywiłam. Mnie też brakuje tam czegoś wyższego na wejściu. Kamienie oczywiście mogą sobie iść stamtąd, bo akurat z tym nie ma problemu. Tuja globosa tak nie za szczególnie mi się podoba. Jakoś kulek nie lubię. Wolę jak coś się kładzie. Ania, jak będziesz miała więcej czasu to doradź coś. Mmajeczko, na Ciebie też liczę...Najlepiej to by się do Elfirki zwrócić, ale boję się, że 2/3 roślin musiałabym wyrzucić, a to wszystko pieniążki kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 24.05.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Dwa pytania ... Ta rabata przy siatce którą pokazałaś ... ona zawsze ma być w kwiatach obsiana, czy może jakiś żywopłot, drzewa, krzewy a dopiero jako piętro najniższe kwiaty ??? Czy wchodzi teraz w grę dokupienie innych roślin ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 24.05.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Aniu inspiracje śliczne,też bym chciała już natychmiast taki zarośnięty ogród ,ale roślinki potrzebują czau .Dziś np .zakwitły mi irysy i się strasznie ucieszyłam ale i wkurzyłam bo kupiłam na jesień 5 kłączy miały być różne kolory są same ,żółte no nic właśnie kupiłam 5 kolorów na allegro .Cieszy mnie każda roślinka która kwitnie ,i powiem ci jedno nic nie robię tak jak ty tylko plewię ale tak będzie dokąd roślinki się nie rozrosną i nie zadarnią potem będzie większy spokój .Wczoraj kupiłam sobie kilka roślinek tak dla odreagowania po komunii synka najbardziej ucieszyła mnie akacja i brzuski i kilka bylinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Mmajeczka, rabata przy płocie... Mam nadzieję, że mówimy o tej samej... z założenia miała być rabatą kwiatową. Tam są wysadzone winobluszcze, które mają zarosnąć nieco płot. Jednoroczne pnące są groszek i nasturcje. Teraz już chyba nic dokupywać nie będę, bo duże minusy na koncie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 24.05.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Mmajeczka, rabata przy płocie... Mam nadzieję, że mówimy o tej samej... z założenia miała być rabatą kwiatową. Tam są wysadzone winobluszcze, które mają zarosnąć nieco płot. Jednoroczne pnące są groszek i nasturcje. Aha no to z tą rabatą nic nie robimy tak zostawiamy jak jest ??? Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to pomyśl tam później o kwiatach wieloletnich Teraz już chyba nic dokupywać nie będę, bo duże minusy na koncie :/ A możesz w takim wypadku napisać jakimi krzewami dysponujemy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 24.05.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Aha no to z tą rabatą nic nie robimy tak zostawiamy jak jest ??? Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to pomyśl tam później o kwiatach wieloletnich Myślę A możesz w takim wypadku napisać jakimi krzewami dysponujemy ??? Napiszę. Postaram się wypisać wszystko co mam. Począwszy od drzewek i krzewów, a skończywszy na bylinkach. Ale to troszkę zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 24.05.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Napiszę. Postaram się wypisać wszystko co mam. Począwszy od drzewek i krzewów, a skończywszy na bylinkach. Ale to troszkę zejdzie... Poczekam, nie ma problemu Wiesz bez tego spisu roślinek mogę Ci jedynie zaproponować coś co mi się podoba i co ja tam widzę A tak pokombinujemy z tym co już masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 24.05.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 ane3ko......rabata śliczna, potencjał jest wielki...i nie jest tak źle jak pisałaś!!!! mmajeczka ma rację, zobacz najpierw czym dysponujesz i poukładaj sobie "w myślach":) Ja mam strasznie rozwiniętą wyobraźnię, i zawsze zanim coś zrobię to już to widzę:) a że czasami źle to wychodzi, no cóż ...:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts