Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paprotkowych zmagań ciąg dalszy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pendraczku, Stasio za mały na kreskówki :) Zupełnie go nie interesują programy typu MINIMINI :) My patrzymy jak debile - męża ulubiona bajka to Stacyjkowo, ja ostatnio byłam zapatrzona w Barbie (stare gupie ludzie!:)). Jeszcze kiedyś metoda na obcinanie paznokci to były różowe potwory z Manah Manah :) Teraz już nie działa.

To moje dziecię chyba będzie telemaniakiem, bo uwielbia wszystkie powyższe z wyjątkiem barbie, a ostatnio został fanem Fifth gear, ale to akurat zboczenie po tatusiu ma :)

Martuś, również odściskuję!

Zmian w ogródku jako takich wielkich nie będzie. Po prostu ustaliliśmy granice rabat z troszkę większym rozmachem. Rabatka przy studni będzie nieco większa i zasłoni trochę studnię od frontu. Chyba pozbędę się forsycji i krzewuszki w zamian za bardziej jednorodne nasadzenia w postaci tawuły szarej i derenia elegantissima. Brzózka youngi wywędruje chyba przed dom na "lądowisko dla helikopterów", ale to już jest grubsza sprawa, bo tam zamiast ziemi jest podsypka i trzeba zrobić wymianę. Nie sądzę żeby to było w najbliższym czasie.

To są chyba plany na dłuższe lata, bo do zimy raczej nie zdążymy...

Martuś, rzuć linkami do Ogrodowiska co Ci się podobają.

Ania,

a ja mam pytanie, jak Ci się sprawdza Twój przepiękny okap???

Witaj Aniu w nowej-starej Paprotce :)

Okap jest wspaniałą lampą! Fantastycznie doświetla miejsce pracy oraz świetnie sprawdza się wieczorem, jako nastrojowe oświetlenie. Z okapem wyciągającym smród ze smażenia nie ma kompletnie nic wspólnego!!! Do takich rzeczy, to tylko okapy podłączone do komina. Ale u nas zwyczajnie się nie dało. Dałoby się, gdyby kuchenka była w blacie roboczym, a nie na wyspie. Z tych względów na wyspie kuchenki lepiej nie robić, ponieważ wyspowych okapów to raczej niewiele jest w cenach dla ubogich kredytobiorców. Te ładne mają ceny nie dla mnie. A jak się sprawdzają jako okap to nie wiem. Pewnie podobnie jak moja uboga wersja ;)

Wiesz, że Twoja Paprotka jest piękna i uwielbiam Twoją kostkę i barierki ogromnie???

Aha - czyli to raczej taka piękna, droga lampa???

No przyznam, że się tego nie spodziewałam:eek:

Myślałam, że napiszesz, że hula aż miło.

Ja w planach NIE MAM w ogóle okapu, chociaż pięknym i funkcjonalnym bym ostatecznie nie pogardziła:D - ale wyrzucenie w błoto paru tysięcy nie wchodzi w grę!

Obecnie mam najzwyklejszy okap, który, moim skromnym zdaniem, robi DUŻO HAŁASU.

Efekt wyciągania zapachu jest, ale czy powalający - raczej nie.

Więc od lat NIE używam tego ustrojstwa - może przeczucie mnie nie myli, że do domu wcale okap nie jest konieczny?

Anie moje drogie to chyba nie tak z tymii okapami...przede wszystkim trzeba rozróżnić okap z funkcja pochłaniania i wyciągania...ja swój - Faber mirror mam podłączony do dziury na wylot, od srodka zakryte jest to miejsce stala a od zewnątrz mam kratkę taka , która normalnie jest zamknięta a jak włączę mój okap to sie otwiera. Jak zgłębiałam temat to usłyszałam, że idealnie jest mieć komin ale i bez niego się da - potwierdzam...trzeba wybrać okap o duzej mocy. ja jestem bardzo zadowolona i prawdę mówiąc nie wyobrażm sobie gotowania bez okapu...moj wciąga wszystkie zapachy niepozadane, mam 8 biegów, z reguły gotuję na trzecim, jedynie jak cebulę smażę to daję 5....

Anie moje drogie to chyba nie tak z tymii okapami...przede wszystkim trzeba rozróżnić okap z funkcja pochłaniania i wyciągania...ja swój - Faber mirror mam podłączony do dziury na wylot, od srodka zakryte jest to miejsce stala a od zewnątrz mam kratkę taka , która normalnie jest zamknięta a jak włączę mój okap to sie otwiera. Jak zgłębiałam temat to usłyszałam, że idealnie jest mieć komin ale i bez niego się da - potwierdzam...trzeba wybrać okap o duzej mocy. ja jestem bardzo zadowolona i prawdę mówiąc nie wyobrażm sobie gotowania bez okapu...moj wciąga wszystkie zapachy niepozadane, mam 8 biegów, z reguły gotuję na trzecim, jedynie jak cebulę smażę to daję 5....

A ja pytanko mam, jesli można. Pani aneta s- jak zachowuje sie elewacja w miejscu tej kratki, która ucieka cały syf z wyciagu? bardzo brudna?:)

Edytowane przez patysiaSasasa

Ło ludzie, Anetko. Skomplikowane to.

Widzisz, u mnie wybór okapu był uzależniony w pierwszej kolejności od finansów, w drugiej od względów technicznych. To, że ten okap wisi to i tak, mój ślubny dokonał cudu. Wisi na takiej belce, gdzie są jakieś dwuteowniki i inne zbrojenia. Średnica tego przykręcanego dekla nie mogła być większa jak średnica belki.

Drugim razem nie robiłabym okapu nad wyspą, a przede wszystkim kuchenki na wyspie. Jednak najlepiej jak jest w pobliżu komina z dostępem do wentylacji. Wtedy i okap można wybierać odpowiedni.

tak to juz jest, że najczęsciej po zrealizowaniu, cos by sie zmieniło:).

Macie, Drogie Koleżanki, dar urządzania, czy mogłybyście mi doradzić conieco odnosnie łazienki?

otóz,mamy do zagospodarowania 11 m2, pod skosami. czy wg Was aranzacja cos w ten desen http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/alabastrino-i-muslinowa-zielen,1,26,184587,184609.html

czyli jasne plytki(kremowe, ecru) i zielona farba(urzekla mnie ta muslinowa zielen), w polaczeniu z dodatkami drewnianymi( marza mi sie belki stropowe, i kafelki imitujace podloge drewniana(no wlasnie, czy do jasnych kafelek na scianach , pasuje podloga a'la drewniana?). do tego mebelki cos jak http://www.ceneo.pl/11604185 (czy ktos moze mi polecic tanszy odpowiednik?:D). widzicie to jakos?:cool:

Patysiu, muszę przyznać, że tak jak mam zawsze obiekcje co do aranżacji LM, tak ta łazienka bardzo mi się podoba. Jednak nie łączyłabym płytek ala kamień naturalny z płytkami ala drewno. Zgrzyta mi to. Drewniane dodatki tak, ale płytki "ala" już nie. Zielony muślinowy przynajmniej na tych zdjęciach wygląda bardzo ładnie. Szafka fajna, z fajną ceną. Ikea miała kiedyś takie ładne drewniane z serii Freden, ale jak wszystko co fajne w Ikea - wyszły. U mnie w górnej łazience jest szafka dębowa Godmorgon, ale ona ma bardziej nowoczesną stylistykę.

ane3ka1własnie o cos w rodzaju szafek freden mi chodzi:).

poddasze.jpg rzut łazienki, wybaczcie, robiony aparatem ,po ciemku, bo skan padł.

2 opcje:

sciany pokryte czesciowo kafelkami np Alabastrino Tubadzin lub piekna kolekcjaceramika domino syria.jpg, czesciowo sciany w muslinowej zieleni dekoralamuslinowa zielen.jpg + DREWNIANE BELKI NA SUFICIE

i (no wlasnie i...)

1. podloga w kafelkach a 'la drewniana (np. woodentic) (wtedy pasuja biale mebelki?)

2.podloga w jasnych plytkach nawiazujacych do plytek na scianach i wtedy meble w brazie, a 'la drewniane( nawiazujace do drewnianych belek).

czy cos z tego bełkotu mozna zrozumieć?

Nie potrafie sie totalnie odnaleźć w programach do projektowania, to dla mnie jakis totalny kosmos:wtf::o:D

ane3ka1 dziękuje za pomoc, udało mi się załączyc zdjęcia, jak widac powyżej:)

Co do ''stopki''- to nie rozumiem- jestem troche'' opózniona'' technicznie, komputerowo;).

Jeśli kogoś by interesowało-dot,. rzutu łazienki- ścianka o konstrukcji drewnianej(widnieje na projekcie takowa za wanna) nie istnieje. cos tam przydziłali z dachem, podnosząc, czy coś;), i scianki nie ma.

umywalka ma się znależć na sciance obok kibelka(ta sciana od schodow).

natomiast sciana vis a vis wanny ma byc przeznaczona na duze lustro , toaletke i myslalam o jakiejs komodzie, regale przeszklonym na ktorym bede mogla ladnie wyeksponowac reczniczki i inne duperele.

z lazienki, i tu, uwaga, MAMY WYJSCIE NA BALKON:)

ane3ko1 az tak sie gryzie ta a'la drewniana podloga z kafelkami?DREWNIANA.JPG

Edytowane przez patysiaSasasa

A ja pytanko mam, jesli można. Pani aneta s- jak zachowuje sie elewacja w miejscu tej kratki, która ucieka cały syf z wyciagu? bardzo brudna?:)
u mnie wyjscie - ta kratka jest na cegle ręcznie formowanej, mieszkamy niewiele ponad rok i niczego niepokojącego nie zauważyłam na elewacji ale miałam sygnały od wykonawców , że może się brudzić...według mnie cały ten "brudek" z gotowania zostaje na filtrach, które często wkładam do zmywarki, na zewnątrz wychodzą zapachy i para itd...

do mnie też nie przemawiają materiały, które "coś " udają...dałabym drewno albo jeśli Obawiasz się, że żle zniesie wilgoć to może coś innego...

no ale to Wam ma się podobać...