ane3ka1 17.04.2012 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Mugatko, witam Cię serdecznie! Szczypiorek pewnie wyrośnie i zostanie na jakiś czas. I może rzodkiewka. Trudno mi doradzać, bo to będzie mój pierwszy warzywnik. Poprzednie doświadczenia miałam jako nastolatka na ogródku działkowym rodziców. Ale doświadczenia są raczej traumatyczne Agawi, Nihiru, Aniu - dziękuję! Nihiru, a co ze żwirem jest takiego, że Ci się "nawet" podoba? To dość funkcjonalne rozwiązanie. A tak w ogóle jestem nie do życia, bo chorujemy. Najpierw Stasiek (znowu - buuu ), teraz zaraziłam się ja. Wlazłabym do łóżka, ale niestety od Stasia nie ma urlopu. Rwie mnie do kopania, ale po pierwsze nie mam siły na razie, po drugie czekam na prezentowe widły ogrodowe A widok za oknem mnie straszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 17.04.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Mogę Ci pokazać mój, to Twój natychmiast przestanie Cię straszyć A choroby... no taki okres teraz niestety. Trzymam kciuki za szybkie ozdrowienie. Tylko już nie szalej z tymi widłami, co je masz dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 17.04.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czekam na widły, bo mam nimi kopać rabatę krzakowo-bylinowo-kwiatową. Szpadlem się nie powinno. A tak w ogóle to "optymistyczna" informacja dla tych co kopią. Perzu nie da się "zielonym do dołu" On se do góry odrasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 17.04.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 perzu to chyba niczym się nie da a ja mam go wszędzie pełno ... ponoć to jak z kretami, trzeba się zaprzyjaźnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 17.04.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 To co chcę kopać, chcę potem obsadzić tym co już mam. Wszystko jest bardzo małe. Może za 10 lat będzie to wyglądać mniej więcej tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 17.04.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Aniu ja też kocham cegłę mam na kominku i barku od 3 tyg .M kiwał głową ,potem powiedział rób jak chcesz wyjechał w delegację zamówiłam pana do obkładania kupiłam płytki ,pan też zdziwiony jak je zobaczył i pytanko pani Reniu takie coś się pani podoba ostateczny wygląd bardzo mu się podobał sam był zdziwiony a ja bałam się czy m się spodoba ale już jak mu przesłałam zdjęcia stwierdził,że dobrze ,że postawiłam na swoim a jego kamień który wybrał ,przy którym strasznie nie protestowałam przy zakupie ,położony był nawet na barku i który własnymi rękami kułam ,leży w kartonach . A inspekty super, super ,ja właśnie wyrównałam teren pod 2 lub 3 sałata zasadzona czekam czy wzejdzie ,mam jeszcze rzodkiewkę i cukinię bo lubimy leczo ,zamówiłam 20 truskawek i chcę jeszcze pomidorki koktajlowe i chyba tyle no może ogórasy i jakieś zioła .A ty co posadziłaś truskawki to widzę ale Stasiu będzie zajadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 17.04.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czekam na widły, bo mam nimi kopać rabatę krzakowo-bylinowo-kwiatową. Szpadlem się nie powinno. A tak w ogóle to "optymistyczna" informacja dla tych co kopią. Perzu nie da się "zielonym do dołu" On se do góry odrasta Łał to samo u mnie 2 godziny w ogródku i 2 taczki perzu .Sąsiadka ,moja koleżanka ze starego lokum jest po szkole rolniczej ,ogrodnictwo ,powiedziałam mi ,że walka z wiatrakami i że co wykopię powinnam wysuszyć i spalić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.04.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Aniu super te inspekty!!!!dużo zdrówka dla Was!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 17.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) [ Nihiru, a co ze żwirem jest takiego, że Ci się "nawet" podoba? To dość funkcjonalne rozwiązanie. No właśnie dlatego I jeszcze podoba mi się że jest mieszany - jasny i ciemny. zwykle widuję same jasne i stwierdzam że są dużo mniej ładne a jeszcze względem perzu: ja też mam kiepskie doświadczenia . tak samo jak podagrycznik - wystarczy kawałek korzenia zostawić w ziemi i odbiją. a korzenie mają długie i kruche, więc przy wykopywaniu łatwo się rwą słyszałam o pewnym sposobie na odrosty korzeniowe: przykryć szczelnie czarną folią i dotąd trzymać, aż się odrost "zaparzy" i padnie. może i na takie chwasty by to podziałało? oczywiście, jeśli chwast akurat siedzi między trawą, to się otrzyma dziurę w trawniku Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez nihiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 18.04.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Ania świetne warzywniki!!!!! ślicznie wam to wyszło! a jak zacznie w nich być zielono to w ogóle będzie jak z katalogu! Zdrówka dla was życzę i dobrego humoru dla perfekcyjnej pani domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 18.04.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aneczko super inspekty i świetna wizualka rabaty Podoba mi się taka kolorowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 18.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dziewczyny próbowałyście walki z perzem za pomocą Fusilade?Sposób drugi tam opisywany też powinien zadziałać: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?99375-herbicydy-selektywne-na-perz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 18.04.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Zacznę od końca... Cieszę się, że się skrzynki podobają, choć zdjęcie wkleiłam w zasadzie dla Anetki poglądowo. Skrzynki są już wszystkie. 2 całkiem gotowe. W jednej wschodzi już rzodkiewka. No i truskawki też rosną. Dwie czekają na ziemię ogrodową, a pozostałe dwie leżą od soboty, bo zaniemogliśmy. Nienawidzę takiego stanu! Nihiru - kamyczki różne, bo to najzwyklejszy żwir, nie granit, żadne ozdobne otoczaki. Miało być tanio. Z podagrycznikiem nie wiem co to jest, bo widziałam na allegro, że ktoś go sprzedawał Perz w trawniku to pół biedy, bo jak się regularnie kosi to nie powinno być widać. Ja pod grządki kopałam i rwałam kłącza :/ Wystarczy, że trochę zostanie, to odrasta. Czemu roślinki ozdobne tak nie chcą rosnąć? Martuś, nie śmiej się. Mnie męczy to, że nie mam przynajmniej 4 rąk i dłuższej doby i jeszcze siły i chęci takich jak Ty Aniu - yokasto, jak masz jakiś pomysł na te krzaki to jestem otwarta. Wiem dobrze, że wszystko razem kwitnąć nie będzie. Tam są: tawuła szara, tawuła goldflame, forsycja, krzewuszka purpurea, pęcherznica diabolo, budleja, tamaryszek , laurowiśnia. Krzewuszka i pęcherznica mają czerwone (purpurowe) liście, budleja szaro-pleśniowe. Dobrze to jest wymieszać tak, żeby nie stworzyć jednej zielonej plamy. No i o wysokościach docelowych trzeba pamiętać... Pysiaczku, dziękuję! Dziękuję zażyczenia zdrówka. Przyda się, bo kiepsko się mamy, a pogoda taka piękna spacerowa. Ja z kataru jestem głucha A zaległe sprawy... Asiu(lkowo) - witam i miło mi Cię tu gościć. Mam nadzieję, że nie jednorazowo, bo Twoje ogrodowe rady są cenne Anetko - dziękuję! A ze Staśkiem to jest tak, że ja się nim bardziej martwię aniżeli cieszę. Ale u mnie to rodzinne. Szybko rośnie i już teraz mogę powiedzieć, że najfajniejszy był taki między 3 a 6 miesiącem. Rośnie nam mały uparciuch Anutko - Twoja ściana też jest cudniasta. Byłam i po cichu oglądnęłam Aga-Białystok - długo czekałam na odpowiedź. W końcu jakoś poradziliśmy sobie sami. Kostkę granitową może nam przywiozą po znajomości. Bardzo na nią czekam, bo będę mogła zacząć realizować swój plan. W każdym razie bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 18.04.2012 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Aniu, nie chcę żadnej chemii tam, gdzie będą warzywka. Trawnik to co innego. Roundup też się dobrze sprawdza. A na grządki warzywne zakupiłam sobie takie fajne tabliczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 18.04.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aneczko czy możesz podrzucić jeszcze raz (o ile pamiętasz ) sprzedawcę tych porcelanowych pojemników na mydło i płyn przy zlewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 18.04.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Aniu, nie chcę żadnej chemii tam, gdzie będą warzywka. A jasna sprawa. Nie doczytałam, że to w warzywniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 18.04.2012 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 aneczko czy możesz podrzucić jeszcze raz (o ile pamiętasz ) sprzedawcę tych porcelanowych pojemników na mydło i płyn przy zlewie? Ciężko będzie, ale jak pogrzebię, to może znajdę. Odezwę się w tej sprawie A jasna sprawa. Nie doczytałam, że to w warzywniku Ok, nie ma sprawy! ....bo ja się nie znam Normalnie dowcip dnia Drzewo specjalnie chciałam chaszczem zasłonić, żeby gołego pnia nie było tylko zwarta kupa roślinności. Oprócz klonu mam jeszcze jałowiec skalny 2m wysoki. Dojdą niebawem świerki - srebrny i serbski. To z tych wysokich roślin. Tulipany mam różnokolorowe - z tego co widzę. Na razie pączki jakieś czerwone i żółte się wyłaniają. No ale zawsze mogę dokupić cebul białych i żółtych. Żólte mam jeszcze narcyzy. Dobry pomysł, przynajmniej wiem gdzie będą rosły Tylko też to muszę w takie "kupki" posadzić, bo póki co porozrzucane po calym ogródku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 18.04.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Aneczko piękna wizualka i kompozycja na niej:jawdrop:I wcale nie będziesz musiała czekać 10 lat na taki efekt. Wszystkie te kwitnące krzaczki jak forsycje, tawuły, pęcherznice rosną dość szybko. Na tyle szybko, ze będziesz musiała je często przycinać. I będzie pięknie w ekspresowym tempie:rolleyes: Co innego iglaste- tu niestety trzeba te 10 lat poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulkowo 18.04.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Artystki Kochane, dzięki Wam wszystkim humor tu się poprawia:))) Aniu wizualka fajna:)ja też chcę tyły kolorowe- zielona ściana z iglaków a na jej tle kolorowizna wszelka. I też to musi być co w miare szybko da efekt. Tylko najpierw musimy narzędziownię tam postawić, uprzątnąć kupę kamieni, gruzu. Więc ta działka nasza robiona bardzo powoli i po kawałku. Ale tak sobie myślę, żeby pokupować stopniowo iglaki, krzewy i póki co w donicach trzymać Na jakimś kawałku je wszystkie zebrać i ustawic tak, jak będą rosły docelowo:) I jak Yokasta prawi o cebulkach...posłuchać i dekorować roślinami sezonowymi:)) U stóp wszystkiego cebulowe kolorowe, potem róże, hortensje, lawenda.... piętro wyżej kolorowe krzaki... Wizje cudne:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 18.04.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Tylko najpierw musimy narzędziownię tam postawić, uprzątnąć kupę kamieni, gruzu. Więc ta działka nasza robiona bardzo powoli i po kawałku. Asiu! Ja mam na moim placu garaż-blaszak a w nim... hę! Wszystko. Dachówki nawet, co mi nawet za reklamację kasy nie zwrócili. Jak to u nas mówią: co ino. I nawet w kącie sławojkę po moich budowlańcach jeszcze mam Jakby dużo gości było to nawet na wolnym powietrzu można... A tak poważnie to Roboty dużo. Domek ogrodowy planujemy. Chcielibyśmy wylać w tym roku fundament, ale nie wiem czy czasu, kasy i sił starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts