martakh 06.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam, dziś zaczelismy budowac fundamenty naszego domu i pod naciskiem przyjaciela zarejestrowałam się na tym forum:) pozdrawiam wszystkich, którzy też zaczeli swoje budowy licząc już na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.03.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 czesc poznaniacy:) gdzie budujecie konkretnie i co? my w luboniu startujemy lada chwila, szczeguly u nasz w dzienniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 06.03.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam, dziś zaczelismy budowac fundamenty naszego domu i pod naciskiem przyjaciela zarejestrowałam się na tym forum:) pozdrawiam wszystkich, którzy też zaczeli swoje budowy licząc już na wiosnę Witam martakh i dołączam do pytania poprzednika my budujemy w okolicach Kleszczewa, a właściwie to przygotowujemy się do budowy, dziś nasz Pierwszy ruch na działce-wbicie palików oznaczających teren do zdjęcia humusu, w sobotę ma wjechać koparka i ten humus ściągnąć, jednocześnie załatwiamy podłaczenie się do wody, na prąd jeszcze musimy poczekać gdzieś do polowy kwietnia, może końca kwietnia... oby.. pełni obaw (ale także i nadziei) o wykonanie fundamentów, w związk z tymi mediami, ale mamy nadzieję na trochę życzliwości sąsiedzkiej. Napiszcie gdzie kupujecia materiały na fundamenty? Bloczki, beton, stal itp? Pozdraawiam wszytkich budujących Wiosną 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 07.03.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Witam martakh i dołączam do pytania poprzednika my budujemy w okolicach Kleszczewa, a właściwie to przygotowujemy się do budowy, dziś nasz Pierwszy ruch na działce-wbicie palików oznaczających teren do zdjęcia humusu, w sobotę ma wjechać koparka i ten humus ściągnąć, jednocześnie załatwiamy podłaczenie się do wody, na prąd jeszcze musimy poczekać gdzieś do polowy kwietnia, może końca kwietnia... oby.. pełni obaw (ale także i nadziei) o wykonanie fundamentów, w związk z tymi mediami, ale mamy nadzieję na trochę życzliwości sąsiedzkiej. Napiszcie gdzie kupujecia materiały na fundamenty? Bloczki, beton, stal itp? Pozdraawiam wszytkich budujących Wiosną 2012. Witaj. Ja zacznę budowę w Kleszczewie jak tylko dostanę PnB. Myślę że będzie to około 30-40 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 07.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Witaj. Ja zacznę budowę w Kleszczewie jak tylko dostanę PnB. Myślę że będzie to około 30-40 dni. Witaj BM Kleszczewo, a kiedy chcesz startować z budową? My mieliśmy PnB już na jesieni ale była zmiana umiejscowienia domu, niedawno odebraliśmy projekty przyłączy wody i kanalizacji, dokładnie to budujemy w Markowicach więc do Kleszczewa kawałek, a Ty dokładnie w Kleszczewie? A PnB dostaliśmy po jakichś 3-4 tygodniach, więc ciut szybciej, chyba że teraz to mają więcej roboty w starostwie i trwa to dłużej, wiosna... Martakh skąd bierzecie materiały na fundamenty? Może sie podzielisz namiarami? My jeszcze przed wyborem dostawcy, chociaż beton i bloczki to chyba z Garbów koło Swarzędza, nie wiem jeszcze skąd stal wziąć najlepiej.. A może wie ktoś gdzie można dostać modrzew na podwalinę albo inne na ten cel drewno? Edytowane 7 Marca 2012 przez tomanek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 07.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Startujemy jak tylko dostaniemy PnB. Budować się będziemy dokładnie w Kleszczewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiooo 08.03.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Witam. U nas PnB już jest, humusu pozbyłem się przedwczoraj a dziś geodeta wyznaczył osie budynku. Z fundamentami zamierzam wystartować w przyszły piątek. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie ok. Materiały kupowałem w składzie budowlanym Efekt w Rokietnicy. Kontakt w porządku i idzie się z nimi dogadać. Życzę wszystkim bezproblemowej budowy choć wyobrażam sobie, że jest to mało prawdopodobne Pozdrawiam! Edytowane 14 Marca 2012 przez Winiooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 09.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Witam. My budujemy się w Kobylnikach. PnB już jest, humusu pozbyłem się przedwczoraj a dziś geodeta wyznaczył osie budynku. Z fundamentami zamierzam wystartować w przyszły piątek. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie ok. Materiały kupowałem w składzie budowlanym Efekt w Rokietnicy. Kontakt w porządku i idzie się z nimi dogadać. Życzę wszystkim bezproblemowej budowy choć wyobrażam sobie, że jest to mało prawdopodobne Pozdrawiam! Witaj Winiooo. Z Rokietnicy to ok 70 km do Was co? dość daleko... Doliczają Wam coś za dowóz materiałów czy we własnym zakresie transportujecie? Jutro mamy spotaknie z fachowcem który ma nam wylewać fundametny no i usuwanie humusu, sam jestem ciekaw czego się jutro dowiem tzn. kiedy będziemy mogli zacząć budowę fundamentów no i jak pojdzie usuwanie humusu Ja również życzę bezproblemowej budowy i pozdrawiam. Edytowane 9 Marca 2012 przez tomanek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiooo 09.03.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Witaj Winiooo. Z Rokietnicy to ok 70 km do Was co? dość daleko... Doliczają Wam coś za dowóz materiałów czy we własnym zakresie transportujecie? Jutro mamy spotaknie z fachowcem który ma nam wylewać fundametny no i usuwanie humusu, sam jestem ciekaw czego się jutro dowiem tzn. kiedy będziemy mogli zacząć budowę fundamentów no i jak pojdzie usuwanie humusu Ja również życzę bezproblemowej budowy i pozdrawiam. Witaj Do Rokietnicy mam niecałe 5 km więc odległość niewielka. Musiałeś pomylić z inną miejscowością. Handlowcy za transport coś na pewno doliczają ale to wszystko jest w cenie materiału. Ja już kupiłem bloczki, pustaki porotherm 24 na ściany zewnętrzne, pustaki poroton 12 na ściany wewnętrzne, stal i cement. Cena wyszła naprawdę korzystna. Jak już wcześniej wspomniałem można się z nimi dogadać. Jeżeli chodzi o termin rozpoczęcia budowy to przepisy mówią, że pierwsze prace można rozpocząć tydzień po zgłoszeniu do nadzoru budowlanego. A gdzie się budujesz jeśli można wiedzieć ? Edytowane 14 Marca 2012 przez Winiooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiooo 09.03.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) A już doczytałem.Jeżeli w okolicach Kleszczewa to pogadaj z firmą Zensof z Gruszczyna. Może uda Ci się wynegocjować coś fajnego . Swego czasu jak szukałem składu budowlanego to ci wydali mi się nawet dostępni cenowo ale odległość do mnie przedrożyła sprawę i dałem sobie spokój. Edytowane 14 Marca 2012 przez Winiooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.03.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Możecie zaoszczędzić parę tys. nie wylewając betonem tarasu. Kostka lub płyty granitowe na tarasie położone wprost na gruncie nie złuszczą się tak jak płytki gresowe po zimie. Wystarczy ułożyć je na podbudowie, takiej jak robi się pod kostkę. Zdjęcia granitu i lamp doziemnych, najazdowych na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 10.03.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Do @Winiooo Jeśli możesz podac to za ile kupiłeś bloczki i porotherm 24 ?A z Markowic do Rokietnicy do góra 45 km. PZDR Edytowane 10 Marca 2012 przez BM Kleszczewo literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 10.03.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Do @Winiooo Jeśli możesz podac to za ile kupiłeś bloczki i porotherm 24 ? A z Markowic do Rokietnicy do góra 45 km. PZDR Google Maps podaje z Rokietnicy do Markowic 52 km (po ustwieniu we właściwym punkcie miejscowości Markowice, bo z automatu to wskazuje na autostradzie A2) a Kobylniki rzeczywiście pomyliłem, są jeszcze jedne koło Kościana. Firmę Zensof już znam, zamówiłem u nich deski do pokrycia dachu, dzisiaj rozmawiałem też z murarzem, on również polecał tę firmę, ma jeszcze jakąś, nie pamiętam nazwy,ale mi przemailuje ceny i będzie porównanie Więc stal od Zensofu chyba, na żwir dostałem dzisiaj namiary od sąsiada, a beton i bloczki to pewnie z Garbów. Blechert.pl myślę że niezły pomysł na tarasy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 10.03.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Noo prawie zapomniałem! Jeszcze najważniejsze-mamy "już" usunięty humus , podłoże troche nieciekawe-gliniaste, mam nadzieję że nie będzie przez to kłopotów z fundamentami, a ruszamy w przyszły poniedziałek jak wszystko pójdzie zgodnie z planem Edytowane 10 Marca 2012 przez tomanek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiooo 10.03.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Noo prawie zapomniałem! Jeszcze najważniejsze-mamy "już" usunięty humus , podłoże troche nieciekawe-gliniaste, mam nadzieję że nie będzie przez to kłopotów z fundamentami, a ruszamy w przyszły poniedziałek jak wszystko pójdzie zgodnie z planem My też mamy podłoże gliniaste tzn wierzchnia warstwa do pół metra głębokości to piaski gliniaste, a dalej tłusta glina. Myślę, że ławy (60 cm) powinny dać radę, wszak w okolicach Poznania (a w zasadzie całej Polski północno zachodniej i centralnej) podłoże gliniaste to dość powszechny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martakh 12.03.2012 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 budujemy w Poznaniu na Osiedlu Warszawskim:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martakh 12.03.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam martakh i dołączam do pytania poprzednika my budujemy w okolicach Kleszczewa, a właściwie to przygotowujemy się do budowy, dziś nasz Pierwszy ruch na działce-wbicie palików oznaczających teren do zdjęcia humusu, w sobotę ma wjechać koparka i ten humus ściągnąć, jednocześnie załatwiamy podłaczenie się do wody, na prąd jeszcze musimy poczekać gdzieś do polowy kwietnia, może końca kwietnia... oby.. pełni obaw (ale także i nadziei) o wykonanie fundamentów, w związk z tymi mediami, ale mamy nadzieję na trochę życzliwości sąsiedzkiej. Napiszcie gdzie kupujecia materiały na fundamenty? Bloczki, beton, stal itp? Pozdraawiam wszytkich budujących Wiosną 2012. witam, my braliśmy stal z Centrozlomu wrocław, bloczki z budchemu a beton firma Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 13.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 dzisiaj w zensofie podali mi ceną bloczka 2,9 pln, chyba najkorzystniaj będzie u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 15.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Coś tu cisza ostatnio, nikt tu nie zagląda czy nic się u Was nie dzieje? Piszcie, piszcie poznianiacy, kleszczewianie i innej maści inwestorzy. U nas pomału budowa się będzie rozkręcać, dziś byłem zapłacić za zamówiony beton B10 i B20 odpowiednio 3 i 12 kubików zapłaciłem prawie 4k, w poniedziałek ma przyjechać żwir, aż z Dolska-700 pln za 18 ton, bliżej miałem dwóch dostawców w Środzie ale jeden miał żwir nie przesiewany, a drugi tylko przy ilości 27 ton-cena 35 pln, ja potrzebuję 18-20 ton, a wtedy już po 40 pln/tonę, no więc zostało na Dolsku W Zensofie zamówione towary-bloczki, cement, pręty zbrojeniowe, folia do izolacji, deski do szalowania itd. Dzisiaj w końcu dostałem modrzew na podwalinę, nareszcie! Już myślełem że będzie trzeba jakiegoś świerka dać ale się udało, jutro odbieramy, szkoda tylko że krótki-po 3m ale cóż.. Piszcie co u Was, pozdrawiam Edytowane 15 Marca 2012 przez tomanek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 19.03.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Możecie zaoszczędzić parę tys. nie wylewając betonem tarasu. Kostka lub płyty granitowe na tarasie położone wprost na gruncie nie złuszczą się tak jak płytki gresowe po zimie. Wystarczy ułożyć je na podbudowie, takiej jak robi się pod kostkę. Zdjęcia granitu i lamp doziemnych, najazdowych na stronie. To się nazywa wejście reklamowe na tzw. "chama"... Ja zareklamuję naszą (pod)poznańską grupę i market budowlany kup(i)ę-sprzedam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts