Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w Poznaniu

Recommended Posts

Dzisiaj zalane ławy! Ale radocha :) Jutro murarze mają wymurować ścianki fundmentowe i pojutrze wieniec. Jeszcze dzisiaj szukanie Inspektora Nadzoru bo poprzedni okazał się niepoważny, nie odbiera telefonów, nie odpisuje na sms-y, zero kontaktu, potem zgłoszenie do zakładu komunalnego o rozpoczeciu budowy przyłącza jeszcze załatwianie dostaw w hurtowniach... Ale zadowoleni że robota się posuwa naprzód...

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj zalane ławy! Ale radocha :) Jutro murarze mają wymurować ścianki fundmentowe i pojutrze wieniec. Jeszcze dzisiaj szukanie Inspektora Nadzoru bo poprzedni okazał się niepoważny, nie odbiera telefonów, nie odpisuje na sms-y, zero kontaktu, potem zgłoszenie do zakładu komunalnego o rozpoczeciu budowy przyłącza jeszcze załatwianie dostaw w hurtowniach... Ale zadowoleni że robota się posuwa naprzód...

Gdyby się tak jeszcze dziennik budowy pojawił...

:bye:

No będzie chwila czasu to trzeba będzie założyc, dzisiaj znowu przeboje, jak nie jeden to drugi kierownik, pierwszy jak miał wszystko w 4 literach i nie odbierał telefonów to ten znowu nadgorliwy, wymyślił rapówkę ścianki fundamentowej, czego w projekcie nie ma, (wyczytałem że robi ię to gdy fundament jest z materiałów chłoniących wilgoć, lub gdy występują wody gruntowe powodujące korozję betonu, np. na terenach bagnistych-mnie nic takiego nie dotyczy) po drugie, pręty wiążące wieniec z podwaliną w projekcie co 120 cm, Pan inspektor życzy sobie co 1m, po trzecie konstrukcja Pan życzy sobie jak w projekcie co 40 cm belki 4x16 cm, ja zrobiłem, co prawda samowolnie (nie mam adaptacji w projekcie), w rozstawie co 80 cm belki o przekroju 7x21 cm, ale przed podpisaniem dokumentów uprzedziłem i zapytałem Pana inspektora czy nie będzie z tym problemu, więc dzisiaj kiedy otrzymałem informacje od murarza że takie są wymagania Pana inspektora trochę mnie to podłamało, drewno już zamówione i pocięte, więc jeśli Pan będzie się upierał to zdaje się że będę musiał podziękować i poszukać kogoś innego, tylko że to chyba nie całkiem proste, acha jeszcze beton na wieniec ma byc B20 (tak jak w projekcie co prawda) ale uważam że pod domem szkieletowym na wieniec w zupełności wystarczy B15, chociaż to stosunkowo niewielka różnica w cenie, więc tu mogę sie jeszcze zgodzić, ale różnic jak na pierwszy dzień współpracy dość sporo... Jutro spotkanie na budowie, będzie okazje przedyskutować wszystko, miejmy nadzieję ze nie będzie mocno przy wszyskim obstawał :(

Pozdrawaim budujących bocianków, oby jak najmniej problemów z budową mieli.

Edytowane przez tomanek4

Uff! Udało się jakoś dogadać z kierownikiem, przynajmniej na razie, beton poszedł na wieniec B20, ale konstrukcja zostaje moja (belki 7x21 co 80 cm) a rapówki nie daję. Dzisiaj rozkręcanie szalunków, trochę beton polany wodą, może nie potrzebnie ale też nie zaszkodzi ;) troche dzisiaj świeciło w końcu. Teraz kilka dni na zaiązanie betonu, a w przyszłym tygodniu zamawiamy piasek do zasypania i będziemy kłaśc wyprowadzenia do kanalizy-hydraulik-instalator już umówiony, tylko zasypać, a potem to już płyta i ocieplenie fundamentu, no i stan zero będzie :)

• 1 month później...
  • 2 months później...

No to ruszam z budową. Jutro stawiam tymczasowe ogrodzenie, w przyszłym tygodniu geodeta. Szukam tylko namiarów na koparkę, gdyż ze Środy Wlkp gościowie nie bardzo chce się przyjeźdzać do Kleszczewa. Jeśli macie namiary to poproszę - szczególna prośba do @tomanek4.

Myślę że tempo budowy będzie duże i do zimy przykryję dachem.

Pozdro for all.

No to ruszam z budową. Jutro stawiam tymczasowe ogrodzenie, w przyszłym tygodniu geodeta. Szukam tylko namiarów na koparkę, gdyż ze Środy Wlkp gościowie nie bardzo chce się przyjeźdzać do Kleszczewa. Jeśli macie namiary to poproszę - szczególna prośba do @tomanek4.

Myślę że tempo budowy będzie duże i do zimy przykryję dachem.

Pozdro for all.

61 876 8816

61 653 3082

602 510 607

To namiary do Gowarzewa jeśli dobrze zapisałem w telefonie, koparko-łdowarka

• 5 months później...
Od ponad roku mieszkam w Kleszczewie - gdyby więc ktoś w tym rejonie potrzebował wykonawców/fachowców itd. - chętnie pomogę. (Wiem również kogo należy unikać...)

Witam!

Buduję w Markowicach jak w przypisie, potrzebuję kogoś do wykonania przyłącza wody i kanalizy, może jakieś namiary? Moze być na priv...

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...