e_tomi 06.03.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Zamierzam wykonać powyższe inastalacje w sposób następującyRTV/SAT - układ gwieździsty, do pokoi i salonu po 2 przewody antenowe na 1 punkt, na dach pod antenę sat - 4, pod antenę naziemną - 1, przed dom pod kablówkę - 1LAN - układ gwieździsty, do większości pomieszczeń po 2 przewody na punkt, na dach - 2, przed dom - 2 1. jako miejsce zbiorcze na te instalacje wybrałem stryszek nad poddaszem użytkowym (najbardziej mi tam pasuje), ale mam wątpliwości, bo zakres temperatur (lato/zima) może być znaczny i nie wiem czy to będzie miało niekorzystny wpływ na switche, multiplexy, zasilacze i takie tam. Jak nie to zostanie pom. pod schodami albo garaż2. czy na punkt RTV/SAT wystarczą 2 przewody czy może dodać jeszcze 1 i jakie gniazda polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.03.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ten koncentryk przed dom... oczywiście, lepiej dać i nie użyć, niż nie dać i potem płakać, ale tak szczerze... jaka jest szansa na to, że jakikolwiek operator zacznie kablować osiedla domów jednorodzinnych koncentrykiem? Zerowa? Tak samo ten LAN. Też oczywiście dobrze dać kabel na zewnątrz, może to być skrętka, czemu nie, byleby tylko był to ziemny żelowaniec, ale z całą pewnością nie będzie to nigdy połączenie LAN, tu już z powodu ograniczeń fizycznych, nie finansowych. Jeśli będziesz miał szczęście, być może trafi Ci się operator, który do tego przewodu poda normalną linię telefoniczną i media będziesz ciągnął z DSLa. Poza tym - mniej więcej ok, pamiętaj tylko, że przewody wychodzące na zewnątrz (dach, grunt) mają być przewodami zewnętrznymi, żelowanymi. Ten stryszek - ocieplony? Dach z czego? Tak czy tak, zwłaszcza jeśli dasz te urządzenia w jakiejś szafce, zima nie będzie problemem, one się podgrzeją same. Gorzej latem, na takim strychu potrafi się zrobić naprawdę bardzo ciepło i tu może być problem. Jeśli strych jest choć symbolicznie ocieplony, zaryzykowałbym, jeśli natomiast jest to np. nieocieplone poddasze pod blaszanym dachem - zrób to lepiej pod schodami. Na punkt RTV-Sat tak naprawdę wystarczy jeden przewód, typowe gniazdka mają rozdział pasm i do odpowiedniej dziury trafi z koncentryka co trzeba. Warto jednak dać dwa na wypadek modyfikacji, czy choćby bardziej wypasionych instalacji. Wyjątkiem jest miejsce mające być domowym centrum AV, tu daj nawet cztery. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 07.03.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Oczywiście te kable na dach i przed dom dam zewnętrzne czyli te żelowane. Mam świadomość, że pewnie z nich nie skorzystam, ale w ostatni weekend kopałem kabel pod WLZ to przy okazji rzuciłem peszla.Dach jest pokryty dachówką ceramiczną, a na stryszku między krokwie zamierzam dać ok. 15 cm wełny. W dachu jest 1 wyłaz dachowy. Co do szafki to jaką dać najlepiej? Może typu rack 19 to zawsze można w razie upałów dodać modół wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.03.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 To powinno być ok. Mój strych ma niemal identyczną budowę (z dokładnością do pierdół) i owszem, latem robi się tam zaduch, ale nie jest to coś, co miałoby stanowić problem. Wentylator w każdym razie nie powinien być potrzebny. Szafka - moje rady mogą tu być mało obiektywne, bo ja jestem uzależniony od szaf 19" , ale tak, wydaje mi się, że nieduża szafka 19" na pomieszczenie switcha, patchpanela z zakończeniami przewodów LAN, do tego miejsce na jakiś modem dostępowy i multiswitch do TV/Sat - 6U to chyba niezbędne minimum, jak chcesz się bawić, daj większą. Może niekoniecznie taką, jak u mnie (42U stojące w specjalnie do tego celu wymurowanej wnęce), ale np. 12U byłaby suuuper. A i jeszcze jedno - przemyśl na etapie kablowania domu, gdzie postawisz AP do wifi. Ludzie się jakoś na gniazdkach skupiają, a o tym mało kto pamięta, a potem się upycha klocka gdzieś pod biurkiem, zamiast zrobić to jak należy. AP stojący na strychu może nie pokryć zasięgiem całego domu, zwłaszcza jeśli strop masz monolit. Przy terrivie i tym podobnych można ryzykować, ale tak czy tak przewidziałbym jakieś centralne wygodne miejsce w domu, nawet totalnie schowane (np. w gipskartonowej zabudowie czegośtam, oczywiście potrzebny byłby otwór rewizyjny z drzwiczkami) i tam doprowadził zasilanie 230V oraz skrętkę LAN. U mnie AP stoi we wspomnianym racku na piętrze, dokładnie w środku domu i poddasze jest pokryte idealnie, ale na parterze (strop - monolot gęstozbrojony) sygnał jest już "low" i co jakiś czas zastanawiam się nad dołożeniem drugiego AP do obsługi parteru. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 07.03.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Co do szafki to mogę polecić system Legrand LCS2. Genialny sposób zarządzania przewodami, nie tylko w samym racku. Słusznie Jarek.P podpowiedział wcześniejsze rozplanowanie Acces Point'ów. Ja muszę u siebie zastosować dwa: na piętro i parter. Wybrałem LINKSYS WAP610N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ... jaka jest szansa na to, że jakikolwiek operator zacznie kablować osiedla domów jednorodzinnych koncentrykiem? Zerowa? ... Oj nie przesadzaj. Wszystko uzależnione od lokalizacji - w lesie to marne szanse ale w miastach i na obrzeżach spor. ... Tak samo ten LAN. Też oczywiście dobrze dać kabel na zewnątrz, ... Jeśli będziesz miał szczęście, być może trafi Ci się operator, który do tego przewodu poda normalną linię telefoniczną i media będziesz ciągnął z DSLa... I tak jest najczęściej -TPSA. ... Warto jednak dać dwa na wypadek modyfikacji, czy choćby bardziej wypasionych instalacji. Wyjątkiem jest miejsce mające być domowym centrum AV, tu daj nawet cztery... Cztery? Całkiem sporo tylko po co? Trzy to już jest zabezpieczenie na wszystkie możliwości ale więcej to nigdy nie wykorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 11.03.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 W obecnym standardzie HDMI 1.4 nie potrzeba już ciągnięcia LANa do TV, nagrywarki, konsol, itp... Jeśli podłączysz tylko TV do sieci LAN, to pozostałe urządzenia będą do komunikacji z internetem wykorzystywać przewód HDMI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 W obecnym standardzie HDMI 1.4 nie potrzeba już ciągnięcia LANa do TV, nagrywarki, konsol, itp... Jeśli podłączysz tylko TV do sieci LAN, to pozostałe urządzenia będą do komunikacji z internetem wykorzystywać przewód HDMI. Chyba nikt nie ciągnie kilku skrętek (dla LANu) do pakietu TV bo powyższe to już oczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.03.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Ja tam pociągnąłem. Bo nie wiem, jak będzie wyglądał mój zestaw AV za 5 lat, a jak za 10. Ethernet to standard na tyle przyszłościowy i na tyle pojemny, że powinien się utrzymać długo, poza tym skrętka tania jest, jej nadmiar tutaj nie oznacza jakichś strasznych kosztów a może się przydać. Jak nie do LANu, to choćby do splittera do dekoderów. A co do kablowania osiedli - TPSA już od dość dawna niestety nie rozbudowuje swoich sieci, wyjątki są nieliczne i zwykle związane z jakimiś transakcjami wiązanymi albo bardziej zwartymi osiedlami, gdzie developer robi infrastrukturę "na gotowo". Jeszcze kilka(naście) lat temu zdarzały się spółki typu prywatna inicjatywa chodząca od domu do domu i zbierająca chętnych na telefon, o czym owa spółka robiła sieć i "sprzedawała" ją tepsie (a dociekliwi, jeśli bardzo chcieli, mogli bez problemu dojść, że trzon spółki oraz siły wykonawcze tworzyli pracownicy tepsy "po godzinach"), ale taki sposób rozbudowy sieci też już się skończył, zdaje się, że opłacalność takich działań stała się ujemna. A CaTV? W tym temacie trochę słabiej siedzę, więc może niepotrzebnie dyskutuję, ale aby na pewno zdarzają się operatorzy ciągnący obecnie koncentryk po domach jednorodzinnych? Zwłaszcza w dobie rosnącej popularności IPTV? J. Edytowane 11 Marca 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 23.03.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 A CaTV? W tym temacie trochę słabiej siedzę, więc może niepotrzebnie dyskutuję, ale aby na pewno zdarzają się operatorzy ciągnący obecnie koncentryk po domach jednorodzinnych? Zwłaszcza w dobie rosnącej popularności IPTV? J. IPTV także potrzebuje medium do przeniesienia, czym większe gardło tym lepiej. Od wielu lat intensywnie "kablowane" są obrzeża miast, bo tak na prawdę centra są już porobione, dlatego na porządku dziennym kablówki eksplorują strefę domków jednorodzinnych - przynajmniej jest tak w moich rejonach. e_tomi - jeśli zamierzasz stawić tunery z możliwością nagrywania - wtedy 2 przewody do każdego punktu - w przeciwnym razie wystarczy jeden przy instalacji na multiswitchu - bo taką planujesz ? (sat w każdym pokoju ? ) możesz pomyśleć o doprowadzeniu kamery do instalacji - dość praktyczna rzecz, kamera ustawiona na furtkę, wjazd - ktoś dzwoni, w dowolnym TV masz podgląd co się dzieje z tego kierunku. Jak najbardziej skrzynka może być zlokalizowana na strychu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leem 30.04.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam,a czy myśleli Panowie u urządzeniach typu PowerLink? aktualnie są dostępne urządzenia modulujące sygnał na wszystkie fazy.jedenym adapterem wpuszczamy sygnał do sieci elektrycznej, a później gdziekoliwek chcemy wyciągamy sygnał internetowy z gniazdka. dostępne są adaptery zarówno lan jak i wifi. [moderowano]pozdrawiam ML Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.04.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Wiesz... 99% osób dyskutujących tutaj, to ludzie dopiero budujący dom i planujący nowa instalację. Na jakiego grzyba mają oni myśleć o rozwiązaniu będącym erzatzem działającej sieci, do zbudowania za niemałe pieniądze w miejscu, gdzie takiej sieci nie ma i nie da się już jej zrobić normalnie? Trochę kiepskie miejsce na reklamę wybrałeś J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 24.10.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Witam. Zapytam bo za bardzo się na tym nie znam. Na zdjęciu dużo przewodów na zewnątrz domu. Wewnątrz domu w 7 pomieszczeniach mam takie gniazda jak na zdjęciu. Mam pytanie. Czy ten rodzaj przewodów pozwoli mi na instalację anteny satelitarnej (telewizji satelitarnej) i telewizji DTV-B?. Są to 2 różne anteny jaki wiemy ale czy możliwe byłoby korzystanie z tych telewizji wykorzystując jedno tylko gniazdo ?. (oczywiście mówię tylko o jednym pomieszczeniu np. salon). Domyślam się, że 1 kabel to 1 antena...czy dobrze myślę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.10.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Zamierzam wykonać powyższe inastalacje w sposób następujący RTV/SAT - układ gwieździsty, do pokoi i salonu po 2 przewody antenowe na 1 punkt, na dach pod antenę sat - 4, pod antenę naziemną - 1, przed dom pod kablówkę - 1 LAN - układ gwieździsty, do większości pomieszczeń po 2 przewody na punkt, na dach - 2, przed dom - 2 Ja słyszałem o układzie w gwiazdę, ale o gwiaździstym to nie słyszałem. Edytowane 26 Października 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.10.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ja słyszałem o kładzie w gwiazdę, ale o gwiaździstym to nie słyszałem. A ja nie słyszałem ani o jednym, ani o drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.10.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 A ja nie słyszałem ani o jednym, ani o drugim Nie słyszałeś o kładzie pomalowanym w gwiazdę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 04.11.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Czy ja dobrze widzę tą żyłę na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 04.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ja mam zrobione tak:- miejsce na router z wifi zaplanowane na piętrze. Do tego miejsca doprowadzone kable ETH do każdej sypialni oraz salonu. Wszędzie po jednym przewodzie za wyjątkiem salonu, gdzie są doprowadzone 2 przewody (jeden do telewizora/dekodera, drugi do ewentualnego drugiego AP, gdyby router na piętrze nie pokrywał odpowiednio całego domu zasięgiem WIfi)- Na piętrze przy routerze jest zrobiona mała wkuta szafeczka, w której jest patchpanel. Z niego będzie można podłączyć odpowiednie pomieszczenia do routera, w zależności od potrzeb (wątpię, aby zaistniała konieczność używania przewodu eth w każdej sypialni) Z routera mam poprowadzone dodatkowo przewody:- do pieca gazowego- do rekuperatora- do centrali alarmowejna wypadek, gdyby powyższe miały moduły eth do których można się podłączyć i zrobić coś zdalnie Przewód "WAN" poprowadzony od routera do szafeczki umieszczonej w garażu. Do tej szafeczki wchodzi infrastruktura telco z zewnątrz budynku. Jeżeli mogę doradzić, to od domu do płota położyłbym peszel - dostawca może korzystać z różnych typów mediów - od skrętki z jedną parą, przez kabel eth (wcale nie jest to wykluczone, wiem o czym mówię - np FTTPole + ETH), po światłowodowy GPON, lub nawet koncentryk. Ja na taki wypadek w garażu mogę postawić ONTa lub router kablowy, a dalej po domu już tylko ETH. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 27.11.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Ja mam zrobione tak: Z routera mam poprowadzone dodatkowo przewody: - do pieca gazowego - do rekuperatora - do centrali alarmowej na wypadek, gdyby powyższe miały moduły eth do których można się podłączyć i zrobić coś zdalnie pzdr Te przewody to skrętka UTP? Czy od pieca od sterownika pogodowego, oraz do sterownika domowego można dać skrętkę UTP? Jakie najczęściej przewody stosuje się do wideodomofonów, lub standardowych domofonów? FTP, UTP, koncentryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.11.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Wszystko możesz opędzić przewodem UTP.FTP czy STP w domu nie używaj o ile naprawdę nie wiesz co zrobić z jego ekranem i jak to zrobić dobrze. Ale:- jeśli coś wychodzi na zewnątrz (domofon?) - potrzebny przewód ziemny, żelowany. Sporo droższy jest.- jeśli do furtki jest daleko (licząc po kablu!), powiedzmy więcej, niż kilkanaście metrów, warto położyć przewód z żyłami większej średnicy, ew. większą ilością żył, które potem można wykorzystać równolegle, można też rozpatrzyć opcję położenia osobnego koncentryka do wideodomofonu, ale to już naprawdę przy jakiejś bardzo rozległej instalacji. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts