ewemal 07.03.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Mam dom w surowym stanie, elektrownia umieściła mi już skrzynkę na działce. I teraz mam pytanie: Czy może być tak, że wkopię kabel ziemny od tej skrzynki (którą dała elektrownia) na działce i poprowadzę go do skrzynki z bezpiecznikami, którą w domu i wtedy już może mi ktoś przyjść zrobić jakiś (częściowy) odbiór - żeby prąd "był w skrzynce"?Potem dopiero chcemy rozprowadzać prąd po całym domu i wtedy elektryk przychodziłby drugi raz. Jak to wygląda? I czy robi to elektryk z mojego regionu, czy jakikolwiek z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 07.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Nie ma takiej możliwości żeby ci ktoś zrobił zgłoszenie i nie było instalacji. Bo co on zgłasza ??Dawniej tak się robiło żeby nie płacić za prąd budowlany.Może by to i teraz przeszło ale teraz musisz miec podobno przynajmniej jedną kondygnację zrobioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Mam dom w surowym stanie, elektrownia umieściła mi już skrzynkę na działce. I teraz mam pytanie: Czy może być tak, że wkopię kabel ziemny od tej skrzynki (którą dała elektrownia) na działce i poprowadzę go do skrzynki z bezpiecznikami, którą w domu i wtedy już może mi ktoś przyjść zrobić jakiś (częściowy) odbiór - żeby prąd "był w skrzynce"? Potem dopiero chcemy rozprowadzać prąd po całym domu i wtedy elektryk przychodziłby drugi raz. Jak to wygląda? I czy robi to elektryk z mojego regionu, czy jakikolwiek z uprawnieniami? Instalację w domu robi Ci elektryk z uprawnieniami. A nie da się "odebrać skrzynki" bez instalacji , bo do tego potrzebne są protokoły zrobione przez elektryka (pomiary instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 07.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Mam dom w surowym stanie, elektrownia umieściła mi już skrzynkę na działce. I teraz mam pytanie: Czy może być tak, że wkopię kabel ziemny od tej skrzynki (którą dała elektrownia) na działce i poprowadzę go do skrzynki z bezpiecznikami, którą w domu i wtedy już może mi ktoś przyjść zrobić jakiś (częściowy) odbiór - żeby prąd "był w skrzynce"? Potem dopiero chcemy rozprowadzać prąd po całym domu i wtedy elektryk przychodziłby drugi raz. Jak to wygląda? I czy robi to elektryk z mojego regionu, czy jakikolwiek z uprawnieniami? Aby zrobić odbiór musi być instalacja, w końcu elektryk protokołem z pomiarów RIZ oraz oświadczeniem potwierdza prawidłowe jej wykonanie.Zrób tylko parter i nie powinno być problemów z podłączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.03.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Mam dom w surowym stanie, elektrownia umieściła mi już skrzynkę na działce. I teraz mam pytanie: Czy może być tak, że wkopię kabel ziemny od tej skrzynki (którą dała elektrownia) na działce i poprowadzę go do skrzynki z bezpiecznikami, którą w domu i wtedy już może mi ktoś przyjść zrobić jakiś (częściowy) odbiór - żeby prąd "był w skrzynce"? Potem dopiero chcemy rozprowadzać prąd po całym domu i wtedy elektryk przychodziłby drugi raz. Jak to wygląda? I czy robi to elektryk z mojego regionu, czy jakikolwiek z uprawnieniami? Opis jest mniej lub bardziej dokładny, ale można to właśnie tak wykonać w tym przypadku. Proszę o kontakt, "spowoduję" prąd w Pana/Pani surowym budynku z taryfą G11 (tanią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 08.03.2012 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dzięki za informacje, taką informację: musi być instalacja, w końcu elektryk protokołem z pomiarów RIZ oraz oświadczeniem potwierdza prawidłowe jej wykonanie.Zrób tylko parter i nie powinno być problemów z podłączeniem. też uzyskałam niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 08.03.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ja montuje rozdzielnie z zabezpieczeniami pod nią gniazdo 230V i 3faz-owe, w rozdzielni daje FR, różnicówkę, i bezpieczniki do gniazd.Kabelek wkopać, uziemienie. Wystawiam oświadczenie o poprawności i zgłoszenie gotowości instalacji elektryka z uprawnieniaimi, schemat złącza gotowe prąd puszczają na budowe. Aby prąd mogli puścić urzytkownik musi mieć możliwość bezpiecznego odbioru energii,czyli to co napisałem wyżej... energrtykę nie interesuje co masz w domu. Inna sprawa jest ze zgłaszaniem odbioru budynku do nadzoru budowlanego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 08.03.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ja montuje rozdzielnie z zabezpieczeniami pod nią gniazdo 230V i 3faz-owe, w rozdzielni daje FR, różnicówkę, i bezpieczniki do gniazd.Kabelek wkopać, uziemienie. Wystawiam oświadczenie o poprawności i zgłoszenie gotowości instalacji elektryka z uprawnieniaimi, schemat złącza gotowe prąd puszczają na budowe. Aby prąd mogli puścić urzytkownik musi mieć możliwość bezpiecznego odbioru energii,czyli to co napisałem wyżej... energrtykę nie interesuje co masz w domu. Inna sprawa jest ze zgłaszaniem odbioru budynku do nadzoru budowlanego.... Tylko wtedy jest taryfa budowlana na tym etapie...chyba 120zł+wykożystane KWh miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.03.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ewemal jest z Pszczyny, a tu działa Vattenfall, a to oznacza znaczne uproszczenia w procedurach.Na tym etapie prac budowlanych można bezproblemowo spowodować taryfę G11 i nie płacić haraczu.Wybór należy do inwestora/ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts