irmina92 07.03.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 WitamFundamenty mamy 1,20 w ziemi odliczając wysokość ławy i doliczając część nad gruntem, fundament będzie miał wysokość 1,5 m. Mam wątpliwości czy tak wysoki ścianki można za szalować. Czy np. można zrobić to na 2 razy (w gruncie i nad gruntem). Jak wy to zrobiliście? Jak radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.03.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wieżowce szalują to i Twoja ściane na 1,5 metra dadzą radę. Polecam wynajęcie ekipy z szalunkami drobnowymiarowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 08.03.2012 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Fundamenty naszego domku chcieliśmy zrobić sami z pomocą naszych zaprzyjaźnionych "fachowców" i dlatego pytam czy nie łatwiej było by i czy można to zrobić na 2 razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Można na dwa razy. Ale jak chcesz lac beton w grunt to odradzam. To najczęstszy pomysł "fachowców". Tu zalejemy nad gruntem zaszalujemy = bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 08.03.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 A nie można zalać ławy a ściany fundamentowe dalej z bloczków ??jajmar czyli jak najlepiej robić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 A nie można zalać ławy a ściany fundamentowe dalej z bloczków ?? jajmar czyli jak najlepiej robić ?? Ściana z betonu ma sporo zalet. Łatwiej wykonac prawidlowe izlocje, jest mocniejsza. Jak robisz bloczki często powinien byc wieniec, i często powinny byc słupy/rdzenie. Brak tych elementów powoduje pekanie ścian. Szczególnie jak ściana np wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 08.03.2012 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dzięki za informacjęWłaśnie niechaliśmy lać w grunt (a tak robi tu większość), Jeśli zalać by w gruncie nie było by problemu łatwiej by zaszalować bo nie było by takiej wysokości (ale nie dało by się już zaizolować). Dlatego zastanawialiśmy się właśnie czy nie lepiej zrobić to na 2 razy.Pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 08.03.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 czy to będzie fundament lany z betoniarki + kamienie czy też beton zamawiany w betoniarni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 08.03.2012 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 z betoniarni bez kamieni:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 08.03.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 to proponuję systemowe szalunki lub cegły fundamentowe + wieńce .... jak szalunek nie będzie dobrze zabezpieczony to będziesz mieć pecha ,gdy przyjedzie gruszka (a takowych będzie kilka) będziesz mieć do dyspozycji do 11m3 betonu z którym coś musisz zrobić w przeciągu 40 minut .Ciężar tych 11m3 jest taki że za każdym razem zostawi swój odcisk na utwardzonym wjeździe z ulicy ,jaki ciężar ma beton i jak wygląda jego "fizyka" w szalunku to chyba tylko zawodowcy są w stanie to opisać .Tak naprawdę to proponuję jakiegoś wykonawcę .Sam osobiście z dwoma robotnikami robiłem wylewałem fundament na 100mb i wysokości 1,2m czyli 1 ławy fundamentowe beton z betoniarni (stąd stojąc w po kolana w betonie jestem w stanie wyobrazić jak wielki to jest ciężar i jego "parcie" na wszystko co się obok znajdzie)2.sciany fundamentu szalunki drewniane ,beton z betoniarki i kamienie jako wypełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 08.03.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 1,2 metr wysokości powyżej ławy oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 08.03.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Żaden problem.Ja szalowałem na 1.6 m wszystko deskowane(deski zostały na stropy i skosy betonowe a na koniec budowy sprzedane).Wczesnij pociołem grube stemple na pół i zrobiłem z nich kołki.Po zadeskowaniu wszystkie kołki wiązane między sobą drutem wiązałkowym 4mm na trzech poziomach(jest to jednak cięzar betonu).Czas wykonania od wytyczenia przez geodetę do zalania 3dni. https://picasaweb.google.com/majkowicz/ZdjeciaDom?authkey=Gv1sRgCM2Dw4qrzIT3aQ# Edytowane 8 Marca 2012 przez roberts78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 09.03.2012 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 A jakie deski na szalunki doradzacie na taki fundament 3,2 czy 2,5 cm?Tak żeby później je też wykorzystać na strop i do ew. deskowania dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli_2 09.03.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 u mnie był 3,2 ale to z zasady że deski będą wykorzystane powtórnie do deskowania dachu ,ale calówki też mogą być tylko słupy trochę gęściej rozstawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 10.03.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Zdecydowanie 3.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 10.03.2012 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 To może inaczej zapytam - czy 2,5 wystarczą?Wiadomo koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 11.03.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Z doświadczenia odradzam.Oszczędności żadne,gęściej bigi,stemple,gwoździe.Straty przy rozszalowywaniu.Jeżeli masz dobrego majstra to nie pytaj na forum tylko rób tak jak ci mówi.Oszczędności?Budujesz dla siebie czy na sprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 12.03.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 12.03.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 W taklim razie nie oszczędzaj .Zrób wysoki fundament bo po obsypaniu i zrobieniu kostki naprawdę niewiele zostaje, prawie na cokół żeby ściany się nie brudziły.Widziałem sporo "utopionych" domów i naprawdę nieciekawie wygląda cokół sięgajacy prawie do parapetów, albo wogóle bez cokołów i dom obsypany kamyczkiem.Ja sam wykonałem fundament 1.4m-1.6 w najwyższym miejscu i po obsypaniu zostało z tego 40cm, a gdzie jeszcze kostka?Wszystko zależy w jakim terenie budujesz jeżeli masz płaski teren to nie musisz robic bardzo wysokiego fundamentu ale pare schodków do domu i na taras napewno nie zaszkodzi, jeżeli masz spadek terenu to warto pomyślec nad wysokimim fundamentem, obniżeniem garażu,zrobieniem pod częścią piwnicy.Jeżeli teren daje takie możliwości to trzeba z tego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irmina92 12.03.2012 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dziękuję Wam bardzo za rady.Domek będzie stał na płaskim terenie niestety i nie mamy możliwości podpiwniczenia (wysoki poziom wód gruntowych) Chyba wyjdziemy 50 cm ponad grunt a ława na głębokości 1,1-1,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts