Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki Fundamen monolityczny jak zaszalować

irmina92

Recommended Posts

Witam

Fundamenty mamy 1,20 w ziemi odliczając wysokość ławy i doliczając część nad gruntem, fundament będzie miał wysokość 1,5 m. Mam wątpliwości czy tak wysoki ścianki można za szalować. Czy np. można zrobić to na 2 razy (w gruncie i nad gruntem). Jak wy to zrobiliście? Jak radzicie?

A nie można zalać ławy a ściany fundamentowe dalej z bloczków ??

jajmar czyli jak najlepiej robić ??

Ściana z betonu ma sporo zalet. Łatwiej wykonac prawidlowe izlocje, jest mocniejsza.

Jak robisz bloczki często powinien byc wieniec, i często powinny byc słupy/rdzenie. Brak tych elementów powoduje pekanie ścian. Szczególnie jak ściana np wysoka.

Dzięki za informację

Właśnie niechaliśmy lać w grunt (a tak robi tu większość), Jeśli zalać by w gruncie nie było by problemu łatwiej by zaszalować bo nie było by takiej wysokości (ale nie dało by się już zaizolować). Dlatego zastanawialiśmy się właśnie czy nie lepiej zrobić to na 2 razy.

Pozd

to proponuję systemowe szalunki lub cegły fundamentowe + wieńce .... jak szalunek nie będzie dobrze zabezpieczony to będziesz mieć pecha ,gdy przyjedzie gruszka (a takowych będzie kilka) będziesz mieć do dyspozycji do 11m3 betonu z którym coś musisz zrobić w przeciągu 40 minut .Ciężar tych 11m3 jest taki że za każdym razem zostawi swój odcisk na utwardzonym wjeździe z ulicy ,jaki ciężar ma beton i jak wygląda jego "fizyka" w szalunku to chyba tylko zawodowcy są w stanie to opisać .Tak naprawdę to proponuję jakiegoś wykonawcę .Sam osobiście z dwoma robotnikami robiłem wylewałem fundament na 100mb i wysokości 1,2m czyli

1 ławy fundamentowe beton z betoniarni (stąd stojąc w po kolana w betonie jestem w stanie wyobrazić jak wielki to jest ciężar i jego "parcie" na wszystko co się obok znajdzie)

2.sciany fundamentu szalunki drewniane ,beton z betoniarki i kamienie jako wypełnienie

Żaden problem.Ja szalowałem na 1.6 m wszystko deskowane(deski zostały na stropy i skosy betonowe a na koniec budowy sprzedane).Wczesnij pociołem grube stemple na pół i zrobiłem z nich kołki.Po zadeskowaniu wszystkie kołki wiązane między sobą drutem wiązałkowym 4mm na trzech poziomach(jest to jednak cięzar betonu).Czas wykonania od wytyczenia przez geodetę do zalania 3dni.

https://picasaweb.google.com/majkowicz/ZdjeciaDom?authkey=Gv1sRgCM2Dw4qrzIT3aQ#

Edytowane przez roberts78

W taklim razie nie oszczędzaj .Zrób wysoki fundament bo po obsypaniu i zrobieniu kostki naprawdę niewiele zostaje, prawie na cokół żeby ściany się nie brudziły.Widziałem sporo "utopionych" domów i naprawdę nieciekawie wygląda cokół sięgajacy prawie do parapetów, albo wogóle bez cokołów i dom obsypany kamyczkiem.Ja sam wykonałem fundament 1.4m-1.6 w najwyższym miejscu i po obsypaniu zostało z tego 40cm, a gdzie jeszcze kostka?

Wszystko zależy w jakim terenie budujesz jeżeli masz płaski teren to nie musisz robic bardzo wysokiego fundamentu ale pare schodków do domu i na taras napewno nie zaszkodzi, jeżeli masz spadek terenu to warto pomyślec nad wysokimim fundamentem, obniżeniem garażu,zrobieniem pod częścią piwnicy.Jeżeli teren daje takie możliwości to trzeba z tego korzystać.