Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty i zbrojenie pomóżcie!

Lusia191

Recommended Posts

Witam jestem tu nowy i to pierwszy mój post:):rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Po świętach Wielkanocnych zaczynamy Budowę Dymszy Rex:p taki projekt wybraliśmy, w projekcie nic nie pisze o zbrojeniu fundamentu-(Ławy) ja jednak chce zrobić solidny fundament na którym będzie opierał się budynek i nie chce oszczędzać i za zbroić ławę:) teraz tak :

Ławę mam szeroką na 60cm wys. 30cm kierownik budowy widząc projekt przy 1 wizycie od razu powiedział, że niepotrzebne 60cm wystarczy 50cm, chce odchudzić ławę, dla mnie to bezsens, bo lepiej trzymać się projektu:) a betonu na 60mb ile więcej wyjdzie coś koło 2 kubików.

Dodam, że ściana fundamentowa zewnętrzna jest ma szer.30cm, a wysoka 115cm, będę miał płyty akro i płyty wysokie są na 120cm i nie wiem czy te 5cm nie wylać do równa tej płyty będzie przynajmniej fajnie wyrównać górę ściany fundamentowej i będzie wyżej o 5cm budynek planuje 50cm dać od poziomu 0 terenu fundament nie wiem czy to nie przesada??? ale mówią, że im wyżej tym lepiej teraz nie zalewa, a za 10 lat przyjdzie woda i zaleje :( mam doświadczenie z tamtego roku przynajmniej u szwagra i sam mówił, że mógł śmiało 10cm dać wyżej:)

Teraz pytanie odnośnie zbrojenia jeżeli już zostanie jak w projekcie, że ława szeroka na 60cm, wys. 30cm to jaki rozstaw strzemion zrobić j.w w projekcie nic nie ma odnośnie zbrojenia fundamentu. Dzwoniąc ostatnio do KIEROWNIKA on upierał się na Ławę 50cm szer i 30cm.wys i mówił, że strzemiona takie: 45cm.szer i 25cm.wys też się dziwiłem nie za mało otuliny będzie ława 30cm wys a on że strzemiono wys na 25cm to po 2,5cm od dołu i góry hmm o szerokość też chodzi 45cm strzemiono a ława 50 mm.

Ja bym zrobił tak- trzymał się projektu czyli ławy 60szer 30wys Zbrojenie przyjął takie : 20wys i 50 szer ewentualnie można ławę odchudzić bo i tak przy ścianie fundamentowej 30cm to wystaje z obu stron po15cm przy ławie szer na 60, a gdyby odchodzić na 50cm to będzie wystawać po 10cm co raczej wystarczy i wtedy przyjąć strzemiona takie:20wys 40szer.

Proszę o POMOC Z góry dziękuje wszystkim :) porostu już mam mętlik i nie wiem każdy mówi co innego:(:mad::mad::mad:

załączniki:

http://images45.fotosik.pl/1416/cf612ce2a5dd4f4bm.jpg

http://images43.fotosik.pl/1415/d93cbc209d855f1dm.jpg

Edytowane przez Lusia191

Otulina fundamentu min. 45 mm na podkładzie z "chudego betonu" a bez podkładu 75mm. 2,5 cm to w ławie absolutnie za mało !

widzisz i tak mówi KIEROWNIK ...że jest ok pewno że za mało ale doradźcie coś więcej czekam na odpowiedzi pozdrawiam

Edytowane przez Lusia191

No co zrobić już pierwszą zaliczkę dostał za przygotowanie papierów:( a druga po zakończonych pracach:(

Wiem na pewno że to co on radzi jest ZŁE i go nie posłucham zrobię po swojemu:) szwagier też tak radzi:)

czyli zostanę przy ławach szer. 60cm:p

POMÓŻCIE mi jedynie jakie strzemiona wykonać pod ławę czy tak j.w pisał kolega jarmar szer. 30cm, na 20cm wys.

dodam Ławe mam w projekcie 60x30

Powoli musze brać się za przygotowanie zbrojenia a ja dalej nie wiem jaki rozstaw tych strzemion a kierownik plecie bzdury...:(:(:(

pierdolca można dostać

jest projekt? z adaptacją?

są podane wymiary elementów konstrukcyjnych?

nie ma w nim nic na temat zbrojenia ław?

no dokładnie ja juz mam powoli dość:) a to poczatek budowy:( nie ma nic na temat zbrojenia ław jest tylko w zestawieniu stali że drut fi12 i fi6 i koniec:) dalej niewiem co z strzemionami :(:(:( HELP ME

W projekcie musisz mieć opis zbrojenia. Poszukaj w opisie konstrukcji czy nic tam nie pisze. Pierwszy raz masz w ręce projekt? Szukaj...szukaj, napewno gdzieś jest. Wiesz jak wygląda strzemiono? To szukaj tego w projekcie! Może pisać np. 4xfi12, strzemiona fi6 co 25cm, 25x25cm.

Kolego dzięki za rade i zainteresowanie z projektem zaprzyjaźniłem się już z ponad pół roku ,studiowałem od A-Z wszystkie inne konstrukcje stalowe wyliczenia rysunki strzemiona na wieńce belki nadproża wszystko jest czarne na białym nic nie pisze o zbrojeniu łąwy fundamentowej a ja chce zazbroić strzemiono jak wygląda to każdy chyba wie no może każdy:)

Gość elka51
Kolego dzięki za rade i zainteresowanie z projektem zaprzyjaźniłem się już z ponad pół roku ,studiowałem od A-Z wszystkie inne konstrukcje stalowe wyliczenia rysunki strzemiona na wieńce belki nadproża wszystko jest czarne na białym nic nie pisze o zbrojeniu łąwy fundamentowej a ja chce zazbroić strzemiono jak wygląda to każdy chyba wie no może każdy:)

Najwyraźniej projekt z "katalogu" który nie został adaptowany do warunków lokalnych - tj nie zostały przeliczone fundamenty -> dlatego nie ma żadnych danych w projekcie odnośnie zbrojenia.

Zatrudnij sobie Inspektora Nadzoru Inwestorskiego to szybciutko doprowadzi KB do porządku.

Jest Kierownik Budowy? Ktoś robił adaptacje projektu? Zgłoś sie do nich w celu obliczenia zbrojenia na ławy! KB powinien zatwierdzić wykonanie prawidłowego zbrojenia. Jeden telefon i załatwione powinieneś mieć!

he ja już dzwoniłem do kierownika w tej kwesti przd zakładaniem tego tematu i stąd moje pytania bo kiero powiedział ze odchudzi ławy z 60 na 50 i rozstaw strzemion taki 45x25 czyli po 2,5cm otuliny z kazdej strony przecież to chore:( mnie sie wydaje żę prety główne fi12 powinny znajdować się centralnie pod ścianą fundamentową tam jest najwiekszy nacisk, co dam mi rozstaw 45 nie bedzie bezposrednio pod sciana fundamentową tylko obok jej wspomne ściana fundamentowa ma 30cm czyli wg. mnie uważam że powinny być strzemiona 25x20 czy ktoś wkońcu mi pomoże PROSZE:confused:

Gość elka51
Jak zrobisz strzemiona 25x20, lub 27x20 co 20-25cm będzie dobrze :)

Przy takich strzeminonach od razu wylać ławę na 35 cm.... szkoda betonu który zostanie odłamany i nie będzie pracować w sposób założony w obliczeniach...