Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W którym miejscu najlepiej zamontować rozdzielnie ?

Recommended Posts

Jeśli planujesz kotłownie węglową to raczej nie jest to dobry pomysł.

Jeśli kotłownia na gaz/pellet/olej to nie ma problemu.

Uzgodnij to tylko wcześniej z hydraulikiem, żeby elektryk mu w paradę nie wszedł z kablami.

Możesz w garażu, spiżarce, wnęce pod schodami, słowem gdzie Ci pasuje.

Są już rozwiązania na tyle etstetyczne, że rozdzielnica może być zainstalowana w holu, korytarzu i zamiast drzwiczek będzie np: tablica korkowa, lustro, zdjęcie czy obraz.

Unikaj ścian zewnętrznych (osłabiasz izolacyjność cieplną), unikaj cienkich ścianek działowych (8cm).

Unikaj miejsc, które będą zasłonione, czasem do tej rozdzielnicy trzeba dojść, a czasem trzeba dojść po ciemku... bo prąd wybiło :)

Bo urządzenia w zabudowie zostały do tego przeznaczone, czyli konstruktor wymyślił takie a nie inne warunki pracy tych urządzeń.

Skąd się bierze ciepło w rozdzielnicy? Z zasilaczy, ze sterowników, z urządzeń elektronicznych wszelkiej maści. Tu 5W, tam 10W, tu 2W i może się uzbierać tego sporo.

Ty dodatkowo masz na dole rozdzielacz od podłogówki, który dokłada kolejne stopnie Celcjusza.

Ciepło w rozdzielnicy zmienia parametry zabezpieczeń, ale pewnie o tym wiesz tylko nie mówisz głośno.

Ja na parapecie mam modem z UPC. Co sezon grzewczy wiesza się ten modem, zwłaszcza jak kaloryfer podkręce na maksa.

Elektryk bez kombinerek chodzi i... nie chce mi się przedłużyć kabla, urządzenia leżą tam gdzie leżą i wymagają resetu co jakiś czas. Przyzwyczaiłem się, ale poza zwisem modemu nic więcej się stać nie może.

Wiosna/lato/jesień.... problem nie występuje. Tylko zima.

Wniosek, ciepło ma jakiś wpływ na urządzenia do tego nieprzystosowane, rzekłbym duży wpływ.

No i jeszcze jedna sprawa, niewidoczna rozdzielnica oprócz zalety ma też wadę.

Ewentualne usterki wyłapujesz na etapie pożaru, a nie dymienia i swądu palonej izolacji.

Może w nowej instalacji tematu nie ma, ale dom zbudowałeś na nn-lat.

• 2 weeks później...
Ja montuje pustą skorupę przed tynkami.

Po tynkach uzbrajam, uruchamiam instalacje, sprawdzam obwody, mierze, podpisuje i kasuje :)

Właśnie chodzi mi o samą skorupę. Rozdzielnica jest moellera serii BF, a ona ma maskownice zespoloną z rozdzielnicą i nie wiem czy po tynkach zamontować i wtedy maskownica przykryje wszystko, czy tynkarze obrobią sami już zamontowaną.

Rozdzielnice z serii BF to rozdzielnice troszkę większe jak 48 modułów bo zaczynają się dopiero od 72. Ja montowałem dwie takie rozdzielnice i to przed tynkami ale był warunek że tynkarze ją osadzą tak jak należy i ... wyszło dobrze. Osobiście również preferuję hagera ale serie FW w dwóch elementach: skorupa + drzwi z maskownicą.

Rozdzielnice z serii BF to rozdzielnice troszkę większe jak 48 modułów bo zaczynają się dopiero od 72. Ja montowałem dwie takie rozdzielnice i to przed tynkami ale był warunek że tynkarze ją osadzą tak jak należy i ... wyszło dobrze. Osobiście również preferuję hagera ale serie FW w dwóch elementach: skorupa + drzwi z maskownicą.

Niestety już za późno na zmianę, i chyba włożę ją po tynkach. Teraz wybrałbym hagera z serii fw2