darkob 07.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Witajcie.Poprosze o rade,w którym miejscu najlepiej byloby zamontować tą rozdzielnie?Według projektu domu lk 518 powinna znajdować sie ona na lewo,po wejściu do domu nad schodami.Ze wzgledu na wielkość (Pragma D 54 )myśle by ją zamontować w kotłowni lub garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jeśli planujesz kotłownie węglową to raczej nie jest to dobry pomysł. Jeśli kotłownia na gaz/pellet/olej to nie ma problemu. Uzgodnij to tylko wcześniej z hydraulikiem, żeby elektryk mu w paradę nie wszedł z kablami. Możesz w garażu, spiżarce, wnęce pod schodami, słowem gdzie Ci pasuje. Są już rozwiązania na tyle etstetyczne, że rozdzielnica może być zainstalowana w holu, korytarzu i zamiast drzwiczek będzie np: tablica korkowa, lustro, zdjęcie czy obraz. Unikaj ścian zewnętrznych (osłabiasz izolacyjność cieplną), unikaj cienkich ścianek działowych (8cm). Unikaj miejsc, które będą zasłonione, czasem do tej rozdzielnicy trzeba dojść, a czasem trzeba dojść po ciemku... bo prąd wybiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 08.03.2012 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Też mysle że kotłownia to nie najlepsze miejsce bo przez 2-3lata bedzie tam piec weglowy lub na groszek a do garażu troche daleko.Myśle,że najlepszym miejscem będzie rozdzielnia natynkowa by nie osłabić ściany zamontowana w garażu ale przy drzwiach kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 08.03.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ja mam podtynkową w przedpokoju, centralnym miejscu domu - zmieściła się idealnie, jest biała, więc na białej ścianie nie będzie razić w oczy, ale planuję ją zakryć obrazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.03.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 A ja mam w wiatrolapie rozdzielnie HAGER, obok skrzynka na multiswich, a u dolu skrzynka do podlogowki,skrzynki sa podtynkowe zamontowane na scianie dzialowej nosnej 25cm i to wszystko jest zabudowane szafa wnekowa z dzwiami przsownymi nic nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ... zamontowane na scianie dzialowej nosnej 25cm ... To na działowej czy nośnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 11.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 No na dzialowej nosnej mam dzialowki z 12 i 25 i tak sobie to napisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.03.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 A ja mam w wiatrolapie rozdzielnie HAGER, obok skrzynka na multiswich, a u dolu skrzynka do podlogowki,skrzynki sa podtynkowe zamontowane na scianie dzialowej nosnej 25cm i to wszystko jest zabudowane szafa wnekowa z dzwiami przsownymi nic nie widac. Co robisz z ciepłem od tych urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.03.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 HEHE dobre pytanie co z cieplem. Dzisiaj w kuchi wszystkie urzadzenia sa w zabudowie,lodowki,piekarniki,micro i wiele innchy zeczy typu RTV sie chowa po szafkach i nikt sie nie martwi o to cieplo, ja mam wszystko w wiatrolapie napewno za goraca nie bedzie tym urzadzeniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.03.2012 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Bo urządzenia w zabudowie zostały do tego przeznaczone, czyli konstruktor wymyślił takie a nie inne warunki pracy tych urządzeń.Skąd się bierze ciepło w rozdzielnicy? Z zasilaczy, ze sterowników, z urządzeń elektronicznych wszelkiej maści. Tu 5W, tam 10W, tu 2W i może się uzbierać tego sporo. Ty dodatkowo masz na dole rozdzielacz od podłogówki, który dokłada kolejne stopnie Celcjusza. Ciepło w rozdzielnicy zmienia parametry zabezpieczeń, ale pewnie o tym wiesz tylko nie mówisz głośno. Ja na parapecie mam modem z UPC. Co sezon grzewczy wiesza się ten modem, zwłaszcza jak kaloryfer podkręce na maksa.Elektryk bez kombinerek chodzi i... nie chce mi się przedłużyć kabla, urządzenia leżą tam gdzie leżą i wymagają resetu co jakiś czas. Przyzwyczaiłem się, ale poza zwisem modemu nic więcej się stać nie może.Wiosna/lato/jesień.... problem nie występuje. Tylko zima.Wniosek, ciepło ma jakiś wpływ na urządzenia do tego nieprzystosowane, rzekłbym duży wpływ. No i jeszcze jedna sprawa, niewidoczna rozdzielnica oprócz zalety ma też wadę.Ewentualne usterki wyłapujesz na etapie pożaru, a nie dymienia i swądu palonej izolacji.Może w nowej instalacji tematu nie ma, ale dom zbudowałeś na nn-lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 15.03.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Co ty wymyslasz,kazdy chowa takie graty jak sie tylko da i jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.03.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 OK, schowałeś, Ci działa, polecasz takie rozwiązanie.Inni mogą skopiować Twój pomysł lub pomyśleć wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 16.03.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 A co na to plan instalacji elektrycznej ?? Po co chowac takie fajne rozdzielnie jak teraz są ??? Przecież to prawie ozdoba. W szafie to trochętaki sobie pomysł. A może wogóle w ścianie pod regipsem co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 26.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Zakladajcie sobie nawet w salonie rozdzielnie elektryczne i skrzynki C O jak dla was to ozdoba, bo dla mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadzoo 27.03.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Kiedy najlepiej montować rozdzielnie? Przed czy po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Ja montuje pustą skorupę przed tynkami. Po tynkach uzbrajam, uruchamiam instalacje, sprawdzam obwody, mierze, podpisuje i kasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 29.03.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ja montuje pustą skorupę przed tynkami. Po tynkach uzbrajam, uruchamiam instalacje, sprawdzam obwody, mierze, podpisuje i kasuje Właśnie chodzi mi o samą skorupę. Rozdzielnica jest moellera serii BF, a ona ma maskownice zespoloną z rozdzielnicą i nie wiem czy po tynkach zamontować i wtedy maskownica przykryje wszystko, czy tynkarze obrobią sami już zamontowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.03.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Nie pomogę, jestem wyznawcą Volty z Hagera i tam skorupa i maskownica to 2 części. Jeśli to jest nierozbieralne to Ja bym to osadzał po tynkach.Tynkarze lecą na metry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.03.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Rozdzielnice z serii BF to rozdzielnice troszkę większe jak 48 modułów bo zaczynają się dopiero od 72. Ja montowałem dwie takie rozdzielnice i to przed tynkami ale był warunek że tynkarze ją osadzą tak jak należy i ... wyszło dobrze. Osobiście również preferuję hagera ale serie FW w dwóch elementach: skorupa + drzwi z maskownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 30.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Rozdzielnice z serii BF to rozdzielnice troszkę większe jak 48 modułów bo zaczynają się dopiero od 72. Ja montowałem dwie takie rozdzielnice i to przed tynkami ale był warunek że tynkarze ją osadzą tak jak należy i ... wyszło dobrze. Osobiście również preferuję hagera ale serie FW w dwóch elementach: skorupa + drzwi z maskownicą. Niestety już za późno na zmianę, i chyba włożę ją po tynkach. Teraz wybrałbym hagera z serii fw2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts