Gumol 08.02.2013 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Alien, Ja co prawda nie mam jeszcze SSO, ale już zakupiłem bloczki solbetu. Dla mnie decydującymi kreyteriami były: - była szybkość budowy (większe bloczki)- niższy koszt sumaryczny - ekipy biorą mniej za układanie, cena materiału za m2 w porównaniu do porothermu też jest niższa- brak problemów z późniejszymi pracami typu powieszenie ramki na ścianie (jednolita struktura wew bloczka), nie trzeba się martwić, że trafi się na pustą przestrzeń itd.- jest to materiał wytrzymały oraz ma przyzwoite parametry akustyczne (mniejsze niż silkatów, ale nadal ok) Ze względu na nasiąkliwość o której wspominałeś (poprzez zalegający śnieg), nie decydowałem się na kontynuacje budowy w porze wcześniejszej (ciepłe dni w styczniu czy lutym). Jeśli nie planujesz wykańczania w danym roku to nie ma większych problemów.Jeśli jednak pozostawiasz ściany na zimę podczas której nasiąkną i chcesz kontynuować prace wiosną wówczas wilgoć nie zdąży odparować. Szczególnie jeśli wczesną wiosną chcesz kłaść, tynki wylewki itd. to dołożysz kolejna porcję wody w ściany i będzie bardzo długo wysychać. Warto również pamiętać, że aby ściany dobrze wyschły po tynkach, wylewkach - warstwę izolacji nakłada się z odstępem 2-3 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.02.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Gumol , W tym roku planuje zakończyć na posadzkach. Czyli zrobić w środku wszystkie instalację, tynki i na końcu posadzki. Oczywiście będą okna, brama garażowa i drzwi budowlane. I tak chcę przeczekać do marca/kwietnia wtedy ruszę z ociepleniem i zabudową dachu następnie wykończeniówka w środku. Elewację chcę zacząć maj/czerwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 09.02.2013 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Alien, Wiadomo, że dla murów najlepszym rozwiązaniem byłoby ocieplenie w tym samym sezonie budowlanym. Jednak najważniejszą kwestią jest to by śnieg nie zalegał na bloczkach czy stropie, co w wypadku etapu SSZ już nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 10.02.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mam pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej. Cały czas z mężem stawialiśmy na rekuperator i wentylację mechaniczną, ale mamy teraz dylemat. Otóż z pewnością chcemy kominek albo z DGP albo z płaszczem wodnym. Czytałam, że wówczas rekuperacja nie jest wskazana Jak to wygląda u Was? Jakie ogrzewanie planujecie? Dodam, że jako podstawowe planuję ogrzewanie gazowe, ale nie wiem czy gazownia zrobi przyłącze na czas.... Zaintrygowały mnie również kominki na pellet lub piece na pellet ( Twój Gumol jest fajny), jednak przeraża mnie wizja, że nie będę mogła wyjechać na dłuższy czas w ferie, bo trzeba będzie dom ogrzewać.... No ja dopiero wszystko doczytuję więc przepraszam za niewiedzę ogrzewanie to ważna sprawa, a skoro musiałabym zrezygnować z mechanicznej wentylacji przy kominku to dobrze, że nie wyrzucałam kominów wentylacji grawitacyjnej na etapie adaptacji projektu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 11.02.2013 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Szanta, Gazowe czy pompa ciepła wiadomo, że najwygodniejsze. U nas póki co przyłącza gazu ziemnego nie ma, więc wybrałem to co optymalne dla portfela. Piece z zasobnikiem są również wygodne, w zależności od zadanej temperatury i warunków pogodowych wystarczają nawet na 5-7 dni. Podłączając pod piec "inteligentne" sterowanie, możesz przed wyjazdem zapełnić zasobnik, a powiedzmy 2 dni przed przyjazdem kazać mu za pomocą np. smsa zacząć grzać Np kostrzewa ma automatyczny zapalnik dla wszystkich obsługiwanych paliw, więc jest to przyjemna opcja. Co do rekuperacji, to niestety nie zagłębiałem tematu dla kominków. Jednak wydaje mi się, że tym bardziej szkoda marnować taką energię. Pamiętam, że na forach pojawiały się już podobne tematy, także warto rozpoznać temat. Nie wydaje mi się, żeby jedno totalnie dyskryminowało drugie. Mam pytanie do Was wszystkich. Tak sobie kombinuję i kombinuję, jak wcisnąć prysznic w dolną łazienkę. Nagle do głowy przyszedł mi pomysł i może nawet nie głupi , żeby wykorzystać przestrzeń pod schodami. Na szafkę zawsze znajdzie się miejsce na łazienkę już nie Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 11.02.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Gumol super pomysł, nawet nie pomyślałąm o nim, a też zastanawiałam się co z tym fantem zrobić!! myślisz że dało be radę wykorzestać tą przestrzeń? ja ogólnie myślałąm żeby na wprost drzwi wstawić kibelek a na jego miejscu mały prysznic a wy co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 11.02.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Mam pytanie do Was wszystkich. Tak sobie kombinuję i kombinuję, jak wcisnąć prysznic w dolną łazienkę. Nagle do głowy przyszedł mi pomysł i może nawet nie głupi , żeby wykorzystać przestrzeń pod schodami. Na szafkę zawsze znajdzie się miejsce na łazienkę już nie Co o tym myślicie? Ja pod schodami planuję kuwetę dla naszych kotów, a mamy całą trójeczkę Gumol, a gdzie będziesz składował opał, tzn. mam na myśli pelet ? Mąż twierdzi, że nie można tego przechowywać tak jak drewno do kominka bo zamoknie... Edytowane 11 Lutego 2013 przez Szanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 11.02.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Gumol super pomysł, nawet nie pomyślałąm o nim, a też zastanawiałam się co z tym fantem zrobić!! myślisz że dało be radę wykorzestać tą przestrzeń? ja ogólnie myślałąm żeby na wprost drzwi wstawić kibelek a na jego miejscu mały prysznic a wy co o tym myślicie Kasia, Wydaje się to być realizowalne o ile nie ma się jeszcze zalanych fundamentów Na moje laickie oko wystarczyłoby obniżyć poziom posadzki pod schodami , powiedzmy do wysokości schodków prowadzących do łazienki. Wówczas mielibyśmy dodatkowy kwadrat ok. 1mx1m gdzie możnaby usmieścić prysznic, bądź może nawet lepiej kibelek, gdzie nie przeszkadzałby skos. W miejscu planowanego wc możnaby umieścić kabinę narożną 80 cm. Póki co teoria hipotetyczna, którą będę musiał potwierdzić z kierowniczką budowy, jednak zaczyna mi się podobać z minuty na minutę coraz bardziej. Szanta, Pelet kupuje się workowany po 25kg bądź big bagi, także przechowywanie jest troszke łątwiejsze niż w przypadku węgla (jest bardziej ustawne). Część będę chciał trzymać w kotłowni, część w garażu. Docelowo mam w planach postawienie drewnianego domku na działce, gdzie będą podstawowe narzędzia i właśnie pelet. Coś w ten deseń: http://allegro.pl/domek-narzedziowy-2-drewniany-ogrodowy-dzialkowy-i2938201473.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 12.02.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Gumol jak już potwierdzisz u kierownika, że tak można to daj znać. My mamy dopiero pozwolenie na budowę więc jeszcze wszystko możemy zmienić a twój pomysł bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 14.02.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Kasia nie ma problemu z przesunięciem tej ścianki pod schodami. Co do posadzki to pod schodami trzeba ją zrobić na poziomie -0,36( rys. 7) i powiększyć łazienkę o przestrzeń pod schodami na max 80cm ( w rzucie na około 3 stopnie po 27 cm ) i wtedy wysokość pom. w tym najniższym miejscu ( czyli tam gdzie byłoby wc) byłaby około 1,64 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 19.02.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mam wielką prośbę. Czy ktoś mógłby zeskanować świadectwo energetyczne z projektu party i wysłać mi mailem ewentualnie wkleić na forum. Mój adres: [email protected] Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 27.02.2013 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Hey, I kiedy rozpoczynacie sezon budowlany? Ja wczoraj miałem niepowtarzalna okazję (mam nadzieję że niepowtarzalną ) odśnieżać wszystkie pomieszczenia parteru, a jutro ruszamy z montażem wstępnej kanalizy pod fundamentem Jak dobrze pójdzie to w poniedziałek chudziak i dalej mury yupi! Miejmy nadzieję że zima już do nas nie zawita w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaj 03.03.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam!! Niedawno kupiliśmy działkę teraz przyszedł czas na wybór projektu. Bardzo spodobał nam się PARTY. Mam prośbę czy ktoś buduje ten dom w lubuskim lub zachodniopomorskim??? Bardzo chciałabym zobaczyć jak wygląda "na żywo" przed podjęciem ostatecznej decyzji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 05.03.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Gumol ostatnio pytałeś o rekuperację. Z tego co sobie przypominam ktoś kto kupił projekt PARTY pisał że dokupił też projekt rekuperacji do PARTY tylko nie pamiętam kto to był. anaj projekt PARTY jest stosunkowo nowym projektem i chyba jeszcze nikt nie ma zakończonej budowy. Jeżeli przejrzysz posty to natrafisz na zdjęcia z budowy. SSZ jest obecnie chyba najbardziej zaawansowany - są fotki. Wiem że fotki to nie to samo co na żywo ale zawsze coś. Edytowane 5 Marca 2013 przez leon_za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 05.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Leon my mamy i już się dogadałam z gumolem a tak przy okazji za 3 dni minie rok jak założone zostało to forum ciekawa jestem co przyniesie następny!! Oby był udanym rokiem dla "Partowiczów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 05.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Leon my mamy i już się dogadałam z gumolem a tak przy okazji za 3 dni minie rok jak założone zostało to forum ciekawa jestem co przyniesie następny!! Oby był udanym rokiem dla "Partowiczów" A ze mną też się dogadasz ? Co przyniesie następny rok - wiadomo co sobotę odjazdowe PARTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.03.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Pochwale się właśnie odebrałem pozwolenie na budowę 4,5 miesiąca zajęła mi cała biurokracja. Jutro finalizuję rozmowy z wykonawcą SSZ i kwiecień/maj ruszam z budową. 8 miesięcy po wyprowadzce z 1-wszego domu ruszam na drugą przygodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 08.03.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No to dzisiaj mamy podwójne święto Z okazji tego ważniejszego życzę wszystkim wielbicielkom "Party" wszystkiego najlepszego!!!!!:cool: Drugie może i mniejsze, bo wątek założyłem równy rok temu, jednak z tej okazji parę komentarzy i fotek z ostatniego tygodnia (a był on pracowity). Poniedziałek rano: Godzina 7:00 chłopaki na szybko muszą poprawić odpływ w toalecie bo źle się zrozumieliśmy i kibelek byłby niemal pod prysznicem Niemniej beton spóźnił się o dobre dwie godziny, więc spokojnie się uwinęli. Wtorek. Nie próżnując ekipa ułożyła izolację poziomą pod mury (2 razy papa 3mm) i wyciągneła pierwszą warstwę. Środa Mamy już 4 warstwy oraz rozplantowany piasek, który pozostał po wykopie fundamentów. Czwartek Niech się mury pną do góry - 7 warstw z 12 wymurowanych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 08.03.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Powtórka z czwartku Gdyby ktoś miał wątpliwości, że garaż jest za mały Piątek 10 warstw, ale było mi za zimno żeby robić fotki Alien, Super gratuluję pozwolenia! Teraz czekamy na relację z boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 08.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Gumol dziękuje za życzenia!! Nawet nie wiesz jak wam zazdroszczę postępów budowy!! Ten kibelek i prysznic to na dole robisz tak jak mówiłeś? Alien Gratuluję i czekam na zdjęcia z postępów twojej budowy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts