KasiaG77 06.06.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Gumol Śliczna też jest twoja dachówka Alien nie mogę połapać się w tych zdjęciach :/ Ty robiłeś odwrócona wersje i w salonie zamiast dużego jednego okna masz 2 mniejsze? na 2 i 3 jest spiżarka z kuchnią? Gratuluję Wam postępów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.06.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Tylko przy kominie jest tak dlatego, że zmniejszyłem przejście miedzy salonem a korytarzem. Będzie tam słup wylewany z betonu który będzie trzymał bloczki. P.S. Dzięki Gumol za czujność działamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) KasiaG77 :Tak mam wersję odwróconą. Zlikwidowałem jedno duże okno a dałem 2x120. Poszerzyłem salon o 1,8m. Zdjęcie 2 i 3 to spiżarka, kuchnia i widok na wiatrołap. Taras będzie z boku budynku. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez aLien01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia882 06.06.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Witam wszystkich,tez zastanawiamy się z mężem nad budową Party. Ale mamy nieco ograniczony budżet:(aLien - przeglądałam załączony przez Ciebie kosztorys, ale martwi mnie dość duży różnica pomiędzy przewidywanym przez Ciebie kosztem całości (ponad 500 000) a kosztem wykończenia pod klucz wskazanym na stronie MG Projekt (ok. 387 000). Skąd tak duża różnica? Czy inni forumowicze też przewidują tak wysokie koszty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.06.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 asia882 :Na stronie MG te 387tys to jest kwotą netto jak dodasz nawet tylko 8% Vatu to już się robi 417tys. a wiadomo nie na wszystko będzie 8%. Ja w tej kwocie liczyłem jeszcze zagospodarowanie terenu tj. ogrodzenie, polbruk, ogród. Duże też zależy od wykończeniówki + praca własna. Dodatkowo buduje pod Szczecinem a u nas jest drogo do tego stopnie, że ekipy budowlane przyjeżdżają z Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 06.06.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Asia my budujemy sami i tylko z oszczędności ale nie zmieniła bym projektu na mniejszy bo się nie opłaca, koszty będą podobne a później gnieciesz się w jakiejś klitce. Wydaje mi się że budowa Party nie jest jakaś wygórowana bo to stosunkowo prosty dom. Alien dobrze mówi, koszty zmieniają się w zależności od miejsca zamieszkania no i tego czy bierzesz ekipę i wchodzisz na gotowe czy tak jak my sami budujesz (trwa to znacznie dłużej ale spłacanie wielkiego kredytu mnie przeraża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.06.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dobrze gada KasiaG77 Ja dlatego sprzedałem pierwszy dom aby zejść z dość dużego jak dla mnie kredytu. Mieszkałem w nim tylko 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 06.06.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 I jak zwykle dla porównania moje zdjęcia. Etap układania stropu Teriva. Na początku party wydaje się małe ale jak zamyka się strop to dopiero widać wielkość pomieszczeń. Bardzo duże wrażenie robią te wspaniałe wielkie okna. Możliwe że w Głogowie powstanie drugie PARTY bo już mieliśmy pierwszych oglądających na budowie. W najbliższym czasie zamawiamy okna z roletami - 27 tys.-33 tys oraz bramę - 7-8 tys (5,5 m). Na zdj. nr 2 rozrysowane są schody i daje to jakiś pogląd na łazienkę na dole. Jak na razie największy problem to - jaki wybrać rekuperator - jest tego tyle na rynku że mam już dosyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 07.06.2013 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Leon, Zwróć uwagę, że w projekcie łazienka pod schodami jest obniżona w stosunku do reszty domu, a u Ciebie na zdjęciach brak. Chyba, że masz inne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 07.06.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Leon, Zwróć uwagę, że w projekcie łazienka pod schodami jest obniżona w stosunku do reszty domu, a u Ciebie na zdjęciach brak. Chyba, że masz inne rozwiązanie U mnie do tej łazienki nie będzie schodów a schody na górę będą zabiegowe, dodatkowo będzie ścianka działowa w stronę pokoju w celu wygospodarowania miejsca na prysznic. Pod schodami będzie najprawdopodobniej schowek np: na środki czystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 07.06.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 leon_za przemyśl to schody zabiegowe są mało wygodne o wiele lepiej sprawdzają się ze spocznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 08.06.2013 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 leon_za przemyśl to schody zabiegowe są mało wygodne o wiele lepiej sprawdzają się ze spocznikiem Tak ale bardziej zależy mi na prysznicu na dole, spocznik będzie w drugiej części schodów. Musiałem wyjść schodami zabiegowymi na większą wysokość, zresztą będą to tylko dwa stopnie zabiegowe. Po wylaniu schodów wstawię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 08.06.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Czy robiliście wieniec na fundamentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.06.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Czy robiliście wieniec na fundamentach? Ja nie ale wszystko zależy ile masz warstw bloczków fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 09.06.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Ja nie ale wszystko zależy ile masz warstw bloczków fundamentowych Mamy 7 warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.06.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Mamy 7 warstw U mnie jest tyle samo i nie mam. W poprzednim domu miałem 10 warstw i też nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 09.06.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Ufff, nie dawało mi to spokoju. Podjęliśmy decyzję, że bez wieńca zgodnie z sugestią kierownika budowy, ale czytałam, że mury mogą wówczas pękać i zgłupiałam tzn. szukam chyba sobie problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 13.06.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No i kolejny etap budowy zamknięty. Dzisiaj zalali strop i wylali schody. Ma może ktoś już wyceny jakichś instalacji? U mnie na razie wygląda to tak:- Okna (3 szyby, ciepły montaż + rolety) - 30.000- Rekuperacja - 15.000-16.000- Elektryka (bez materiałów) - 3.000 Teraz czekam na wycenę instalacji hydraulicznych (woda, kanaliza, ogrzewanie, gaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 13.06.2013 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Leon U mnie okna, elektryczne rolety na wszystkie okna z kontaktronami, elektrycznie sterowana brama garazowa do niskiego nadproza wraz z montazem 34650. Elektryk sama robocizna (elektryka,instalacja tv, alarmowa) 2800 Rekuperacje chce kłaść samemu, a hydraulika cały czas szukam. Póki co walcze z przyłączami wodno kanalizacyjnymi :/ za 23m wody i 18 kanalizy wolaja odemnie 6-8 tys porażka po całości:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 16.06.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Kto z Was planuje kominek z płaszczem wodnym? Dotychczas planowaliśmy normalny kominek, wentylację mechaniczną z rekuperacją i kocioł gazowy. Hydraulik namawia mnie na kominek z płaszczem wodnym. Na parterze planujemy ogrzewanie podłogowe, na piętrze grzejniki (łazienka podłogówka plus jakiś grzejnik). Zastanawiam się czy warto pakować w kosztowne i skomplikowane instalacje kominka z płaszczem.... No i wybór kominka też dylemat. Jak znalazłam Spartherm to cena powaliła. Hydraulik polecał Makrotherm. Normalnie zakręcona jestem, mąż daleko, ja sama z dzieciakami i właściwie decyzje podejmuję sama Ale póki co fundamenty zasypane wczoraj później wylewka chudziaka i idziemy w górę Doprowadzenie powietrza do kominka robiliście pod chudziakiem? Mąż mnie się dzisiaj zapytał czy to zrobione... zapomniałam na śmierć. Puściliśmy rury do kanalizacji i peszel do przewodów elektrycznych oraz rurę do wody pod fundamentami. Prawdę mówiąc podłamana jestem, bo wszyscy macie wybranych wykonawców, a ja hydraulika szukałam na gorąco, bo majster zadzwonił, że będą zasypywać. Małżonek miał telefony do pięciu hydraulików, ale nie mógł się zdecydować i wyjechał. Ja musiałam zdecydować w ciągu godziny, a jak będzie źle to gromy spadną na mnie No musiałam się poskarżyć Czekam na sugestie odnośnie kominka. Z płaszczem czy bez? Wiem, że w tych z płaszczem brudzi się szyba, no chyba że jakiś wypasiony jest to mniej. W kominku z pewnością będę rozpalać codziennie. Mam w mieszkaniu kominek z DGP i praktycznie codziennie paliłam w sezonie, bo nie lubię ogrzewania gazowego (zimne jakieś takie A to fotki z naszej budowy, dopiero początek, ale muszę się pochwalić Edytowane 16 Czerwca 2013 przez Szanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts