kwadi 19.07.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Gumol, to do zobaczenia i udanego wypoczynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 19.07.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 witam Partowiczów, tak jak juz pisałam cały czas sledze forum i coraz bardziej zakochuje sie w tym projekcie. Plan budowy mieliśmy na przyszlą wiosnę ale wszystko sie zmienilo! załatwiamy papierki i na jesień chcemy mieć chociaż fundamenty:) I tu prośba do Panów...Gumol i Alien mozecie przeslać mi kosztorysy? bardzo prosze Moj adres: [email protected] z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 19.07.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Gumol woda będzie spadać po obróbce blacharskiej podobnie jak to jest na balkonach czy robisz spusty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 19.07.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 leszczu 791 lada chwila udostępnię wszystkim aktualny kosztorys po dach + zakladane koszty kolejnych etapów. Będą w nim ilości i ceny. Tak więc troszkę cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 21.07.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Hej- mamy pytanie- czy byłaby możliwość podjechania do Państwa i obejrzenia domku?? jestesmy z Zielonej Góry i chcemy ruszyć z budową Party na jsień br. Zależy nam na podpatrzeniu jak projekt wygląda w realu. Bylibyśmy niezmiernie wdzięczni za pomoc. Pozdrawiamy Ada&Wojtek Oczywiście że jest możliwość. Tak jak rozmawiałem z Panem Wojtkiem przez tel. czekam na informację kiedy Państwu pasuje. Tymczasem wstawiam aktualne fotki z nadbitką i zadaszeniem tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubutek1 21.07.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Witam Wszystkich Serdecznie, My również budujemy Party w wersji L(ibacja).Jesteśmy na etapie układania stropów. Nasze zmiany w stosunku do oryginału:1. Wydłużyliśmy budynek o 60 cm - chodzi o ścianę wspólną kuchni jadalni i salonu.2. Przesuneliśmy ścianę kotłowni o 20 cm kosztem pokoju - analogicznie na piętrze będzie szersza garderoba kosztem łazienki.3. Zlikwidowaliśmy okna w toalecie na parterze, w kotłowni oraz spiżarni.4. Okno tarasowe(tylne) powiększyliśmy do 3 metrów, okno tarasowe(boczne) wymieniliśmy na witrynę 2,4 wys.x1 szer., okno w kuchni zmniejszyliśmy do 2 metrów szerokości.5. Na piętrze okna w pokojach zamieniliśmy z "balkonowych" na tradycyjne i zlikwidowaliśmy okno w garderobie.6. Z pomieszczeń na piętrze, gdzie były podwójne okna dachowe zostawimy po jednym.7. Na górze zagarneliśmy do naszej sypialni większą łazienkę i najprawdopodobniej zamontujemy drzwi przesuwne do tejże łazienki jak i garderoby Zastanawiamy się nad rezygnacją z zadaszenia tarasu, który mamy od strony zachodniej.Ponieważ dach nad tym tarasem jest duży i niski obawiamy się, że zabierałby nam sporo słońca.Na razie do tego daleka droga, tak więc temat jest do przemyślenia, może ktoś ma jakieś propozycję?Podczas sobotniej wizyty Ady i Wojtka u nas na budowie, doszedłem do wniosku, że teraz zrobiłbym szerszy hol od wejścia, aż do toalety na dole i to o ok. 1 metr i uważam, że wtedy nie byłoby problemu ze zmieszczeniem prysznica na dole. P.S.Czy komuś udało się wcisnąć jeszcze prysznic w toalecie na parterze?Pytanie do Gumola, który chyba jako pierwszy rozpoczął budowę, czy byłaby szansa, żebyś przesłał trochę fotek z realizacji, stanu końcowego i wykończenia wnętrz? Pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2013 przez Kubutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 22.07.2013 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Alien, Co do opierzenia jeszcze nie zadecydowałem. Rozważam dwie opcje: - spust wraz z rynna będzie po boku budynku, a na froncie garażu wyższe opierzenie aby woda nie spadała na przód - spust wraz z rynna po boku a na przodzie dodana rynna w mniejszym rozmiarze doprowadzona do bocznego spustu Dodam tylko, że spad dachu ukierunkowany jest właśnie na bok (teraz bym to zmienił). Chciałem uniknąć, rynny na froncie, ale po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że będzie to najrozsądniejsze rozwiązanie. Leon, Mkniesz jak burza! lada moment i wyprzedzisz mnie o całą długosć! Widze, że zdecydowałeś się pokryć zadaszenie dachówką. Jaki kąt dachu przyjeliście? Ja jak sobie wizualizowałem to wychodziło mi, że musiałby być wyżej. Ale domek jak ta lala! Kubutek, Jestem na etapie instalacji wewnętrznych, także zdjęć z wykończenia nie podeślę bo nie mam Pozostałe etapy starałem umieszczać systematycznie na forum. Jakbyś miał potrzebę na więcej to po utlopie mogę coś podesłać. Co do przysznica w dolnej łazience, to mi się udało wepchnąć Przynajmniej teoretycznie, bo wszystko okaże się przy wykończeniówce, albo przynajmniej po posadzkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon_za 23.07.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Leon, Mkniesz jak burza! lada moment i wyprzedzisz mnie o całą długosć! Widze, że zdecydowałeś się pokryć zadaszenie dachówką. Jaki kąt dachu przyjeliście? Ja jak sobie wizualizowałem to wychodziło mi, że musiałby być wyżej. Ale domek jak ta lala! Pogoda dopisuje więc postępy widać i niestety zrezygnowałem z wypoczynku podczas urlopu. Ale coś kosztem czegoś Edytowane 24 Lipca 2013 przez leon_za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polif 23.07.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Witam, A Ja zaczynam od przyszłego tygodnia.Mój projekt będzie się różnił od oryginalnego:1) Podcieniami wokół domu ( z tyłu będzie taras z dachem płaskim)2) wydłużoną o 90cm łazienką na dole3) dłuższym wiatrołapem oraz spiżarnią4) u góry na środku będzie garderoba5) zamiast 10 okien dachowych, będzie 6 z grubsza tyle. Jak będę miał fotki to umieszczę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiG Party 23.07.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Hej, witamy po krótkiej przerwie. Mieliśmy trochę przebojów z naszą działką, ale już wyszliśmy na prostą. Poniemieckie dreny zaczęły nas podtapiać ... spokojnie, daliśmy im radę!!!...i oto nasze piękne ławy fundamentowe: Pozdrawiamy, Paulina i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIEK 24.07.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Witam ! Nasza budowa jak żadna inna opóźnia się na maksa.Wiosna zalała nas wodą przez to budowlańcy zaczęli inną budowę nas zostawiając. Musieliśmy zatrudnić geologa, do atrakcji należał również pocisk artyleryjski znaleziony podczas usuwania humusu. Wiadomo policja, saperzy. Następnie trzeba było przeprojektować fundamenty ze względu na brak gruntu stałego- góry humusu - teraz stabilizacja gruntu. Mamy wrażenie, że stoimy w miejscu PiG widzę, że Wasze Party będzie pierwsze w naszym rejonie i bardzo nas to cieszy. Leon my również odkładamy plany urlopowe. Miejmy nadzieję, że Party nam to kiedyś zrekompensuje Gumol - tylko pozazdrościć ! Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 24.07.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Mam pytanie do wszystkich budujących Party..... Jak rozwiązaliście wysokość drzwi przesuwnych w salonie. W projekcie są na wysokość 240. Dzisiaj producent okien poinformował nas, że nie da gwarancji na taką wysokość okna, chyba, ze będzie rozdzielona szyba w poziomie. Maksymalna wysokość na jaką dają gwarancję to 225 cm. Chciałam mieć drzwi całe przeszklone od dołu do góry. Jeśli opuścimy nadproża w drzwiach w jadalni i salonie do 225 cm wysokości drzwi to stracimy linię okien. Jeśli zostaniemy przy wysokości 240 cm to musimy dodać listwę po środku (np. na wysokości okien żeby to współgrało) lub zdecydować się na drzwi na aluminium, ale to podobno lubi przemarzać. Jak to było u Was? Jaki macie wymiar tych drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misjumisju 24.07.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Oczywiście że jest możliwość. Tak jak rozmawiałem z Panem Wojtkiem przez tel. czekam na informację kiedy Państwu pasuje. Tymczasem wstawiam aktualne fotki z nadbitką i zadaszeniem tarasu. [ATTACH=CONFIG]201855[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]201856[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]201857[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]201858[/ATTACH] Dzięki za fotki i do zobaczenia jutro pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubutek1 24.07.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Mam pytanie do wszystkich budujących Party..... Jak rozwiązaliście wysokość drzwi przesuwnych w salonie. W projekcie są na wysokość 240. Dzisiaj producent okien poinformował nas, że nie da gwarancji na taką wysokość okna, chyba, ze będzie rozdzielona szyba w poziomie. Maksymalna wysokość na jaką dają gwarancję to 225 cm. Chciałam mieć drzwi całe przeszklone od dołu do góry. Jeśli opuścimy nadproża w drzwiach w jadalni i salonie do 225 cm wysokości drzwi to stracimy linię okien. Jeśli zostaniemy przy wysokości 240 cm to musimy dodać listwę po środku (np. na wysokości okien żeby to współgrało) lub zdecydować się na drzwi na aluminium, ale to podobno lubi przemarzać. Jak to było u Was? Jaki macie wymiar tych drzwi? Witaj, zmień producenta okien. My u siebie będziemy mieć w salonie drzwi przesuwne o wymiarach 238x300(z pełną gwarancją), bez żadnych "szprosów", tylko dwa równe skrzydła z pełnym przeszkleniem. Wszystkie okna to model Alphaline 90+ firmy V...x(nie wiem czy mogę reklamować). Pozdrawiam Kuba(Kubutek1) Edytowane 24 Lipca 2013 przez Kubutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 25.07.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Hej, witamy po krótkiej przerwie. Mieliśmy trochę przebojów z naszą działką, ale już wyszliśmy na prostą. Poniemieckie dreny zaczęły nas podtapiać ... spokojnie, daliśmy im radę!!!...i oto nasze piękne ławy fundamentowe: [ATTACH=CONFIG]202288[/ATTACH] Pozdrawiamy, Paulina i Grzegorz Hej ile wam poszło m3 betonu na zalanie fundamentu? Ale się forum ruszyło Coraz więcej nowych Partowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 25.07.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 KasiaG77 mi na stan 0 poszło 16m3 betonu B20 ale weź pod uwagę, że poszerzałem budynek o 1,8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 25.07.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) No to zmieniamy chyba producenta okien. Dostaliśmy wycenę z Vetrexa i chyba na takie się zdecydujemy.Zastanawiam się jeszcze nad roletami zewnętrznymi na parterze. Okna przesuwne są baaardzo duże i rolety wewnętrzne chyba zepsują efekt. Edytowane 25 Lipca 2013 przez Szanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiG Party 25.07.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Hej ile wam poszło m3 betonu na zalanie fundamentu? Ale się forum ruszyło Coraz więcej nowych Partowiczów Witam, na zalanie ław poszło nam dokładnie 18,5 m3 betonu. Ławy mają około 60cm szerokości i około 40 głębokości czyli ciutkę więcej niż w projekcie ze względu na warunki glebowe (błoto z nasiąkniętej gliny). Napisał OSIEK: PiG Party masz rację, będziemy się budować w Osieku. Nasza działka wymaga większej uwagi ze względu na duuuużą warstwę humusu a i wody nam nie brakuje. Pierwsze próby budowy zmusiły nas do zatrudnienia geologa - dodatkowe koszty! Teraz stoimy w miejscu. Może będziemy sąsiadami? My na Miedzianej. My budujemy się na Magnoliowej (boczna od Słonecznej). Życzymy powodzenia na gruncie walki z gruntem Pozdrawiamy forumowiczów, PiG Edytowane 25 Lipca 2013 przez PiG Party Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 25.07.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam, na zalanie ław poszło nam dokładnie 18,5 m3 betonu. Ławy mają około 60cm szerokości i około 40 głębokości czyli ciutkę więcej niż w projekcie ze względu na warunki glebowe (błoto z nasiąkniętej gliny). PiG Nam na ławy poszło dokładnie 18m3 betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubutek1 26.07.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Witam, mam pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej, ile macie dachowych kominków wentylacyjnych i w których pomieszczeniach?Według Pana z "Rekuperatory.pl" na pewno powinno się zostawić kominek wentylacyjny dla kotłowni wraz z garażem - jestem z nim umówiony na konkretną wycenę WM i będę wtedy wiedział ile kominków będę potrzebował w rzeczywistości.Nie ukrywam, że koszt kominka dachowego w przypadku wybranej przez nas dachówki(ok.550 zł) jest bardzo duży i przy wycenie dachu brano pod uwagę 5 sztuk, tak więc jeśli się okaże, że potrzebuję np. tylko 2, to zrobi mi Wielką różnicę.Jak to wygląda u Was?Czy ktoś będzie miał montowaną pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts