aLien01 10.08.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 cd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac_76 11.08.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, Alien - poszerzyłeś dom o 1,8 m a czy wydłużyłeś też? pytam bo salon wydeje się być b. duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 12.08.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam, Alien - poszerzyłeś dom o 1,8 m a czy wydłużyłeś też? pytam bo salon wydeje się być b. duży. Patrząc od frontu to poszerzyłem o 1,8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac_76 12.08.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Alien - wyszło b. fajnie, gratuluję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 13.08.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam Czy ktoś już przymierzał się do tynków. Ile wyjdzie m2? Ja planuje nie tynkować sufitów na dole, ściany kolankowej i wew. ściany w garażu będę tam dawał 5cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 13.08.2013 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Alien, Patrząc na twój domek w ogóle nie odnajduje w nim naszego niby niewielka zmiana a jednak dom całkiem inny ile w końcu wyszło Ci m3 drewna na więźbę? Do mnie tynkarze mają wejść za tydzień - ceny jakie mi zaproponowali wliczając materiał: 21zł -gipsowe na sufity; 22zł diamant na ściany; 24zł cem-wap w łazienkach i garażu Podobnie jak Ty nie planuje tynkować ścianek kolankowych - chce je docieplić dodatkowo wełną, aby uniknąć przemarzania; w garażu i kotłowni odpadają sufity oraz ściany stykające się do części mieszkalnej - również planuję 5cm wełny w kotłowni i 5 cm styro w garażu. Z moich wstępnych obliczeń wychodziło ok. 400m2 bez okien (jednak je większość ekip wlicza w metraż, moi odejmują okna o powierzchni powyżej 3m2) Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Gumol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 13.08.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Gumol. m3 na więźbę nie wiem ile poszło ale zapłaciłem z transportem 7900zł (w tym jest deska czołowa). Jest to kwota netto ale tyle w praktyce zapłaciłem Tynki liczyłem z projektu i wstępnie też mi wyszło około 400m2 ale bez sufitów (mam nadzieje, że ja się pomyliłem) Daj znać ile faktycznie wyliczyli m2 tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.No1 22.08.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Gumol, jestem z Torunia i chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość obejrzenia Twojego domu na żywo. Zastanawiamy się z żoną nad wyborem projektu Party i taka wizyta pomogłaby nam w podjęciu decyzji. Pozdrawiam Piotr GrodzińskiTel. 693 861 381 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.09.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Grobowa cisza zapadła U nas dach skończony w piątek montują okna i drzwi a od poniedziałku wchodzi elektryk. Postaram się w najbliższym czasie zamieścić parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaG77 04.09.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Super!! to czekamy na zdjęcia!! My od poniedziałku ruszamy z w końcu z fundamentami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwadi 11.09.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam, może nie byłem najbardziej aktywnym forumowiczem ale śledziłem Wasze poczynania od jakiegoś czasu. Dzięki uprzejmości Gumol'a, (jeszcze raz dzięki) ostateczna decyzja zapadała o nie budowaniu PARTY. Jako to bywa wg. nas plusy nie przysłoniły minusów i wybraliśmy inny projekt. Ostatecznie budujemy projekt e105 z e-domy.pl_http://www.e-domy.pl/o,40,E_105_Nowoczesny_dom_z_czterospadowym_dachem.html_ ps. Gumol widziałem jakiś czas temu jadąc przez Polskę widziałem Party z tym skośnym dachem nad tarasem, powiem tak oryginał wygląda lepiej, aczkolwiek każdy buduje jak uważa .... Jeszcze dla wszystkich wytrwałości i powodzeniakwadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 12.09.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Cześć, Robił już ktoś z Was tynki? Jeśli tak ile wyszło m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 14.09.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Po długich bojach wreszcie mam chwilę, żeby napisiać co się u nas działo, a lekko nie było W drugiej połowie sierpnia zaczęły się prace nad tynkami, o mały włos byłaby obsuwa bo jedna ekipa mnie wystawiła. Jednak w ciągu jednego dnia zorganizowałem nową. Prace trwały około tygodnia, jednak "fachowcy" zostawili po sobie wielki bajzel zalana była cała izolacja pozioma, oraz styropian pod rurkami od wody. Ostatnie 3 tygodnie zrywałem pierwszą warstwę izolacji (folia) i suszyłem papę, która była poniżej. W tzw. międzyczasie (ostatnie dwa tygodnie) kładłem styropian na posadzki. Praca strasznie mozolna ze względu na duża ilość rurek i peszli idących po posadzkach. Wszystkie docinki w styropianie zabierały wieki. Dodatkowo ułożyłem kanały płaskie do wentylacji mechanicznej w stropie. Z początkiem tego tygodnia hydraulicy położyli ogrzewanie podłogowe na parterze i w górnej łazience, a wczoraj wszystko zostało przykryte kolejną warstwą betonu Jutro pierwszy raz stanę na prawie docelowym podłożu i zweryfikuję jego poziomy Cieszę się z tego ogromnie, jako że zamknęło to etap najbrudniejszych prac nie licząc gipsowania Jak znajdę chwilę to rzucę parę fotek z telefonu i pokażę szczątki wykonanych prac PS Alien mi wyszło 400m2 tynków jednak odjęliśmy około 20-25m ze względu na niedoróbki, które będę musiał sam ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 15.09.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dzięki Gumol za info o gratuluję postępówTynkowałeś sufity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 17.09.2013 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Alien, Tak tynkowałem sufity, oczywiście tylko na parterze bo na piętrze jeszcze ich nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 22.09.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam Obiecane zdjęcie głównie z zewnątrz. W środku działa elektryk a pod koniec przyszłego tygodnia wchodzą tynki tak więc nic ciekawego nie ma W linku poniżej zestawienie materiałów i cen za SSZ https://dl.dropboxusercontent.com/u/23581003/Zestawienie%20materia%C5%82%C3%B3w%20SSZ%20Party%202013.xlsx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 22.09.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Alien pięknie! Choć nie ukrywam, że po Waszych poprawkach ciężko poznać pierwotny projekt Wstawiam parę obiecanych fotek cykniętych na szybko komórką podczas poszczególnych prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 23.09.2013 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nasze Party to dopiero ciężko poznać po poprawkach dodana lukarna na froncie... muszę wrzucić fotki, tylko nie umiem, ale postaram się opanować to dzisiaj (zdaje się przez fotosik Gumol jaką masz grubość styropianu na gruncie i na poddaszu? mam problem, bo chcę ogrzewanie podłogowe i od początku mówiłam o tym, a teraz się okazuje że muszę dać grubszą warstwę ocieplenia na grunt, a w projekcie jest tylko 10 cm styropianu na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 23.09.2013 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Szanta, Powyższe zdjecia są zdjęciami z placu boju także nie koniecznie przedstawiają końcowy stan Warstwa styropianu zależała od pomieszczenia. Pokoje na pietrze mają 7cm, w łazience kładłem 4cm, ponieważ hydraulicy dokładali 3cm styropianu odrazu z folią pod podłogówkę. Na parterze kładłem dwie warstwy 5 cm i 7 cm i 3cm. Pierwsza 5cm ponieważ, na niej hydraulicy kładli rurki od ciepłej i zimnej wody, później 7cm aby przykryć te rurki oraz rurę od centralnego odkurzacza. No i na koniec podobnie jak na piętrze 3cm dokładane pod podłogówkę. Generalnie układanie styropianu na posadzki w moim przypadku to była jakaś masakra miałem wykorzystać 2 tygodnie urlopu na kładzenie elewacji a straciłem na posadzki. Niestety pewne prace wykonałem w odwrotnej kolejności i tynkarze urządzili sobie bajoro na mojej izolacji poziomej. Tak więc musiałem wywalić docelową folię izolacyjną oraz przez ponad tydzień suszyłem papę i zdzierałem styropian spod rurek od wody, co skutkowało nie małym nakładem pracy aby porządnie ocieplić grunt. Dodatkowo wszelkie inne przeszkadzajki typu instalacja od centralnego odkurzacza, czy peszle od elektryki dały się we znaki Jednak cieszę się że ten etap wykonałem samodzielnie, bo jest dokładnie zrobione . Kasia, Coś co Ciebie może zainteresować Zdjęcia z dolnej łazienki z zamontowanym geberitem Powiem szczerze, że po wylaniu posadzek korzystanie z toalety pod schodami nie będzie stanowiło problemu Ogrzewanie w gabinecie Świeżo szalowane schody do dolnej łazienki zalewane z posadzkami Odpływ liniowy, a w zasadzie jego koryto Przeniesiony wc Edytowane 23 Września 2013 przez Gumol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szanta 23.09.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Gumol, dziękuję za szczegółową odpowiedź. My mamy 19 cm - 10 cm termoizolacja, 7 cm szlichty i 2 cm docelowa posadzka (płytka, panel). Myślę, że zjedziemy do 5 cm szlichty, ale i tak cienko pod podłogówkę 12 cm termoizolacji Obawiam się, ze drogo będzie nas to kosztować. Szukam póki co w necie materiału wz dobrym współczynnikiem przenikalności ciepłą. Znalazłąm płyty PIR, ale cholernie drogie .... No cóż, przy następnym domu będę mądrzejsza Buduję prawie sama, bo mąż pracuje za granicą i tylko sporadycznie się wtrąca w budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts