Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Alien,

Patrząc na twój domek w ogóle nie odnajduje w nim naszego :) niby niewielka zmiana a jednak dom całkiem inny :) ile w końcu wyszło Ci m3 drewna na więźbę?

Do mnie tynkarze mają wejść za tydzień - ceny jakie mi zaproponowali wliczając materiał:

21zł -gipsowe na sufity; 22zł diamant na ściany; 24zł cem-wap w łazienkach i garażu

Podobnie jak Ty nie planuje tynkować ścianek kolankowych - chce je docieplić dodatkowo wełną, aby uniknąć przemarzania; w garażu i kotłowni odpadają sufity oraz ściany stykające się do części mieszkalnej - również planuję 5cm wełny w kotłowni i 5 cm styro w garażu.

Z moich wstępnych obliczeń wychodziło ok. 400m2 bez okien (jednak je większość ekip wlicza w metraż, moi odejmują okna o powierzchni powyżej 3m2)

Edytowane przez Gumol

Gumol.

m3 na więźbę nie wiem ile poszło ale zapłaciłem z transportem 7900zł (w tym jest deska czołowa). Jest to kwota netto ale tyle w praktyce zapłaciłem :)

Tynki liczyłem z projektu i wstępnie też mi wyszło około 400m2 ale bez sufitów (mam nadzieje, że ja się pomyliłem) :)

Daj znać ile faktycznie wyliczyli m2 tynku

• 2 weeks później...

Gumol,

jestem z Torunia i chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość obejrzenia Twojego domu na żywo. Zastanawiamy się z żoną nad wyborem projektu Party i taka wizyta pomogłaby nam w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam

Piotr Grodziński

Tel. 693 861 381

• 2 weeks później...

Witam, może nie byłem najbardziej aktywnym forumowiczem ale śledziłem Wasze poczynania od jakiegoś czasu. Dzięki uprzejmości Gumol'a, (jeszcze raz dzięki) ostateczna decyzja zapadała o nie budowaniu PARTY. Jako to bywa wg. nas plusy nie przysłoniły minusów i wybraliśmy inny projekt. Ostatecznie budujemy projekt e105 z e-domy.pl

_http://www.e-domy.pl/o,40,E_105_Nowoczesny_dom_z_czterospadowym_dachem.html_

ps. Gumol widziałem jakiś czas temu jadąc przez Polskę widziałem Party z tym skośnym dachem nad tarasem, powiem tak oryginał wygląda lepiej, aczkolwiek każdy buduje jak uważa ....

Jeszcze dla wszystkich wytrwałości i powodzenia

kwadi

Po długich bojach wreszcie mam chwilę, żeby napisiać co się u nas działo, a lekko nie było :)

W drugiej połowie sierpnia zaczęły się prace nad tynkami, o mały włos byłaby obsuwa bo jedna ekipa mnie wystawiła. Jednak w ciągu jednego dnia zorganizowałem nową. Prace trwały około tygodnia, jednak "fachowcy" zostawili po sobie wielki bajzel :( zalana była cała izolacja pozioma, oraz styropian pod rurkami od wody.

Ostatnie 3 tygodnie zrywałem pierwszą warstwę izolacji (folia) i suszyłem papę, która była poniżej. W tzw. międzyczasie (ostatnie dwa tygodnie) kładłem styropian na posadzki. Praca strasznie mozolna ze względu na duża ilość rurek i peszli idących po posadzkach. Wszystkie docinki w styropianie zabierały wieki. Dodatkowo ułożyłem kanały płaskie do wentylacji mechanicznej w stropie.

Z początkiem tego tygodnia hydraulicy położyli ogrzewanie podłogowe na parterze i w górnej łazience, a wczoraj wszystko zostało przykryte kolejną warstwą betonu :)

Jutro pierwszy raz stanę na prawie docelowym podłożu :) i zweryfikuję jego poziomy :) Cieszę się z tego ogromnie, jako że zamknęło to etap najbrudniejszych prac :) nie licząc gipsowania :) Jak znajdę chwilę to rzucę parę fotek z telefonu i pokażę szczątki wykonanych prac :)

PS Alien mi wyszło 400m2 tynków jednak odjęliśmy około 20-25m ze względu na niedoróbki, które będę musiał sam ogarnąć.

Witam

Obiecane zdjęcie głównie z zewnątrz. W środku działa elektryk a pod koniec przyszłego tygodnia wchodzą tynki tak więc nic ciekawego nie ma ;)

W linku poniżej zestawienie materiałów i cen za SSZ

https://dl.dropboxusercontent.com/u/23581003/Zestawienie%20materia%C5%82%C3%B3w%20SSZ%20Party%202013.xlsx

P1080608.JPG

P1080614.JPG

P1080619.JPG

P1080623.JPG

P1080556.JPG

Nasze Party to dopiero ciężko poznać po poprawkach ;) dodana lukarna na froncie...

muszę wrzucić fotki, tylko nie umiem, ale postaram się opanować to dzisiaj (zdaje się przez fotosik ;)

Gumol

jaką masz grubość styropianu na gruncie i na poddaszu?

mam problem, bo chcę ogrzewanie podłogowe i od początku mówiłam o tym, a teraz się okazuje że

muszę dać grubszą warstwę ocieplenia na grunt, a w projekcie jest tylko 10 cm styropianu :( na parterze

Szanta,

Powyższe zdjecia są zdjęciami z placu boju :) także nie koniecznie przedstawiają końcowy stan :)

Warstwa styropianu zależała od pomieszczenia. Pokoje na pietrze mają 7cm, w łazience kładłem 4cm, ponieważ hydraulicy dokładali 3cm styropianu odrazu z folią pod podłogówkę.

Na parterze kładłem dwie warstwy 5 cm i 7 cm i 3cm. Pierwsza 5cm ponieważ, na niej hydraulicy kładli rurki od ciepłej i zimnej wody, później 7cm aby przykryć te rurki oraz rurę od centralnego odkurzacza. No i na koniec podobnie jak na piętrze 3cm dokładane pod podłogówkę.

Generalnie układanie styropianu na posadzki w moim przypadku to była jakaś masakra :) miałem wykorzystać 2 tygodnie urlopu na kładzenie elewacji a straciłem na posadzki.

Niestety pewne prace wykonałem w odwrotnej kolejności i tynkarze urządzili sobie bajoro na mojej izolacji poziomej. Tak więc musiałem wywalić docelową folię izolacyjną oraz przez ponad tydzień suszyłem papę i zdzierałem styropian spod rurek od wody, co skutkowało nie małym nakładem pracy aby porządnie ocieplić grunt. Dodatkowo wszelkie inne przeszkadzajki typu instalacja od centralnego odkurzacza, czy peszle od elektryki dały się we znaki :) Jednak cieszę się że ten etap wykonałem samodzielnie, bo jest dokładnie zrobione :).

Kasia,

Coś co Ciebie może zainteresować :) Zdjęcia z dolnej łazienki z zamontowanym geberitem :) Powiem szczerze, że po wylaniu posadzek korzystanie z toalety pod schodami nie będzie stanowiło problemu :)

Ogrzewanie w gabinecie :)

IMG-20130913-00214.jpg

Świeżo szalowane schody do dolnej łazienki zalewane z posadzkami

IMG-20130913-00212.jpg

Odpływ liniowy, a w zasadzie jego koryto :)

IMG-20130913-00215.jpg

Przeniesiony wc :)

IMG-20130913-00216.jpg

Edytowane przez Gumol

Gumol,

dziękuję za szczegółową odpowiedź.

My mamy 19 cm - 10 cm termoizolacja, 7 cm szlichty i 2 cm docelowa posadzka (płytka, panel).

Myślę, że zjedziemy do 5 cm szlichty, ale i tak cienko pod podłogówkę 12 cm termoizolacji :(

Obawiam się, ze drogo będzie nas to kosztować. Szukam póki co w necie materiału wz dobrym współczynnikiem

przenikalności ciepłą. Znalazłąm płyty PIR, ale cholernie drogie ....

No cóż, przy następnym domu będę mądrzejsza ;)

Buduję prawie sama, bo mąż pracuje za granicą i tylko sporadycznie się wtrąca w budowę ;)