Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DSC_4304.jpg

Witam forumowiczów budujących Party,

gratuluję postępów prac. My dopiero zaczynamy i w związku z tym mam pytanie do osób z okolicy Lubina - przede wszystkim do Leon_za z Głogowa, bo widziałam, że tutaj postępy budowy są najbardziej zaawansowane, ale również do osób budujących w Osieku, bo takich też widziałam na forum: czy jest możliwość obejrzenia Waszej budowy? Nam Party wydaje się nieco małe i planujemy powiększyć go oraz wprowadzić pewne zmiany w projekcie, więc może zobaczenie tego domu na żywo ułatwi nam podjęcie pewnych decyzji. Możemy też podjechać trochę dalej, jeżeli jest Ktoś kto buduje w województwie dolnośląskim.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Witaj,

my budujemy się w Krzeszowie, ok. 100 km od Ciebie i jak macie tylko ochotę to zapraszamy.

Jak na razie mamy stan surowy prawie zamknięty.

Kuba - pochwal się swoim dachem. Na zdjęciu widać tylko ładne wykończenie o czymś takim też myśleliśmy. Jeżeli dobrze widać to chyba łupek?

My jesteśmy niezdecydowani! :( Bardzo podoba nam się dach z blachy na rąbek, ale są wątpliwości czy to dobry wybór.

Witaj Osiek,

trafiłeś bezbłędnie. Dachówka to Creaton Domino w kolorze łupka.

Wykończenie to płytki struktonit.DSC_3784.jpgDSC_4472.jpgDSC_4466.jpg

Dzięki Kuba! Nasz wykonawca miał rację - wykończenie struktonitem wygląda rewelacyjnie - to jest to!

Komin - super! (jeden?)

Okna dachowe też redukujemy zostawiamy tylko w łazience i pralni (mała łazienka) czyli 2 szt.

Zamówione okna - wewn. białe , zewn. RAL 7016 Jaki będziesz miał kolor bramy?

Twój dom jest zbliżony do pasywnego?

Dzięki Kuba! Nasz wykonawca miał rację - wykończenie struktonitem wygląda rewelacyjnie - to jest to!

Komin - super! (jeden?)

Okna dachowe też redukujemy zostawiamy tylko w łazience i pralni (mała łazienka) czyli 2 szt.

Zamówione okna - wewn. białe , zewn. RAL 7016 Jaki będziesz miał kolor bramy?

Twój dom jest zbliżony do pasywnego?

Hej Osiek,

to wykończenie struktonitem też mi się bardzo podoba. Użyliśmy płytki prostokątne o wymiarach 20x30 cm.

Komin tylko jeden bo będzie rekuperacja.

Okna dachowe 4 sztuki V...x nowej generacji z kołnierzem BDX - po jednym do górnych łazienek, jedno do pokoju syna i jedno nad schodami.

Rozmiar zmieniliśmy do 78x118.

Kolor bramy mam grafitowy, tak samo jak okna.

Brakuje jeszcze dokończenia dachu(kominki wentylacyjne, rynny) ale priorytetem jest ocieplić przed całodniowymi mrozami.

Do domu pasywnego to chyba będzie mu dużo brakować, ale mam nadzieję, że może się uda osiągnąć lub zbliżyć do energooszczędnego.

Okna mam 3 komorowe z ciepłym montażem, na ścianach 20 cm grafitu(od strony tarasu 22 cm, żeby ukryć w ociepleniu skrzynki rolet), tak więc mam nadzieję, że nie będzie źle z kosztami ogrzewania.

Wrzucam kilka zdjęć

DSC_4507.jpgDSC_4498.jpgDSC_4502.jpgDSC_4505.jpg

Edytowane przez Kubutek1

• 3 weeks później...

Alien,

Pięknie, widzę że już mnie przegoniłeś :) Też ocieplam wełną, ale ze względu na święta i latające wokoło wirusy ostatnio zaniedbuję budowę.

Na stryszku zostawiasz wolna przestrzeń przy płatwi kalenicowej? Ostatnio znajomy namawiał mnie na taki zabieg i też tak robię, zastanawiam się tylko czy to faktycznie sprawdzone rozwiązanie.

Alien,

No no zazdroszcze! Również kładę dwie warstwy, ale zdecydiowałem się na wełnę skalną 15 cm Rockwool Super Toprock. Jednak dopiero położylem jedną warstwę na skosy (wliczajac stryszek). Druga warstwa dopiero po wyprowadzeniu rur od wentylacji mechanicznej na stryszek. Jaki planujesz sufit? Pojedyńczy czy krzyżowy? Ja aktualnie walczę ze stelażami krzyżowymi pod sufity przy czym robię na wieszakach obrotowych.

Widzę,że już położyłeś 2 warstę wełny koło okna połaciowego. Nie robiłeś najpierw stelaża pod zabudowę g-k?

• 2 weeks później...

Kubutek1,

dziękujemy bardzo za zaproszenie, ale byliśmy ostatnio w Głogowie dzięki uprzejmości Leon_za - jeszcze raz dziękujemy i trzymamy kciuki. Leonowi idzie po prostu super i dzięki tej wizycie wiemy co i jak chcemy zmienić.

Osiek,

ostatnio przejeżdżając podejrzeliśmy Waszą budowę z drogi:) Na wiosnę ruszycie pewnie ostro do przodu.

My w końcu ruszamy do przodu (chociaż do Was wszystkim dam brakuje mega dużo) -mamy już ziemię i ostatecznie dzisiaj kupujemy Galę i zmniejszamy ją trochę robiąc układ wewnętrzny z Party. Chcieliśmy mieć dom trochę większy niż Party i doradzono nam, że lepiej zmniejszyć dom niż go powiększać, więc tak robimy. Poza tym ja zaczęłam się wahać co do samego projektu - domy z dachem kopertowym tak ładnie wyglądają z zewnątrz, że przeglądałam też takie projekty, ale większość osób twierdzi jednak że w środku są one mniej ustawne niż te z dachem dwuspadowym. No i kwestia kosztów - podobno ten dach dwuspadowy jest tańszy, ale tylko podobno bo na kosztorysach zupełnie tego nie widać.

No cóż, mam nadzieję że wybór jest i będzie słuszny - jak widzę Wasze Party z ciemną prostą dachówką, w której jesteśmy zakochani to moje wątpliwości są mniejsze:)

Pozdrawiam serdecznie,

AK_Z

Gumol i inni ;)

jaką macie wysokość łazienki na dole? taką żeby sensownie zmieściła się kabina prysznicowa.

ja przed wylewką mam wysokość 2,4 m hyrdaulik twierdzi,że lepiej dać posadzki 10 cm a nie 18, bo wówczas

kabina będzie miała za mało miejsca na odprowadzenie pary. Przy posadzce 10 cm wysokosć zostanie 2,30 cm.

Szanta,

Niestety za wiele nie pomogę, jako że ja nie posiadam kabiny prysznicowej na dole (u góry mam kabine 1,9m a sufit na ponad 2,4m). Na dole mam odpływ liniowy zamontowany w posadzce i zrobiona tzw. mokrą łazienkę (która być może w razie potrzeby dostanie zasłonkę). Dodatkowo w ścianie nad prysznicem mam wyciąg z wentylacji mechanicznej, aby odprowadzać wygenerowaną wilgoć/ciepło.

Alien,

Jak idzie zabudowa poddasza? U mnie bardzo bardzo powoli ze wzgledu na pernamentny brak czasu. jedyne co mogę się pochwalić, że w domu wreszcie robi się ciepło za sprawą odpalonego pieca :) Choć nie obyło się bez przygód w postaci zamarźniętej podłogówki i zaworów koło wodomierza w garażu :)

rsz_img_20140204_185406.jpg

Dzięki Gumol za zainteresowanie. U mnie dużo się nie zmieniło gdzie nie gdzie doszła folia ISOVER VARIO KM DUPLEX. Za 1,5 tygodnia planuje kłaść płyty G-K na poddaszu. W weekend może wrzucę jakieś fotki. Z zakupów ogólnobudowlanych zamówiłem już całe ogrodzenie, polbruk rozglądam się za oczyszczalnią ekologiczną no i oczywiście załatwiam kredyt na dokończenie budowy.

• 2 weeks później...
Witam

podoba mi się ten projekt lecz rozważam jeszcze DOM W JABŁONKACH G2 od ARCHONA

Co o nim myślicie????

Hmm moim zdaniem nikt Ci uczciwie nie odpowie gdyż wszyscy jesteśmy fanami PARTY. Na pierwszy rzut oko nie podobają mi się schody w salonie, kominek w centralnym miejscu w domu. Jak go zabudujesz zostanie mało miejsca w salonie, brak pokoju na dole. Na + to duża kotłwonia/pom. gospodarcze.

Witam

podoba mi się ten projekt lecz rozważam jeszcze DOM W JABŁONKACH G2 od ARCHONA

Co o nim myślicie????

Szczerze to tez wole Party bo w tym domu w jabłonkach brak jest pokoju na dole. kotłownie w party można poszerzyć do ściany garażu jak my to zrobiliśmy. Nie podoba mi się tez to przechodzenie do kuchni przez spiżarnię :/ Na górze tez pokoje dla dzieci sa mniejsze i mniej ustawne. Ogólnie projekty bardzo podobne i to samemu trzeba wybrać co komu pasuje. My wybraliśmy Party i tak jak pisze aLien01 to w nim się zakochałam :p