Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, a czy Ktoś z Was zdecydował się na inny kolor dachu niż grafit / czarny? My w planie zagospodarowania mamy kolor ceglany / miedziany i taki też wybraliśmy. Zastanawiam się czy jesteśmy jedyni :)

I jaki kolor okien doradzacie: klasyczny złoty dąb czy może ciemniejsze czyli orzech, żeby dom nie był taki mdły. A może widział Ktoś z Was nowy, podobno coraz modniejszy kolor okien winchester? I czy polecanie rolety zewnętrze?

Mam jeszcze pytanie o ogrzewanie - co wybraliście? Poza gazem.

Witaj,

My zdecydowaliśmy się na dach grafitowy ,okna rozważamy między kolorem winchester a złoty dąb. Chcemy mięć w jednym kolorze okna + rolety,drzwi zewnętrzne i bramę garażową. Myślę, że kolor okien należy dopasować do elewacji budynku , więc polecam najpierw zastanowić się nad elewacją .Dla mnie duże znaczenie ma kolor prowadnic od rolet, ponieważ często są w innych odcieniach i brzydko to współgra z kolorem okien. Co do ogrzewania to wybraliśmy ogrzewanie podłogowe i wentylację mechaniczną z rekuperatorem (brak wentylacji grawitacyjnej).

• 3 weeks później...

Ja wybralem Roto R4 w termoblokiem WD w rozmiarze 7/14 (jak w projekcie), klamka na dole.

Na wystawce mialem obok siebie okno Roto i Velux, w Veluxie nie przypadlo mi do gustu otwieranie gorne (jakos ciezko mi bylo otworzyc okno, wiec sobie darowalem). Dodatkowo bardziej przemawialo do mnie otwieranie dolne a w przypadku Veluxa klamka gorna i tak by zostala...

Za Roto przemawiala rowniez kwestia pozniejszych dodatkow (np. zewnetrzna markiza) ktore moge dolozyc sam w ciagu minuty (na zatrzaski) i nie sa to jakies kosmiczne pieniadze

[quote=BYQ;6898776 Dodatkowo bardziej przemawialo do mnie otwieranie dolne a w przypadku Veluxa klamka gorna i tak by zostala...

Za Roto przemawiala rowniez kwestia pozniejszych dodatkow (np. zewnetrzna markiza) ktore moge dolozyc sam w ciagu minuty (na zatrzaski) i nie sa to jakies kosmiczne pieniadze

Witaj BYQ,

Nie do końca tak jest w przypadku okien VELUX jak piszesz.

W ofercie są okna dachowe z wszystkimi możliwymi sposobami otwierania.

Jeśli z jakiegoś powodu nie podoba się komuś górne otwieranie to ma do wyboru okna GZL B i GLL B tylko z klamką na dole, bez uchwytu górnego.

GLL B.jpg

otwieranie.jpg

Natomiast w oknach klapowo-obrotowych czyli takich co mają dwa sposoby otwierania jest i klamka na dole i uchwyt na górze.

Co do dodatków, to do każdego okna można zastosować markizę czy roletę, na dowolnym etapie budowy czy juz użytkowania. Produkty te są w dobrych cenach, a w okresie letnim dodatkowo w promocji. Więcej na www.velux.pl.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Pawel

Mam nadzieje, ze nie nadepnalem na odcisk. Napisalem tylko jak to wygladalo z mojej strony. Wiadomo, ze ciezko znalezc pelna oferte danego producenta zlozona w jednym miejscu tak aby mozna bylo 'pobawic' sie pelnym przekrojem okien. Ja mialem po jednym oknie do dyspozycji i na podstawie tego podjalem decyzje. Jednym z moich wymogow byl brak fabrycznych nawietrznikow w oknie - u mnie bedzie wentylacja mechaniczna i takie male nieszczelnosci nie sa wskazane. Mozliwosc dodania markizy czy rolety zewnetrznej wydal mi sie bardziej przystepny w wydaniu Roto a na chwile kiedy zamawialem okna nie bylo zbyt wielu promocji. Uwazam, ze majac do wyboru Fakro, Roto czy Velux jest na prawde ciezko podjac decyzje i kazdy musi kierowac sie juz wlasnymi wymaganiami

Pawel

Mam nadzieje, ze nie nadepnalem na odcisk. Napisalem tylko jak to wygladalo z mojej strony. Wiadomo, ze ciezko znalezc pelna oferte danego producenta zlozona w jednym miejscu tak aby mozna bylo 'pobawic' sie pelnym przekrojem okien. Ja mialem po jednym oknie do dyspozycji i na podstawie tego podjalem decyzje.

Witaj BYQ,

pewnie, że nie. Zdaję sobie sprawę z tego, że prezentowane na wystawkach okna nie odzwierciedlają pełnej oferty jaką poszczególne firmy mają. Raczej chodziło mi o to, żeby przy podejmowaniu decyzji nie ograniczać się tylko do tych pokazanych w danym punkcie, a wejść w interakcję ze sprzedawcą. Idealnie byłoby, gdyby on sam poinformował o możliwościach jakie poszczególne typy okien dają. Jednak nie zawsze tak jest. Dlatego pytajmy, sprawdzajmy i wybierajmy najlepsze rozwiązanie bo okna są na lata.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Pawel

Mam nadzieje, ze nie nadepnalem na odcisk. Napisalem tylko jak to wygladalo z mojej strony. Wiadomo, ze ciezko znalezc pelna oferte danego producenta zlozona w jednym miejscu tak aby mozna bylo 'pobawic' sie pelnym przekrojem okien. Ja mialem po jednym oknie do dyspozycji i na podstawie tego podjalem decyzje. Jednym z moich wymogow byl brak fabrycznych nawietrznikow w oknie - u mnie bedzie wentylacja mechaniczna i takie male nieszczelnosci nie sa wskazane. Mozliwosc dodania markizy czy rolety zewnetrznej wydal mi sie bardziej przystepny w wydaniu Roto a na chwile kiedy zamawialem okna nie bylo zbyt wielu promocji. Uwazam, ze majac do wyboru Fakro, Roto czy Velux jest na prawde ciezko podjac decyzje i kazdy musi kierowac sie juz wlasnymi wymaganiami

witam,

bardzo proszę o podanie nr. tel na maila [email protected]

pozdrawiam

Jak poradziliście sobie z małym wysuniętym daszkiem który jest częścią garażu. To może być potencjalny problem przy deszczach i zimą gdy śnieg zalegnie. Czy ktoś znalazł tutaj rozwiązanie? Proszę poradźcie. My zastanawiamy się na tzw. dachem odwróconym. Ten daszek nadaje charakter temu domowi ale jednocześnie jest jednym z najsłabszych punktów tego projektu.