Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego podjazd

Recommended Posts

Witam mam dylemat ,nie moge sie zdecydowac z czego wykonac podjazd ok 100m2,jest wtym jedna sciezka,budynek ma kolor szary z podmurowka z grys szaro bialy,myslalam o kostce granitowe ale czytałam ze w zimie jest sliska i niedobrze sie ja odsnieza,czyk tos moze mi napisac cos o kostce brukowej la linia chciałabym polaczyc dwa rodzaje jakiejs kostki bo to jest duza powierzchnia i czy ktos korzystal z projektanta ile by to kosztowalo .

100 m2 to minimum na domek jednorodzinny. Skromna ilość. Ledwo wzjazd do garażu i wejście do domu. Na więcej nie starczy 100m2. Mogę tylko podpowiedzieć, że ja odsnieżam miotłą/szczotką grubą. Zaspy łopatą bez problemu. Panią doradzam wejscie do domu z płyt granitowych reszta w kostce. Najbardziej elegancka wersja. Każdy kto mnie posłuchał był zadowolony.

Jeśli ma być szare to może być np. kostka granitowa szara rozmiar 7/9 najwygodniejszy pod auto i do chodzenia też ok. Pod auto można dawać rozmiar 8/11 ale to trudniejsze w użytku i wychodzi drożej. A co do płyt to standardem są szare płyty granitowe płomieniowane antypoślizgowo czyli szorstkie jak papier ścierny.

Jak nalezy przygotowac podloze pod kostke brukowa bo jednak na nia sie zdecyduje i wszystkim sie podoba, w dwoch kolorach szarosci, i jak zrobic odwodnienie te plytkie rynienki co wszedzie sa w sprzedazy nie podobaja mi sie.

• 4 weeks później...

Witam

Bruk klinkierowy firmy CRH fajna sprawa. Choć jeśli się decydujecie to zwróćcie uwagę na sposób układania. Producent mówi o układaniu na sztorc a po chwili w katalogu można wyczytać, że na płasko też jest dobrze.

Ostatnio z upodobaniem układamy niesort granitowy tzw. łupek. Wygląda naprawdę rewelacyjnie i nie jest tak oklepany jak kostka 10.

Zapraszam do odwiedzenia mojej strony http://www.zielonyswiat.eu .

Jest tam i kostka granitowa i bruk klinkierowy.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
dziekuje za zdjecia ,oczywiscie bedzie podjazd z kostki granitowej nie brukowej pomylilam tam wczesniej zdecydowalam na kostke granit plomieniowa i taka normalna,teraz problem z odwonieniem zeby tak zrobic zeby bylo dobrze ,a teraz jak pada mam duzo wody przed domem ziemia raczej ciezka ,glina,teraz jest beton ,ale stoi woda.Brukarz mowil ze zrob sie spad w jena strone i wystaczy ,a nam sie wydaje ze jeszcze trzeba gdzies posrodku dac jaka kratke czy rynienke,szer podjazdu bedzie gdzies 7metr

• 2 weeks później...
aga pomysl o betonie polimerowym, mozesz miec "niezniszczalny", niebrudzacy sie bialy(badz oczywiscie inny kolor, ale moj faworyt to bialy) podjazd ... - a jak juz jest jaies zabrudzenie to bardzo prosto zmyc ...

Lujski, czy możesz coś więcej o tym napisać? Chcę własnie zrobić podjazd i podejście do drzwi z betonu (a jakby był biały, to byłoby cudownie :)).

Nefer, mam ich wlaśnie wpisanych w projekcie jako potencjalny wykonawca betonowego tarasu. Ceny powalają. Robili betonowe chodniki pod Politechniką Jak byłam jakiś czas temu, to jednak był ten beton mocno już podniszczony - wiadomo, że miejsce intensywnie uzytkowane, a do tego nie wiadomo, czy właściciel odpowiednio ten beton zabezpieczył itp. Przy kolejnej wizycie wszystko było ogrodzone, bo trwał remont nawierzchni. Jak podjechałam ostatnio, to pomalowane jest wszystko jakąś połyskującą na perłowo farbą. Nie będę więc ryzykować z nimi. Jak mi się uda, to dzisiaj podjadę do Betardu - producenta prefabrykatów betonowych. Są po drodze do mnie. Mam też namiar na inną osobę poleconą przez Katti, która będzie miała beton na zewnątrz.