Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy

Recommended Posts

Mam domek letniskowy postawiony ok 15 lat temu. Pod jednym z pomieszczen jest zrobiona piwnica, ktora nie zostala zabezpieczona w zaden sposob przed przemakaniem wod gruntowych. W konsekwencji, od paru dobrych lat, rokrocznie, utrzymuje sie w piwnicy min. 0,5 m wody.

Mozecie cos doradzic ?

Zabezpeczyc sciany, czy zalozyc rury drenazowe ?

W przypadku rur, gdzie je odprowadzic przy takim poziomie wod gruntowych ?

1. Znajdz przyczyne przemakania i miejsce.

2. Zlikwiduj ja

Raczej zrob opsaki drenazowe wokol domu do studzienek chlonnych zgodnie ze spadkami Terenu na twojej dzialce.

Wody gruntowe sa calyu czas tak wysokie, czy okresowo, na jakiej glebokosci, jakie sa spadki na dzialce?.

Podmakanie jest z powodu wod powierzchniowych czy gruntowych?

Przyczyna jest wysoki poziom wód gruntowych, a miejsce, to praktycznie ze wszystkich stron przemaka (tak sądzę).

Jesli chodzi o spadek terenu to praktycznie go nie ma, o ile mi wiadomo. Nie bardzo wiem na jakiej głebokości mialbym położyć rury drenażowe i gdzie je odprowadzić, bo jak wykopie studnie, to woda bedzie na poziomie wod gruntowych i kiesiel z pomyslu.

Jesli chodzi o czas, to praktycznie ciagle utrzymuje sie ten poziom.

Nie da się ukryc, ze od dluzszego czasu podniosl sie poziom wod gruntowych. U sasiadow jest tez ten problem i nie rozwiazany do tej pory. Czy rury drenazowe sa w stanie sciagnac taka wode, ktora "podchodzi", a nie "schodzi" ?

Napisałeś, że poziom wód gruntowych uległ podwyższeniu wobec tego należy znaleźć przyczynę. Czy w pobliżu powstała jakaś większa inwestycja lub też np. spółka wodna zaprzestała konserwacji drenów?. Odpowiedź na to pytanie jest ważne dla dalszego postępowania. w skrajnym przypadku dalszego niezawinionego podnoszenia poziomu wód, może być nawet konieczne zasypanie piwnicy. A jeśli znajdziesz (najlepiej wspónie z sąsiadami) sprawcę to na niego można nałożyc obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego.