st_x 20.03.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witam I rozumiem że taras w postaci zbrojonego stropu żelbetowego?? - bo oparcie na ścianach fundamentowcyh będzie iluzorczyne tzn: tak samo dobre jak ubitym podkładzie piaskowym. Podsumowując : Przekornie zapytam się : PO CO ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 20.03.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witam I rozumiem że taras w postaci zbrojonego stropu żelbetowego?? - bo oparcie na ścianach fundamentowcyh będzie iluzorczyne tzn: tak samo dobre jak ubitym podkładzie piaskowym. Podsumowując : Przekornie zapytam się : PO CO ??? a co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 20.03.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Raczej nie zbroi się płyty tarasowej jeżeli jest wylana na dobrze zagęszczonym gruncie. W domu też masz pierwszą wylewkę na gruncie i nie zbroisz jej. Nic się nie stanie. Ja tak mam. Co najwyżej jeżeli powierzchnia tarasu duża to wprowadzić "kontrolowane pęknięcie" - tj podział płyty tak jak to się robi w domu. Ja nie robiłem tego i mam efekt - wąziutkie pęknięcie betonu w poprzek w jednym miejscu - samo się podzieliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 21.03.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Zależy od radzaju gruntu jaki masz na budowie. Jeżeli to sa piaski, żwiry (grunty niespoiste) odpowiednio zagęszczone nie powinno byc problemu gdyż osiadanie ustabilizuje się praktycznie z końcem budowy.W sytuacji gdy sa to grunty spoiste np. gliny taras należy bezwzglęnie zdylatować od bryły budynku, który osiadac będzie kilka a wskrajnych przypadkach kilkanaście lat, bowodyując uszkodzenia tarasu. Jezeli masz nadmiar betonu możesz wylać ten taras, robiąc albo później musisz go naciąć przy bryle budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 21.03.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 U mnie było tak, ża fundamenty pod soma zostąły wykonane oddzdielnie, a fundamenty pod taras 2,5x6m ischodki wejściowe muraże zrobili później. Wykopali je recznie, zdylatowali od fundamentów domu styropianem 3cm i zalali betonem z betoniarki.Myśłę zę tak jest łatwiej, bo jakbym miał robić je jednocześnie z głównymi i dylatację zapewniać, to by było sporo z tym zachodu (fundament była lany w grunt do poziomu gruntu, wyżej bloczki) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 22.03.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Raczej nie zbroi się płyty tarasowej jeżeli jest wylana na dobrze zagęszczonym gruncie. W domu też masz pierwszą wylewkę na gruncie i nie zbroisz jej. Witam Płyta odłogowa nie ma FUNDAMENTÓW i własnie o to przekornie pytam. "Fundament" jest pod sciany (i to co je obciąża - stropy, dach piętra etc.) Fundament pod taras ??? Jak nie jest on w postaci zbrojonej płyty elbetowej to obciązenia przenoszone sa bezpośrednio na grunt.( jak w podłodze) . Ponadto jak taras jest na gruncie - to i tak przemarza (i "on" i ti co jest pod nim). Reasumując : Super izolowane fundamenty, dyserbit, styropian etc - koszty wyrzucone "w błoto".( czasem nwcale nieprzysłowiowe) Taras "naziemny" - jak dla mnie to tylko kostka granitowa, albo jak ktoś chce mieć jakies płytki - to płyta betonowa na odpowiednio przygotowanym podłożu (wybranie "gliny" piasek, zageszczenie etc, Wylewka (moze byc lekko zazbrojona). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 05.05.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 mam pytanko dot. tarasu mam główkę na wysokości metra więć taras będzie też na tej wysokości chcę zrobic tak aby był opsypany ziemią i jakiś skalniak tam zrobić jednak nad tym ma być dach a na podłodze płytki czy muszę wykopać trochę żeby zrobić fundament? później zaszalować kszałt tarasu i wylać klocek taki a na koniec obsypać ziemią? właśnie, kilknaście tater z ziemią by się przydało pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 19.10.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Mam w projekcie taras 35 cm na poziomem gruntu. Aktualnie mam wykonywane ściany fundamentowe. Czy robić teraz jakiś fundament (jaki?) pod ten taras,czy później ? Czy łączyć termoizolację z tą fundamentową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 19.10.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Rób fundament domu, jak dojdziesz do stanu surowego zrobisz taras na fundamencie, oczywiście w żaden sposób nie związanym z fundamentem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.10.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 połączyć taras z budynkiem możesz tylko wtedy gdy zrobisz wspólne ławy fundamentowe, jeśli nie to stawiaj sobie ściany fund. budynku oddzielnie, taras możesz robić teraz, możesz też potem, zalezy od sytuacji na budowie (np. wykop jest to można wylać kawałek ławy czy ściany fund. tarasu), termoizaolację budynku zrób przed zrobieniem scian fund tarasu, termoizolacja tarasu jest zbędna wiec nie ma czego łączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaitomek 15.05.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jestem na etapie tarasu wyjście z salonu na taras. Napiszcie jak zrobic ten taras,chodzi mi na razie o fundament pod niego!! Ja myślę o bloczkach fundamentowych+piasek+betoniarka!! Czy wykonac go jak fundament po dom?? ale to chyba,napewno wyjdzie bardzo drogo!! Proszę o rady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 15.05.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jestem na etapie tarasu wyjście z salonu na taras. Napiszcie jak zrobic ten taras,chodzi mi na razie o fundament pod niego!! Ja myślę o bloczkach fundamentowych+piasek+betoniarka!! Czy wykonac go jak fundament po dom?? ale to chyba,napewno wyjdzie bardzo drogo!! Proszę o rady Pozdrawiam Witam Po raz kolejny: PO CO ???? - fundament (zakładam taras niezależny od domu na poziomie "mniej więcej" gruntu.(chyba że "coś" ma byc pod tarasem (garaż, piwniczka inne)) Jak taras nie będzie zazbrojona płytą "stropową" to i tak bedzie opierał się na "ziemi" tzn: ubitej podbudowe z zageszczonego piachu pod nim. Fundamet i owszem i jak ma byc jakiś słup/gril murowany czy inne "ustrojstwo". Przepis: Korytowanie - piach - zageszczenie - obrzeża (na beton) - piach - zageszczenie - kostka (betonowa, brukowa)/ Płyta betonowa (zazbojona lekko przeciw pękaniu + dylatacje i na to płytki.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaImariusz 15.05.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 A my proponujemy modny ostatnio dek - czyli taras drewniany,poczytaj o tym, bo nawet murator ostatnimi czasy miał o tym jakieś artykuły. Na pewno stworzy to koło twojego domu niepowtarzalny wystrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 09.08.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Jak gleboko kopac pod fundament na murki boczne tarasu? taras bedzie wylozony kostka brukowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.08.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Jak gleboko kopac pod fundament na murki boczne tarasu? taras bedzie wylozony kostka brukowa.to chyba nie potrzebujesz murków bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 10.08.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 murki maja byc na okolo 50cm tylko przy wyjsciu na taras a potem stopniowo schodzic to poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pidzyn 03.08.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 07.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 WitamMam zamiar powiększyć taras. Dotychczasowa część budowana byłą wraz z domem i ma fundamenty wpuszczone na ponad metr w ziemie. Tu moje pytanie- czy w pozostałej częsci, którą chce zrobić równiez musze ławe robić na 1 m głębokości czy wystarczy 40-50 cm (tak mi radzą niektórzy sąsiedzi (złote rączki)?Dodam jeszcze, że ziemia jest bardzo gliniasta- pod 30 cm warstwy próchniczej jest prawie , że czysta glina i wody gruntowe są dośc wysoko.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walenty 07.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Oczywiście możesz posłuchać złotych rączek i zrobić tak płytką ławę, jednak musisz się wtedy liczyć z popękaniem tarasu po pierwszej zimie. Ława pos taras musi być tak głęboka jak pod dom czyli minimum 1m. Jednak istnieje rozwiązanie umożliwiające zmniejszenie ilości betonu. Mianowicie można w rogach zrobić tylko słupy na odpowiednią głębokośc i połączyć te słupy belkami i na tym usadowić taras.PozdrawiamDo you know that forex advisor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gurek 07.04.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dziekuje za odpowiedź.Taras , który juz istnieje jest ok 20 metrową betonową płytą z 3 schodkami na obwodzie. Planuje go powiekszyć do niecałych 40 m2 i zakończyć niskim murkiem. Tylko w 2 miejscach na rogach będą schodki. Co za tym idzie- nie może to niestety być taras na belkach a lita płyta. Planuje zrobić to klasycznie- ława, sciana fundamentowa , płyta, zasypka do środka (gros już wypełnił gruz z budowy garażu na jesień i ta niska ścianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts