Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raczej nie zbroi się płyty tarasowej jeżeli jest wylana na dobrze zagęszczonym gruncie. W domu też masz pierwszą wylewkę na gruncie i nie zbroisz jej.

Nic się nie stanie. Ja tak mam. Co najwyżej jeżeli powierzchnia tarasu duża to wprowadzić "kontrolowane pęknięcie" - tj podział płyty tak jak to się robi w domu. Ja nie robiłem tego i mam efekt - wąziutkie pęknięcie betonu w poprzek w jednym miejscu - samo się podzieliło.

Zależy od radzaju gruntu jaki masz na budowie. Jeżeli to sa piaski, żwiry (grunty niespoiste) odpowiednio zagęszczone nie powinno byc problemu gdyż osiadanie ustabilizuje się praktycznie z końcem budowy.

W sytuacji gdy sa to grunty spoiste np. gliny taras należy bezwzglęnie zdylatować od bryły budynku, który osiadac będzie kilka a wskrajnych przypadkach kilkanaście lat, bowodyując uszkodzenia tarasu. Jezeli masz nadmiar betonu możesz wylać ten taras, robiąc albo później musisz go naciąć przy bryle budynku.

U mnie było tak, ża fundamenty pod soma zostąły wykonane oddzdielnie, a fundamenty pod taras 2,5x6m ischodki wejściowe muraże zrobili później. Wykopali je recznie, zdylatowali od fundamentów domu styropianem 3cm i zalali betonem z betoniarki.Myśłę zę tak jest łatwiej, bo jakbym miał robić je jednocześnie z głównymi i dylatację zapewniać, to by było sporo z tym zachodu (fundament była lany w grunt do poziomu gruntu, wyżej bloczki)

Pozdrawiam

Raczej nie zbroi się płyty tarasowej jeżeli jest wylana na dobrze zagęszczonym gruncie. W domu też masz pierwszą wylewkę na gruncie i nie zbroisz jej.

Witam

Płyta odłogowa nie ma FUNDAMENTÓW i własnie o to przekornie pytam.

"Fundament" jest pod sciany (i to co je obciąża - stropy, dach piętra etc.)

Fundament pod taras ??? Jak nie jest on w postaci zbrojonej płyty elbetowej to obciązenia przenoszone sa bezpośrednio na grunt.( jak w podłodze) . Ponadto jak taras jest na gruncie - to i tak przemarza (i "on" i ti co jest pod nim).

Reasumując :

Super izolowane fundamenty, dyserbit, styropian etc - koszty wyrzucone "w błoto".( czasem nwcale nieprzysłowiowe)

Taras "naziemny" - jak dla mnie to tylko kostka granitowa, albo jak ktoś chce mieć jakies płytki - to płyta betonowa na odpowiednio przygotowanym podłożu (wybranie "gliny" piasek, zageszczenie etc, Wylewka (moze byc lekko zazbrojona).

Pozdrawiam

• 1 month później...

mam pytanko dot. tarasu

mam główkę na wysokości metra więć taras będzie też na tej wysokości

chcę zrobic tak aby był opsypany ziemią i jakiś skalniak tam zrobić

jednak nad tym ma być dach a na podłodze płytki

czy muszę wykopać trochę żeby zrobić fundament? później zaszalować kszałt tarasu i wylać klocek taki a na koniec obsypać ziemią?

właśnie, kilknaście tater z ziemią by się przydało :)

pozdr

• 5 months później...
połączyć taras z budynkiem możesz tylko wtedy gdy zrobisz wspólne ławy fundamentowe, jeśli nie to stawiaj sobie ściany fund. budynku oddzielnie, taras możesz robić teraz, możesz też potem, zalezy od sytuacji na budowie (np. wykop jest to można wylać kawałek ławy czy ściany fund. tarasu), termoizaolację budynku zrób przed zrobieniem scian fund tarasu, termoizolacja tarasu jest zbędna wiec nie ma czego łączyć

• 6 months później...
Jestem na etapie tarasu :D wyjście z salonu na taras.

Napiszcie jak zrobic ten taras,chodzi mi na razie o fundament pod niego!!

Ja myślę o bloczkach fundamentowych+piasek+betoniarka!!

Czy wykonac go jak fundament po dom?? ale to chyba,napewno wyjdzie bardzo drogo!!

Proszę o rady :lol:

Pozdrawiam

Witam

Po raz kolejny:

PO CO ???? - fundament (zakładam taras niezależny od domu na poziomie "mniej więcej" gruntu.(chyba że "coś" ma byc pod tarasem (garaż, piwniczka inne))

Jak taras nie będzie zazbrojona płytą "stropową" to i tak bedzie opierał się na "ziemi" tzn: ubitej podbudowe z zageszczonego piachu pod nim.

Fundamet i owszem i jak ma byc jakiś słup/gril murowany czy inne "ustrojstwo".

Przepis:

Korytowanie - piach - zageszczenie - obrzeża (na beton) - piach - zageszczenie - kostka (betonowa, brukowa)/ Płyta betonowa (zazbojona lekko przeciw pękaniu + dylatacje i na to płytki.)

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 11 months później...
  • 8 months później...

Witam

Mam zamiar powiększyć taras.

Dotychczasowa część budowana byłą wraz z domem i ma fundamenty wpuszczone na ponad metr w ziemie. Tu moje pytanie- czy w pozostałej częsci, którą chce zrobić równiez musze ławe robić na 1 m głębokości czy wystarczy 40-50 cm (tak mi radzą niektórzy sąsiedzi (złote rączki)?

Dodam jeszcze, że ziemia jest bardzo gliniasta- pod 30 cm warstwy próchniczej jest prawie , że czysta glina i wody gruntowe są dośc wysoko.

Pzdr

Oczywiście możesz posłuchać złotych rączek i zrobić tak płytką ławę, jednak musisz się wtedy liczyć z popękaniem tarasu po pierwszej zimie. Ława pos taras musi być tak głęboka jak pod dom czyli minimum 1m. Jednak istnieje rozwiązanie umożliwiające zmniejszenie ilości betonu. Mianowicie można w rogach zrobić tylko słupy na odpowiednią głębokośc i połączyć te słupy belkami i na tym usadowić taras.

Pozdrawiam

Do you know that forex advisor

Dziekuje za odpowiedź.

Taras , który juz istnieje jest ok 20 metrową betonową płytą z 3 schodkami na obwodzie. Planuje go powiekszyć do niecałych 40 m2 i zakończyć niskim murkiem. Tylko w 2 miejscach na rogach będą schodki. Co za tym idzie- nie może to niestety być taras na belkach a lita płyta. Planuje zrobić to klasycznie- ława, sciana fundamentowa , płyta, zasypka do środka (gros już wypełnił gruz z budowy garażu na jesień i ta niska ścianka.