Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przewody na klej na gorąco

Recommended Posts

Witam przweody do np alarmu telefon to klej na gorąco a później poprawiam gipsem bo czasem lubi odpaść....3x1,5 dobrze się mocuje z 3x2,5 jest gorzej ale i tak póżniej trzeba poprawić gipsem dla świętoego spokoju, plus tego jest taki że za pół godziny pogipsujesz cały domek. Dużo zależy też od kleju jakieś topexy czy inne z hipermarketu się nie nadają. A i jeśli ściana jest wilgotna to nic nie przykleisz...Ogólnie to szybki i dobry sposób ale zależy co kto lubi :) pozdrawiam

Przede wszystkim rękawice i okulary a nawet inna ochrona twarzy szczególnie przy układaniu przewodów na sufitach.

Szczególnie dla początkujących. Potrafi głęboko poparzyć.

Przykleja się do skóry, którą w pierwszym odruchu zrywasz razem z klejem.

Wilgotne i zapylone ściany nie nadają się do tej metody.

Gipsowanie jak podał poprzednik konieczne.

Prędzej czy później odpadnie. Przy tynkowaniu na 100%.

Bardzo dobrze nadaje się do gipsowania gips szpachlowy. Rozrabiasz pół wiaderka i starczy na to co przez dniówkę ułożyłeś.

Według mnie mocowanie przewodów (dla całego budynku) to sprawa nieopłacalna. Szkoda czasu, nerwów i poprawek. Takie rozwiązanie jest dopuszczalne dla jakiegoś jednego przewodu ale nie dla wiązek.

Mi akurat dobrze się robi klejem, jeśli chodzi o usmp to denerwuje mnie że się łamią lub wyginają przy wbijaniu jak niema problemu z betonem to w porotherma ciężko wbić. Ale każdy robi jak mu wygodniej...

• 3 months później...

Ja na klej robiłem tylko na elementach z betonu - np nadprożach, słupach na poddaszu, podciągach,

A na złączkach USMP 3,4,5 to z kolei w innych miejscach ...ale tutaj jak chłopaki tynkują agregaTEM to tynk podchodzi pod przewód podnosi go i ten wystaje z tynku - troche dupa.

a z kolei przewody do alarmu, skrętkę, telefon stacjonarny, jakieś sterowania a nawet anteny polecam robić przewodem na zszywki półokrągłe coś jak taker tylko do przewodów. Wszywka tania, chlast chlast i po robocie trzyma się jak głupie, jedyna wada jaką zauważyłem to że to można tylko w pustakach i drewnie bo w cegłe i beto nie wbijesz. No i można chlasnąć w przewód niechcący :-)

Może i klejenie jest fajne ale trochę ryzykowne.

Spotkałem się z instalacją gdzie instalacja była klejona na pustaki. Potem przyszła firma tynkarska, która przyszczędziła na grubości tynków i w kilku miejscach pomimo malowania kabelki się odznaczają. Lepiej kabelki wkuć i zagipsować, albo zwrócić uwagę ekipie tynkującej co by dała tynku ile trzeba.

Ja u siebie robiłem całą instalacje na kleju i jak ktoś ma wprawę do idzie dużo szybciej i lepiej przylega niż na kołkach. Tynkarze jak tynkowali to bardzo sobie tą instalacje chwalili bo mówili że przy instalacji na kołkach czasami musieli poprawiać przewód między kołkami, a tu przylegał im na całej powierzchni.