e_tomi 09.03.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Do tej pory przewody układałem na uchwyty usmp3. Zamierzam przetestować układanie przewodów na klej na gorąco. Pistolet wybrałem Gluematic 3002 Steinel, ale nie bardzo wiem jakie laski kleju najlepiej się do tego celu nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 09.03.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam przweody do np alarmu telefon to klej na gorąco a później poprawiam gipsem bo czasem lubi odpaść....3x1,5 dobrze się mocuje z 3x2,5 jest gorzej ale i tak póżniej trzeba poprawić gipsem dla świętoego spokoju, plus tego jest taki że za pół godziny pogipsujesz cały domek. Dużo zależy też od kleju jakieś topexy czy inne z hipermarketu się nie nadają. A i jeśli ściana jest wilgotna to nic nie przykleisz...Ogólnie to szybki i dobry sposób ale zależy co kto lubi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 09.03.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Przede wszystkim rękawice i okulary a nawet inna ochrona twarzy szczególnie przy układaniu przewodów na sufitach.Szczególnie dla początkujących. Potrafi głęboko poparzyć.Przykleja się do skóry, którą w pierwszym odruchu zrywasz razem z klejem. Wilgotne i zapylone ściany nie nadają się do tej metody.Gipsowanie jak podał poprzednik konieczne.Prędzej czy później odpadnie. Przy tynkowaniu na 100%.Bardzo dobrze nadaje się do gipsowania gips szpachlowy. Rozrabiasz pół wiaderka i starczy na to co przez dniówkę ułożyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 10.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 No rękawice to podstawa i na początku troche cierpliwości... no i sam wiele nie zrobisz, we dwójke idzie sprawnie. Jeszcze trzeba uważać przy TDY i koncentryku bo może Ci izolacje stopić jak dotkniesz klejarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.03.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Według mnie mocowanie przewodów (dla całego budynku) to sprawa nieopłacalna. Szkoda czasu, nerwów i poprawek. Takie rozwiązanie jest dopuszczalne dla jakiegoś jednego przewodu ale nie dla wiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 11.03.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Według mnie mocowanie przewodów (dla całego budynku) to sprawa nieopłacalna. Szkoda czasu, nerwów i poprawek. Takie rozwiązanie jest dopuszczalne dla jakiegoś jednego przewodu ale nie dla wiązek. Mi akurat dobrze się robi klejem, jeśli chodzi o usmp to denerwuje mnie że się łamią lub wyginają przy wbijaniu jak niema problemu z betonem to w porotherma ciężko wbić. Ale każdy robi jak mu wygodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebus504 22.06.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 klej jak najbardziej, ale zaraz po klejeniu wiązkę od razu na gips. Generalnie podłoga i peszel (kable tv/sat telefon, komputer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 23.06.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ja na klej robiłem tylko na elementach z betonu - np nadprożach, słupach na poddaszu, podciągach, A na złączkach USMP 3,4,5 to z kolei w innych miejscach ...ale tutaj jak chłopaki tynkują agregaTEM to tynk podchodzi pod przewód podnosi go i ten wystaje z tynku - troche dupa. a z kolei przewody do alarmu, skrętkę, telefon stacjonarny, jakieś sterowania a nawet anteny polecam robić przewodem na zszywki półokrągłe coś jak taker tylko do przewodów. Wszywka tania, chlast chlast i po robocie trzyma się jak głupie, jedyna wada jaką zauważyłem to że to można tylko w pustakach i drewnie bo w cegłe i beto nie wbijesz. No i można chlasnąć w przewód niechcący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 24.06.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Moim zdaniem, najlepszym rozwiazaniem sa aluminiowe blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.06.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Może i klejenie jest fajne ale trochę ryzykowne.Spotkałem się z instalacją gdzie instalacja była klejona na pustaki. Potem przyszła firma tynkarska, która przyszczędziła na grubości tynków i w kilku miejscach pomimo malowania kabelki się odznaczają. Lepiej kabelki wkuć i zagipsować, albo zwrócić uwagę ekipie tynkującej co by dała tynku ile trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 29.06.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Ja u siebie robiłem całą instalacje na kleju i jak ktoś ma wprawę do idzie dużo szybciej i lepiej przylega niż na kołkach. Tynkarze jak tynkowali to bardzo sobie tą instalacje chwalili bo mówili że przy instalacji na kołkach czasami musieli poprawiać przewód między kołkami, a tu przylegał im na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 01.07.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 a bo ty dawałeś klej w każdym miejscu??No to Pani trochę się wykosztowaleś JA robilem na kołtach io prawie wszystkie przewody na wierzchu,Najlepiej sprawdziły się zszywki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts