Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Berlin na górce

Recommended Posts

Noooooo gratuluje skrzynki :) piękna duża działka :yes:

a co do działki, to rzeczywiście kawał pola. na razie mamy niezły układ. kosi nam tutejszy rolnik. zabiera to co skosił i jeszcze za to daje nam ziemniaki i inne buraki na zimę.:yes:

To tak jak u nas :) też znajomy przyjeżdża i kosi nam trawę na działce bo taką zwykłą spalinową kosiarką nie dało by rady :) tylko u nas jest taki układ, że on kosi i zabiera sobie trawę a my się cieszymy, że mamy pięknie skoszone :D

Pozdrówki :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Noooooo gratuluje skrzynki :) piękna duża działka :yes:

To tak jak u nas :) też znajomy przyjeżdża i kosi nam trawę na działce bo taką zwykłą spalinową kosiarką nie dało by rady :) tylko u nas jest taki układ, że on kosi i zabiera sobie trawę a my się cieszymy, że mamy pięknie skoszone :D

Pozdrówki :)

grunt, że obie strony są zadowolone.:)

wczoraj byłam na spotkaniu informacyjnym nt. kursu "projektowanie ogrodów i terenów zielonych". jak dobrze pójdzie, to zacząłby się w marcu. a już w styczniu będzie wiadomo, czy się załapię. kurs fajny, bo darmowy. połączony z zajęciami praktycznymi. i jeszcze będą dawać roślinki i inne potrzebne rzeczy, w ramach określonego budżetu. tak się napaliłam, że jak się nie dostanę, to będę bardzo rozczarowana.

wczoraj byłam na spotkaniu informacyjnym nt. kursu "projektowanie ogrodów i terenów zielonych". jak dobrze pójdzie, to zacząłby się w marcu. a już w styczniu będzie wiadomo, czy się załapię. kurs fajny, bo darmowy. połączony z zajęciami praktycznymi. i jeszcze będą dawać roślinki i inne potrzebne rzeczy, w ramach określonego budżetu. tak się napaliłam, że jak się nie dostanę, to będę bardzo rozczarowana.

Wow, to super mieć taki kurs, tyle ciekawych rzeczy można się nauczyć i dowiedzieć :) W takim razie życzę Ci abyś się dostała :yes::yes: a jak będziesz po to mogę liczyć na taką malutką pomoc? :D

Ale ciekawy kurs! Sama bym się na taki wybrała...

On jest dofinansowywany ze środków UE z jakiegoś projektu?

ps. ja się pochwalę że swój ogród mam juz zaprojektowany przez forumową Elfir - jak uda mi się zrobić wszystko wg projektu to będzie pieknie:) ale sama bym chętnie taką wiedzę przyswoiła...

Ale ciekawy kurs! Sama bym się na taki wybrała...

On jest dofinansowywany ze środków UE z jakiegoś projektu?

ps. ja się pochwalę że swój ogród mam juz zaprojektowany przez forumową Elfir - jak uda mi się zrobić wszystko wg projektu to będzie pieknie:) ale sama bym chętnie taką wiedzę przyswoiła...

konkurs na projekt z urzędu marszałkowskiego, więc chyba ze środków UE. chodzi tylko o to, że nie jest jeszcze rozstrzygnięty. wynik będzie pod koniec grudnia, albo na początku stycznia i wtedy rekrutacja.

fajnie, że masz już projekt. Elfir robi je odpłatnie, czy po forumowej znajomości dostałaś?

to od wiosny zaczynasz realizację? sama będziesz sadzić, siać, czy bierzesz firmę?

zdradź chociaż w jakim stylu robisz ogród i jakie z grubsza roślinki planujesz.

pozdrawiam i wracam do pisania pracy.:bye:

• 4 weeks później...
Maniacy, co tam słychać na placu boju, tzn. budowy? :)

a co tam słychać? śnieg zasypał i śpi sobie nasz początek domu.

za to z konta ubyło nam kasy, bo za doprowadzenie prądu trza było wybulić. no ale, żeby nie było, że tak w ogóle nic, to mąż był w lesie i własnymi ręcyma zrobił stemple, które następnie zostały przywiezione na budowę.

a no i kaska za zwrot VAT-u wpłynęła. taki prezent pod choinkę:yes:

a co tam słychać? śnieg zasypał i śpi sobie nasz początek domu.

za to z konta ubyło nam kasy, bo za doprowadzenie prądu trza było wybulić. no ale, żeby nie było, że tak w ogóle nic, to mąż był w lesie i własnymi ręcyma zrobił stemple, które następnie zostały przywiezione na budowę.

a no i kaska za zwrot VAT-u wpłynęła. taki prezent pod choinkę:yes:

Takim prezentem bym nie pogardziła;) My jeszcze czekamy.

Nie wiem jak mogłam przegapić Twoje pytania:) Z wielkim opóźnieniem ale cóż, ja gapa:bash:

Projekt Elfir wykonała odpłatnie, przez forum do niej trafiłam:)

Okazało się że mieszkamy blisko siebie, tak że projekt nie był robiony "na odległość" tylko z wizjami lokalnymi:) Ze współpracy jestem bardzo zadowolona, Elfir ma fajne pomysły i umie doradzić.

Najpierw spotkałyśmy się na działce (jeszcze na etapie stanu zero:)) powiedziałam o swoich oczekiwaniach i chceniach;) Później dostałam wstępny projekt który był parokrotnie poprawiany i dopracowywany. Aaa i jeszcze listę roślin do akceptacji.

Jak już doszłyśmy do porozumienia to dostałam projekt z nasadzeniami, architektura i oswietleniem. I jeszcze opis sadzenia, pielęgnacji itd.

Zgłaszałam się szybko po projekt bo miałam zamiar zacząć przygotowywać ogród na długo przed tym zanim zamieszkamy ale niestety jak zwykle rzeczywistość zweryfikowała moje chcenia:(

Cały czas mam wokół domu bajzel a na miejscu ogrodu wielką górę ziemi:(

Wiosną mam zamiar przydusić mojego męża żeby chociaż wyrównanie działki zrobić i rozprawić się z chwastami, które teraz maja u nas raj.

Mam zamiar spróbować sama - chyba że niespodziewanie jakaś super kasa mi wpadnie;) na co za bardzo nie liczę. Dlatego chciałam miec projekt i robić wg konkretnego planu a nie sadzić po kawałku co popadnie bo nie mam zielonego pojęcia o ogrodach;)

A w jakim stylu ogród? Trudne pytanie:D

Będzie kilka drzew i krzewów owocowych. Trochę iglaków. Trochę liściastych krzaczorów;)

Ma być w miarę małoobsługowo i bezpiecznie dla roślin (z taka ogrodniczką jak ja;))

Mają być klony, graby, trzmieliny, lilaki szczepione na pniu.

Jodły, świerki, żywotniki.

Derenie, irgi, mahonie.

Tawuły, krzewuszki.

Trzmieliny, powojniki.

Tawułki, funkie, żurawki.

I trochę traw.

I konwalie:)

Ech, dzięki Tobie spojrzałam na projekt i znowu zaczęłam się cieszyć tym, że chociaż projekt mam:)

O, a już myślałam, że max-maniacy w sen zimowy zapadli na tych krańcach gdzie białe niedźwiedzie grasują ;) Fajnie, że chociaż daliście znak życia :) Byle do wiosny, ja też sobie tak mówię - na razie na budowie to takie dłubanie bez przekonania i bez przyjemności, bo zimno jak diabli ;)

No cześć, Luka :) Kocur, miło mi :) Nie będziemy śmiecić maniakom, zapraszam do siebie - i do Ciebie też wpadnę (czaję się od dawna, ale dzienniki oświeconej góry i Olimpu forum zawsze mnie onieśmielały ;) - tyle stron komentów od dawna zasiedziałego towarzystwa, rozumiesz...) Spróbuję się wkręcić w tę śmietankę ;)

Będzie kilka drzew i krzewów owocowych. Trochę iglaków. Trochę liściastych krzaczorów;)

Ma być w miarę małoobsługowo i bezpiecznie dla roślin (z taka ogrodniczką jak ja;))

Mają być klony, graby, trzmieliny, lilaki szczepione na pniu.

Jodły, świerki, żywotniki.

Derenie, irgi, mahonie.

Tawuły, krzewuszki.

Trzmieliny, powojniki.

Tawułki, funkie, żurawki.

I trochę traw.

I konwalie:)

Ech, dzięki Tobie spojrzałam na projekt i znowu zaczęłam się cieszyć tym, że chociaż projekt mam:)

to całkiem sporo roślinek planujesz. ja jeszcze do końca nie wiem co i gdzie, ale chcę jak najwięcej płożących, żeby maksymalnie zmniejszyć powierzchnię koszenia i pielenia. :yes:

O, a już myślałam, że max-maniacy w sen zimowy zapadli na tych krańcach gdzie białe niedźwiedzie grasują

tak jakby trochę zapadli. no ale, byle do wiosny.;)

Nie będziemy śmiecić maniakom,

a śmiećcie sobie, przynajmniej coś się dzieje.