Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Berlin na górce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Cześć. Teraz dopiero dojrzałam jakie Wy będziecie mieli wielkie przeszklenia, nieźle. Dużo światła będzie w domu, a swiatło, słonce, bardzo poprawia nastroj, wiesz jak fajnie bedziecie mieli

Nie zamykaj wiatrołapu całkowicie, bedzie waskim gardłem.

Pozdrawiam

no cześć MSU, jaki miły gość do mnie zawitał.

już gdzieś pisałam, że te okna były tym, co przeważyło, że zdecydowaliśmy się na ten projekt. ale teraz spędzają nam sen z oczu. po pierwsze nieźle pewnie trącą nas po kieszeni. po drugie, żeby były dobrze zrobione i nie wyszły żadne babole. następnie, nie będzie nas raczej stać na rolety zewnętrzne, więc trzeba będzie o jakichś zasłonkach myśleć. a karnisze takiej długości to nie tak prosto kupić. no i jeszcze kłócimy się z mężem, czy mają być dzielone równo na pół, czy w 1/3. na szczęście, na rozwiązanie wszystkich tych dylematów mamy czas, bo w tym roku, raczej się nie wyrobimy z ssz.

no dobra pomarudziłam, ale tylko po to, żeby usłyszeć, że wszystko da się zrobić jak należy. ;)

na razie budowa śpi pod śniegiem, ale m. siedzi i liczy, ile drzewa na więźbę trzeba. będzie zamawiał drzewo z lasu i sam przecierał, czy jak to się tam nazywa. takiego mam Boba budowniczego.

cześć Tosiu, witam Cię bardzo serdecznie:hug:

rzeczywiście sporo u nas miejsca. wystarczy na kwiaty, warzywnik, drzewka i może nawet jakieś oczko wodne. problem w tym, że zrobić wszystko na raz to za drogo. nie stać nas. a po kawałku, to tez musimy jakoś sensownie. teraz działkę kosi nam rolnik i zabiera trawę. jak nasadzimy gdzie popadnie, to już nie będzie miał jak ciągnikiem wjechać. a sami takiej powierzchni nie obkosimy.

dlatego na razie z jednej strony przy płocie zrobiłam taki mini ogródek. traktuję to jak taką swoją szkółkę. niech się rozmnaża, a potem poprzesadzam na właściwe miejsca. jak czytałaś dziennik, to pisałam, co tam nawsadzałam.

w innym miejscu przy płocie posadziliśmy maliny i jedną winorośl. zobaczymy, czy będzie z tego coś w tym roku.

wizji jakiejś konkretnej nie mam co do ogrodu. tak bardziej ogólnie. chciałabym tak to zorganizować, żeby było jak najmniej koszenia.

dzięki za chęć pomocy. nie omieszkam skorzystać, jak będę potrzebować.:)

pozdrawiam i zapraszam częściej. (choć na razie nie wiele się dzieje)

cześć Tosia,

no niestety chciało się być prawie rolnikiem:p ale okazja była taka, że głupotą byłoby nie skorzystać.

tak jak pisałam, jakieś drzewka owocowe na pewno posadzimy w tym roku. pewnie jakoś bardziej z boku, niż po środku.

dom stoi na górce więc spadek jest w stronę południową i północną. od strony płn. zrobimy żywopłot w miarę blisko domu, jeszcze na równym terenie, a to co będzie przed, to chcemy wydzielić jako oddzielną działkę. za domem od strony południowej, będę chciała zrobić jakieś zejście w sensie betonowe płyty, czy inne schodki, po bokach właśnie jakieś kwiatki, byliny, bluszcz czy co innego płożącego, żeby tego nie kosić. a w dole sad i warzywnik. ale to plany na przyszłość.