Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Berlin na górce

Recommended Posts

ja mam teraz jedną dużą szafę i też w niej wszystko się musi zmieścić. nie ma mowy o szybkim zamykaniu drzwi, bo trzeba to wszystko strategicznie przytrzymać i delikatnie zamykać, żeby nie wypadło.:) szafa pęka w szwach.

mogę dołączyć do grona forumowych bałaganiar. ale twierdzę, że to oznaka artystycznej duszy.:D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aż się boję pomyśleć jak to będzie w domu.

o tym samym myślałam, jak myłam podłogę.

spociłam się jak szczur tym sprzątaniem, a co to będzie, jak będzie dwa razy tyle powierzchni.:eek: może wymyślą jakiś sprytny robot co poodkurza, pozmywa, poprasuje i ugotuje za mnie.;)

a na dziś mam fajrant. jeszcze tylko naleśniki chłopakom usmażyć i mogę leżeć.

• 2 weeks później...
prognoza na dziś +7 i zachmurzenie umiarkowane z przejaśnieniami.

to już chyba naprawdę wiosna.:)

wprawdzie od ostatniego wpisu krokusy i tulipany były przykrywane śniegiem nie wiem ile razy, wkurzające.:mad:

w domu jeszcze leży śnieg, ale miejmy nadzieję, że na dniach zniknie.

i najpierwsze plany to wylewanie chudziaka. za pomocą oczywiście betoniarki, taczki i łopaty.

następnie szalowanie i zbrojenie wieńców. ale to za chwilę. nie chcę wybiegać za daleko w przyszłość.

Po śniegu śladu nie ma, to kiedy lecicie z chudziakiem?:)

Po śniegu śladu nie ma, to kiedy lecicie z chudziakiem?:)

dobrze, że byłam u Ciebie, bo bym nie wiedziała, że gościa miałam. tak rzadko tu zaglądam.:)

a z chudziakiem to chyba na dniach ruszymy.

woda odkręcona, prąd też. dziś m złożył zamówienie na żwirowni. rozglądał się za cementem, gdzie najtaniej. wypatrzył, że w liroyu jakiś w super cenie jest. tylko, że u nas w pobliżu nigdzie takowego sklepu nie ma. a za transport, jak policzył, to wyjdzie to samo, co w miejscowym składzie. nie wiem, jak to jest, że ludziska kupują w necie jakieś cięższe zakupy i im się opłaci. my jak czegoś szukamy, to zawsze z transportem wychodzi drożej.:(

także proszę trzymać kciuki, żeby się nic nie sypnęło.

O, jak mnie dawno tu nie było, a się dzieje! Wrzuć jakieś zdjęcia z akcji chudziak, jak już się rozpocznie :)

A co do cen z netu kontra lokalne składy, to u mnie było tak samo - nie opłacało się brać zza siedmiu gór z transportem, bo oszczędność żadna albo nawet drożej. Lepiej uruchomić zdolności negocjacyjne w lokalnej hurtowni ;)

A co do cen z netu kontra lokalne składy, to u mnie było tak samo - nie opłacało się brać zza siedmiu gór z transportem, bo oszczędność żadna albo nawet drożej. Lepiej uruchomić zdolności negocjacyjne w lokalnej hurtowni ;)

A u mnie kilka razy zaowocowało pobuszowanie po al-śmietniku i towar dojeżdżający z odległości >300km okazywał się znacznie tańszy niż lokalny. Pewnie robili dokładnie to co ja, a potem przywalali marżę.

Ja doszłam do wniosku, popartego właśnie poszukiwaniami i zakupami, że najgorzej cenowo wychodzi kupno rzeczy ciężkich - więc bloczki, cementy, zaprawy, odpadły. Opłaciło się kupić przez net membrany i folie na przykład.

Zakupy materiałów stricte budowlanych różnie wyglądają w wypadku miejsca zamieszkania - szukając bloczków, zauważyłam, że wielka obfitość ofert i bardzo dobre ceny są w Polsce pd-wsch, a transport ponad 500 czy 600 km to czysta głupota przy takich ilościach. Mniemam, że tam się mieszczą zakłady produkcyjne i tyle. Druga dobra opcja zakupów to duże sieciowe składy budowlane - tu ciągle się pisze, że coś tam w Castoramie, coś w Leroy, a jak nie ma się tego w mieście lub rozsądnym sąsiedztwie, to też gra niewarta świeczki. Więc, mówiąc krótko, prownicja i na północy kraju statystycznie ma najgorzej ;)