Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Berlin na górce

Recommended Posts

no i wizja okien w tym roku zaczyna się oddalać... :(

meżuś wymyślił, że chyba jednak w pierwszej kolejności trzeba kupić dachówkę.

po pierwsze będzie można od razu sprawdzić szczelność dachu i jakby co poprawiać, zanim będzie wełna.

a po drugie primo, boi się, żeby nie pobić okien podczas wciągania dachówek na górę, czy spadania ewentualnych odpadów.

nie wiem na ile te obawy są uzasadnione. ale może i ma rację.

zresztą będzie to też jakiś krok do przodu, a potem dalej będziemy myśleć.

conena ja nie chce rezygnować z pryszniców. teraz mamy deszczownicę nad wanną z parawanem i nikt już u nas z wanny nie korzysta. nawet najmłodszy przestawił się już na prysznic. jeśli górna łazienka będzie za mała, żeby wcisnąć jedno i drugie, to zrobimy tam takie rozwiązanie jakie mamy aktualnie. tylko wannę spod okna trzeba będzie w któryś kąt przestawić.

PS. na działce sa już wszystkie bloczki i więżba :wiggle::wiggle:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zaglądałam przez moment a u Was już wiosna w pełni. I w ogródku i na budowie.

Z tym dachem, to mężuś ma rację. Zdecydowanie najpierw dach - w końcu należy do stanu surowego otwartego, a okna to zamknięcie tego stanu, czyli powinny być na końcu. Okna można montować w zimie, więc jeśli w tym roku będziecie kończyć stan surowy, to zima będzie dobrym momentem na szukanie i kupowanie okien. Można też okna zrobić zupełnie po tynkach. Ostatnio widziałam taką budowę, na której wszystkie otwory okienne były zamknięte 'oknami' z folii i desek. U nas prace trwały praktycznie całą zimę, więc trzeba było trzymać trochę ciepła, ale gdyby nie to, to wolałabym okna wstawiać później. Tym bardziej, że wykonawca nie obrobił szpalet (wnęk okiennych) i w sumie przy wstawionych oknach to już nie bardzo jest jak to zrobić dobrze. Nie było do czego dokleić folii paroprzepuszczalnej (do ciepłego montażu okien) i teraz mam wrażenie, że ta folia to psu na budę.

w ostatni weekend odwiedziłam forumową Lukarnę i chciałam tu wywnętrznić się, jak bardzo jestem wdzięczna za tak życzliwe przyjęcie. mogłam spotkać kilka dziewczyn, które okazały się równie fajne w realu, jak są na forum.

dziękuję Wam wszystkim za miło spędzony czas i czekam na kolejną parapetówkę. :D

no i nie wydarzyłoby się to wszystko, gdyby nie obecność tu. dzięki FM!!!

• 2 weeks później...

W te piękne Święta, gdy Pan Zmartwychwstanie.

Życzę smacznych jajek na śniadanie, żółtego kurczaczka, białego zająca i oby te święta trwały bez końca Tęczowych pisanek, na stole pyszności,

mokrego Dyngusa i wspaniałych gości, niech to będzie czas uroczy Życzę miłej Wielkiej Nocy!!!

Wielkanocne+jaja+z+arabesk%25C4%2585.JPG

no proszę, a dopiero co byłam u Ciebie. :hug:

i wcale tam nie mniej cudnie ogródkowo.

Nitka u mnie poziomki się nie rozsiewają. jakaś odmiana co z tych wąsów się rozmnaża, jak truskawki. chociaż to podobno niezbyt częste wśród poziomek.

a może tak dobrze im u mnie. jak się rozpanoszyły, to nie mogłam się ich pozbyć. mają strasznie głębokie i rozlazłe korzenie.

teraz w tej trawie, to niech sobie rosną. :)

• 4 weeks później...

Każdy krok do przodu jest ważny, choć nie dziwię się, że jesteś niecierpliwa. Wyceniaj dachóweczki to już będzie kolejna sprawa z głowy. Oczywiście trzymam mocno kciuki za czerwcowy dach. Pozdrawiam serdecznie.

p.s.

czytam o ogródku. Zazdroszczę tyle miejsca. Jak widać masz już plan w głowie i realizacja na pewno przyniesie Ci wiele satysfakcji. Będziesz więcej ciągnęła Męża na działkę z korzyścią dla domu. A Syn ma super pomysły. Brawo

Edytowane przez nita83

A do ogródka, że tak spytam: kosaćce? różne liliowce?

no dokładnie. mam takie ło:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=195599&d=1371199803

a chciałabym jeszcze ło takie:

http://img526.imageshack.us/img526/1871/dscn5047sx.jpg

:bye:

Edytowane przez max-maniacy

Ustawianie ścian działowych, to jest dopiero fajny etap. Ile zabawy i kłótni. U nas też o mały włos byśmy przestawiali. Do dziś nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam rezygnując z tego pomysłu.

W każdym razie ciesz się chwilą, zaraz będziesz mogła wejść do poszczególnych pomieszczeń.

cześć Nitka :)

rzeczywiście wnętrze nabierze już właściwych kształtów, chociaż tych ścian mamy na prawdę niewiele.

ale już ułożenie tylko jednej warstwy bloczków pokazało nam rozmiar wiatrołapu i łazienki. myślałam, że będą bardzo małe. ale nie będzie tak źle.

na razie niestety jeszcze nie kleimy, bo mąż zdążył wykuć dziurę w chudziaku, żeby odpływ pod prysznic znalazł się w łazience i wybył na delegację. wróci jutro popołudniu, to może w sobotę zacznie. chociaż coś tam przebąkiwał, że łaskawca, który ma pomóc z dachem chyba ma już tylko fugi do zrobienia w aktualnej robocie. to może jednak lada dzień zdecyduje się łaskawie przyjść i zaczną tą więźbę.

oby, bo już jestem na skraju swojej cierpliwości. :sick:

żeby nie kończyć w takim nastroju, to tylko powiem, że wszystko ładnie w ogródku rośnie. i nawet zjadłam dziś pierwsze marchewki i poziomkę. :)

Ku przestrodze. Projekt zakłada otwór drzwiowy (w naszym przypadku również bramę garażową) o wysokości 2,35 m. Standardowe drzwi, to 2,10m, a brama bodajże 2,25. Zweryfikujcie to sobie, bo koszt drzwi i bramy na zamówienie jest oczywiście sporo wyższy, a obniżanie nadproży problematyczne.