Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Berlin na górce

Recommended Posts

Cześć Nitka :-)

Zaliczyliśmy dwie rodzinne imprezki dzień po dniu. Było fajnie, tylko pierworodny nam wygarnął, że mu dwa popołudnia zmarnowaliśmy. No cóż, trudno się dziwić, że nastolatkowi niezbyt odpowiadają takie spędy.

Do tego z rozpędu odwiedziłam dziś koleżankę z liceum. Ale tylko młodego ze sobą pociągnęłam. Super mieszka, ma domek na przeciwko plaży

Posiedziałyśmy przy kawie i szarlotce, dzieciakom zrobiliśmy ognisko. Aż szkoda, że tak rzadko się widujemy, chociaż tak blisko siebie mieszkamy.

Co do dachówek, to mam nadzieję, że będzie dobrze wyglądać. Przywiozłam w bagażniku kilka, żeby pokazać mężowi, co wybrałam i trochę się przestraszyłam, że one jakieś takie czarne. Ale nic nie powiedział, to chyba zaakceptował.

Majster od dachu ma wejść w następny poniedziałek.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak na 'chłopski rozum' prowadzenie instalacji odgromowej pod dachem jest bez sensu. Chodzi w niej przecież o to, żeby:

po pierwsze primo 'złapać' uderzający w budynek piorun,

po drugie primo, żeby go w bezpieczny dla budynku sposób 'przenieść' i rozładować w ziemi.

Jak uczy doświadczenie, to piorun niekoniecznie wybierze sobie akurat antenkę. Zobacz, że gdy strzelił ostatnio w Jezusa stojącego na szczycie góry w Rio de Janeiro, który jest zaopatrzony w instalację odgromową, to uderzył w kciuk. Pewnie ten trochę wystawał, ale wcale nie był najwyższym punktem statui.

Z drugiego prima wynika, że prowadzenie pioruna powinno być jak najdalej od palnych elementów budynku, a do tych należy więźba. Wprowadzenie (nawet w peszlu) druta w więźbę, to proszenie się o jej podpalenie. A poza tym z czego miałby być ten peszel? Plastikowy? :) Metalowy :D Ebonitowego pewnie nie znajdziecie. ;)

Zobacz, czy w pobliżu jest jakieś wysokie drzewo, domy wyżej położone, jeśli tak, to prawdopodobieństwo, że walnie akurat w Wasz dom jest znikome. Jeśli dom jest na górce, to może warto go wyposażyć w instalację odgromową, ale na pewno zgodnie ze sztuką, czyli drut poprowadzony NAD wszystkimi sterczącymi krawędziami. Nie wygląda to pięknie, ale daje jakieś złudne bezpieczeństwo. ;)

A na marginesie, to ja (tfu, tfu, na psa urok) nie znam domu, w który strzelił piorun.

Pozrawiam,

Joanna

Czy po założeniu piorunochronu na tamtej stodole piorun 'ominął' go sobie i walnął w konstrukcję? To by było dziwne i znaczyło, że instalacją odgromową można sobie ... podetrzeć. ;)

Moja ś.p. Babcia opowiadała, że mieszkała kiedyś w miejscu, gdzie w parku ze starymi, wielkimi drzewami była sadzawka. I pioruny waliły w tę sadzawkę, a nie w drzewa. Czemu?

U mojej drugiej Babci stodoła stała na takiej niby górce na skraju wsi, przez co wyglądało, że będzie specjalnie narażona na pioruny. Mimo braku zabezpieczeń nie słyszałam, żeby kiedykolwiek coś w nią trafiło.

Z piorunami to duża ruletka. Prawdopodobieństwo trafienia jest znikome, ale zawsze trzeba zakładać, że jest.

cześć dziewczyny :)

widzę, że "piorunowa" dyskusja była. w tej kwestii ciągle namawiam męża, żeby jednak zrobił tradycyjnie instalację i nie eksperymentował.

on się upiera, że wszystko będzie dobrze, bo tamtemu, co tak zrobił elektryk to odebrał i powiedział, ze spełnia to swoją funkcję.

pewnie widziałyście, że chowane są piorunochrony pod elewacją i to mniej więcej to samo. tylko jakby piorun walnął, to ta elewacja może odpaść i z dachem pewnie jest podobnie. i to trochę odstrasza mojego m.

mam nadzieję, że jak przyjdzie do montowania, to się wycofa z tego pomysłu.

ps. Asia zaglądam do Ciebie i gratuluję postępów. pięknie się dzieje.:)

W dachu masz sporo desek. Jeśli piorun sobie powedruje tamtędy to będzie spore ognisko. A elektryk może i odbierze, ale zapraszanie takiego ładunku elektrycznego pod własną strzechę bym jednak przemyślała.

Kaśka

jak u Ciebie pięknie kobieto kochana:hug::hug::hug:

domek przecudnej urody i dach w moim kolorze ulubionym

i hektaryyyy przestrzeni w tak cudnych okolicznościach przyrody!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Babo, Ty szczęściara jesteś:D:D:D:D

Kochana, życzę wszelkiej pomyslności a młodym i pałą z anglika się nie martw - do cioci z nadmorza na korki przyjedzie;)

a zdjęcie mam prawie identyczne z mazur właśnie -chodzi mi o to, na którym Twój Młody się kąpał - mój młody i jego koledzy i koleżanki sie kąpią - identyczne chaszcze i zarośla mazurskie;)

buziaki:hug::hug::hug: