Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Berlin na górce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze by pasowały zaslony panelowe idace od sufitu, wtedy mozesz boczne zrobic waskie aby za mocno nie zachodzily na okna i czesc srodkowa najszersza. rolety rzymskie jak na moj gust sa nieco za drogie ;) a wez pod uwage ze od czasu do czasu zmienic trzeba:cool:

zacznę od tego, że rolet zewnętrznych brak. jakby były, to nie myślałabym o zasłanianiu się od środka.

po drugie te nadproże jest wg projektu i okno jest symetrycznie, tylko na górze w ten lewy słupek wchodzi właśnie to nadproże.

nad środkowym oknem jest dziura aż do dachu, czyli calkiem sporo.

no i jeszcze napiszę, że mam maszynę do szycia i jak trzeba to potrafię się nią posłużyć. gdzieś patrzyłam nawet jak te rzymskie się robi. nie jest to strasznie skomplikowane. zresztą gotowych zasłon o takiej szerokości też pewnie nie znajdę.

dzięki za rady. muszę popatrzeć na jakieś wnętrza i się poinspirować. i poszukam tych materiałów, o których Tarcia piszesz.

poszukaj, to bardzo fajne materialy, o fakturze plotna lub lnu, latwo prasuje sie, co dla mnie mialo istotne znaczenie bo nie lubie tego robic

tu masz przyklady:

http://firany.sklep.pl/kategoria/firany/firany-z-etaminy-i-batystu

ja je bardzo lubie uzywac. w domu moze poszukam okien z zaslonami w starym naszym domku. tez w pokojach skosowych mialam tak malo miejsca. i np robiłam tylko firane i jedna zaslone sciagana na szersza czesc. na takich duzych oknach tarasowych firan robilam 2 szt. i zaslon tez 2 sztuki, latwiej w uzytkowaniu :)

ewentualnie firane z gladkiej markizety a zaslony z etaminy lub batystu? pieknie, lekko, polprzezroczyscie i niedrogo. lub moze za firany siatka z ikei lill

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10070262/ a zaslony z tamtych, sa tez kolorowe szare, fiolety , turkusy

ja tez lubie zaslony i zawsze szukam czegos co bedzie naturalnie wygladalo a nie przekombinowanie jak we wnetrzach palacowych. :)

:lol2:ale wiesz ja nie lubuje sie we wzorach, marszczeniach itp. nawet te ikeowe wiwany mimo, ze maja tasme wszyta u mnie sa powieszone na prosto.

jedyne dopuszczalne wzory to romby, kratka, pasy, zygzaki :D

reszta kojarzy jak mi sie kojarzy wczesny gierek i peerel, np. nie rozumiem co ladnego jest w gipiurach :D a moze ja sie nie znam:rolleyes:

dzięki za rady i namiary na firany. podobają mi się takie całkiem gładkie z tej strony, co zapodałaś Tarcia.

Aga od południa mamy tylko pola i droga nad jezioro, ale dosyć daleko. także wnętrza domu z niej nie widać.

na razie myslę tylko o zasłonach. ale szynę zrobię podwójną, żeby na firany też była, jakby co.

podobają mi się te ikeowe vivany, ale o ile dobrze pamiętam są chyba za wąskie. gotowe zasłony mają najczęsciej do 150cm, a u nas okno ma ok. 330.

znalazłam zdjęcie z "naszymi" oknami w domu forumowej Coneny. sama szyła zasłonki.

wygląda to tak (nie umiem wkleić linka tak, żeby od razu pokazywał się odpowiedni post. zasłony są w poście z 16 stycznia 2015 roku) http://dlugadrogadodomu.blogspot.com/search?updated-max=2015-02-01T12:06:00%2B01:00&max-results=7&start=91&by-date=false u nas nie ma tej nadstawki nad środkowym oknem.

ps. a lambrekiny i inne marszczenia pozostawiam damom mieszkającym w pałacach. ja tam ze wsi jestem.

Edytowane przez max-maniacy

Też mi się podobają te blogowe okna. I vivany jak najbardziej by mi pasowały. Tylko sprawdziłam, że mają 145cm szerokości jedna. To daje290cm, a okna mają 325. Trochę by brakowało. W sumie byłoby to widoczne tylko wtedy, kiedy byłyby zasłonięte okna. No ale jednak.

Jeśli nie znajdę podobnej tkaniny do uszycia i w tak cudnej cenie, jak vivany, to może sie na nie zdecyduje. Na szczęście mam jeszcze chwilę.

Teraz sprawdzam lokalne firmy schodowe, szukam płytek i chyba pora by była dać kuchnię do wyceny.

Pogrzebałam w swoim dzienniku i komentarzach i już w 2012 projektowałam kuchnię. Ale ze mnie optymistka była. :lol2:

Edytowane przez max-maniacy

nooo vivany sa super cenowo i materialowo. przerobki i skrocenie na wszystkie okna w sumie 16 kompletow kosztowalo mnie 168 zł pluc koszt samych vivanow. nie ma bata taniej nigdzie nie uszyje, sama nie umiem ;)

Musze moje wreszcie skrocic, bo mam podklejone tasma, ale po tym praniu to juz na pewno odpadnie. W kazdym razie fakt, ze naprawde cenowo nie ma konkurencji.

qrna drogie te doblo grys, kochana przejedz sie jeszcze po hurtowniach, za te moje betonki placilam 69 (wym. 60x60) i 89 zł. (wym. 120x60), w bokaro czy wemie tez maja taki wybor i ceny niżej setki chodza. w ogole teraz jest taki wybor ze nie wiadomo co brac :)

u siebie jedynie załuje ze wszedzie nie wzielam tych ciemnych betonkow a do jednej lazienki poszly jasne. lazienka z ciemnymi jest zdecydowanie bardziej klimatyczna, uwielbiam sie w niej pindrowac, plumkac w wannie i takie tam :D

u mnie wanna tania, ładna. ale do konca nie jestem zadowolona z szerokosci (moj wybor) i calkowicie nezadowolona z obudowy. poprzednia byla tez z tych tanszych, cersanit ale obudowe mozna bylo zamontowac na sztywno na kołeczki a ta teraz jest na magnesy :bash: wkurza mnie bo nie trzyma sie pionu i musialam przykleic ja do kafli i na to sylikon. skonczy sie albo wymiana wanny albo zrobieniem obudowy z kafli - a tak nie cierpie kaflowych. i chyba taniej i prościej bedzie wanne wymienic niż klasc kafle, robić stelarze itp.:D na razie dopoki obudowa jest na sztywno te zostawiam ale nie bede miec skrupulow przy remoncie :D