DEZET 30.06.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 witam inz. możliwe, że to dobry pomysł, tylko my planujemy strop drewniany (chyba, że się jeszcze coś odmieni). można by na belki stropowe na zimę położyć jakieś płyty i na to folię. może by nie przemokło. W marketach można kupić tanią plandekę. Ja taką kupiłem, gdy nie zdążyłem przykryć dachu blachą i żeby nie obciążać membrany śniegiem, do łąt przybiłem taką plandekę. Nie starczyło na całość, bo plandeka 6x10m, ale dodatkowe zabezpieczenie większej części dachu było. A jedną zimę i wiosnę wiązary stały pod chmurką i nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 03.07.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 no zobaczymy, jak nam to pójdzie. całkiem prawdopodobne, że żadnego dachu jeszcze w tym roku nie będzie. w zależności od tego, na jakim etapie skończymy, będziemy kombinować to zabezpieczenie na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 17.07.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 No ładnie to Wam idzie, schludnie, porządnie, ach! Ja też bym tak chciała, ale jakoś pedantów w otoczeniu brak , nikt się nie pali do ogarnięcia tego pobojowiska. Śliczne kwiaty macie - i fajnie, że było gdzie coś posadzić w ogóle, trochę zazdroszczę, bo też bym chciała, żeby już coś rosło. A u nas nie ma jak Jaką macie glebę? Bo sporo u Was takich roślinek, które mi się podobają i chętnie bym skopiowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariwa 18.07.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 pierwsze roślinki na swoim najbardziej cieszą, ja jak posadziłam w tamtym roku na jesień parę skalniakowych to całą zimę myślałam co z nich będzie a jak przyszła wiosna to molestowałam teścia żeby parę fotek zrobił i wysłał, bo mnie ciekawość zżerała no a lilie masz cudowne!!!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 18.07.2012 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 dziękuję za uznanie dla moich roślinek. też się cieszę, że tak ładnie rośnie. z początku byłam sceptyczna, bo u nas po prostu glina. molestowałam męża, żeby nawiózł trochę jakiegoś czarnoziemu, ale nie miał czasu. okazało się, że i na glinie rośnie i to całkiem nieźle, bo długo trzyma wilgoć. bury_kocurku doczekasz się i Ty swojego ogródka. szybko skończycie budować, ogarniesz teren i będziesz mogła siać, sadzić i cieszyć się efektami. ja mam bardzo dużą działkę, to wtykam co się da i gdzie się da. niestety wszędzie panuje trawa, mlecz i koniczyna (bo to zwykła łąka) i nie zawsze moje roślinki wygrywają w tej konkurencji. mariwa u Ciebie podziwiałam ogórki i martwiłam się, że moje coś słabo rosną. ale teraz jak poszły.... liście mają jak jakieś dynie, no i widać już pierwsze ogóreczki. niedługo będą małosolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshia7 19.07.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witaj Jestem tu po raz pierwszy i widzę, że zapowiada się piękny domek a jeszcze te rośliny Będzie cudnie! Ja niestety mam dwie lewe ręce do takich rzeczy więc bardzo obawiam się o mój ogród dlatego podziwiam jak ktoś ma takie piękności Przeczytałam w dzienniku, że pojawiają Ci się niepotrzebne załączniki w poście. Ja też tak miałam i edytując post weszłam w "zarządzaj załącznikami" i tam je wykasowałam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.07.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Piękne lilie.. cudne po prostu.. kiedy zalewanie? Przy wstawianiu zdjęć poprzez URL trzeba odznaczyć tego ptaszka pod linkiem Edytowane 19 Lipca 2012 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 19.07.2012 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 witam goshia7 miło Cię gościć i dziękuję za słowa uznania dla mojej zieleniny:) Kamila nie wiem kiedy będziemy zalewać, bo jeszcze trzeba piach wsypać i ubić. może wcześniej zaczną murować się ściany. na razie kilkudniowy przymusowy przestój (z kilku powodów) i jest to czas rozmyślania mojego małż nad następnym krokiem. dzięki dziewczyny za podpowiedź z tymi zdjęciami. w ostatnim poście nie pokazały się załączniki, więc nie wiem o co chodzi. ale zwrócę uwagę następnym razem na 'tego ptaszka";) pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 03.08.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 WitamPiękny domek najbardziej podobają nam się te przeszklenia poprostu boskie. pozdrawiamy i kibicujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 dajcie spokuj z czekaniem na kolege. poziomica wodna w reke i na budowe. ani pierwsza, ani kazda nastepna wastwa bloczkow to zadna sztuka chcecie kleic na cienka spoine czy murowac na zaprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.08.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Dokładnie.. poziomica wodna w rękę i można wszystko ładnie wypoziomować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 04.08.2012 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 pewnie macie rację. ale jakoś mój mąż chyba czuje się pewniej jak jest przy nim kolega A. nawet jeśli tylko przy nim stoi i dyryguje. no ale może już w tym tygodniu coś się ruszy. kleić będziemy Tomaszu na cienko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 04.08.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 beatagl witam w moim dzienniku. dziękuję za słowa uznania dla naszego domku. przyznam, że te duże okna to było to co mnie przekonało do tego projektu. to był od początku faworyt mojego męża. mi podobał się inny, ale teraz nie żałuję. jak dla mnie jest teraz wyjątkowy. ale to już pewnie takie emocjonalne a nie racjonalne myślenie. po prostu go polubiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 04.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 narzedzia macie juz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.08.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Wychodzenie z ziemi, to fajny moment Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 06.08.2012 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 dzięki DEZET mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 06.08.2012 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 narzedzia macie juz ? większość potrzebnych narzędzi pożycza nam kolega A. mam nadzięję, że wszystko co potrzebne ma. inaczej powiedziałby, ze mamy coś kupić. a propos bloczków, o które pytałeś w dzienniku cronin. wzięłam fakturę, żeby sprawdzić jakie i skąd są, ale nic tam nie ma oprócz rozmiarów. owinięte są w żółtą folię, jak pisałeś. ale na opakowaniu też nie zaznaczone ani skąd, ani typ. męża pytam, a on na to, że nie wie. jak zamawiał, to tylko go spytali, czy pod zaprawę, czy na klej mają być. następnym razem ma zapytać. na razie są jeszcze zapakowane, to trudno ocenić. ale męża wujek buduje też z takich i wygląda to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.08.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 żółta folia to tak jak Tomasz napisał Prefabet, ja miałam Prefbet w białej, więc nie macie się co martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.08.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 maxmaniacy: na kazdej palecie powinna byc kserowka deklaracji zgodnosci a na niej okreslona klasa dokladnosci wymiarowej bloczka (4 literowy symbol: GPLM, TLMA, TLMB), sprawdzie co wam sprzedali. generalnie wg mnie problemem nie jest to kto bloczek wyprodukowal tylko kto i jak go transportuje i magazynuje. moja pierwsza partia bloczkow pochodzila z LeroyMerlin ( Grupa Prefabet, zaklad w Kozienicach lub Swierzach Gornych). Na kupione 6 palet 3 byly super, pozostale 3 byly pooblamywane, poobijane, itp - uszkodzenia ewidentnie transportowe. Niestety pod tymi zoltymi kapturami nie bylo tego widac. Kolejne bloczki kupowalismy w BricoDepot, wymiar ten sam, cena ta sama, poducent to Prefabet Łagisza (nazwa handlowa bloczkow: Termorex), w porownaniu z pierwszymi 6 paletami z LM te sa idealne. Pakowane tylko w plytkie biale kaptury (2 warstwy bloczkow od gory zasloniete) reszta zawinieta bezbarwna folia. Kupujemy po 6 palet, wiec zawsze jade, wybieram sobie ktore maja byc, zaznaczam i prosze aby te mi przywiezli:) w ten sposob mam odpad na poziomie moze 10-15 bloczkow (w sumie jakby poskadac to co zostalo po wycinankach:)) Z narzedzi potrzeba:-kielnia do betonu komorkowego (uzywam czerownej kielni Kubala z gumowa raczka, jak na razie nie mam uwag)-mlotek gumowy ok 1-1,5kg-pila do gazobetonu + prowadnica katowa-zdzierak do gazobetonu-zmiotka-poziomica 800-1000mm-szpachelka (uzywam spachelki 120mm)-sznurki murarskie-olowek, miara z takim zestawem zwykle wdrapuje sie na rusztowanie (pila i prowadnica zostaja na dole) i robowa idzie sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.08.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Zestaw narzędzi do budowy, którym się posługuję tu widać: http://forum.muratordom.pl/entry.php?120376-Jak-IRYS-powstawa%C5%82-cz-31&goto=prev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts