max-maniacy 07.08.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 DEZET całkiem imponujący ten Twój zestaw narzędzi. i dwie ręce to wszystko obrobią? Tomasz zapomniałeś dodać okularów i maseczki. gdzieś wyczytałam, że bezwzględnie polecasz. dzięki za wskazówki, jak tylko mąż wróci z budowy zapytam, czy wszystko mają. aktualnie (w oczekiwaniu na kolegę A.) zasypuje piachem fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.08.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 okulary przydaja sie jak wieje, aby nie zapruszyc sobie oka pylem z bloczkow... jestem na punkcie oczu wyczulony, wiec mozliwe ze mozna sie bez nich obejsc, ale do ciecia elektronarzedziami, wiercenia czy kucia bezwzglednie okulary lub przylbica, maseczka do ciecia szlifierka tez sie przydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 07.08.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 max -maniacy - w ten oto sposób lada moment osiągniecie stan zero i zostaniecie posiadaczami własnego lądowiska Zazdroszczę ręki do roślinek i zdolnego małżonka. Powodzenia w załatwianiu własnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 15.08.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Fajnie, że już lada moment mury będą pięły się u Was do góry Co do pytania o wannę to tutaj macie link: http://hydrospa.pl/wanny--wolnostojace--WANNA-WOLNOSTOJ%C4%84CA-MOCOORI-MOCCA-id-377 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 16.08.2012 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 dzięki tutli świetna ta wanna. no ale i cena niezła. ale taki kształt mi się podoba. co do budowy, to na razie zastój. kolega, który jest naszym głównym fachowcem, robi u kogoś remont. gdzieś musi zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.08.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 DEZET całkiem imponujący ten Twój zestaw narzędzi. i dwie ręce to wszystko obrobią? Tomasz zapomniałeś dodać okularów i maseczki. gdzieś wyczytałam, że bezwzględnie polecasz. dzięki za wskazówki, jak tylko mąż wróci z budowy zapytam, czy wszystko mają. aktualnie (w oczekiwaniu na kolegę A.) zasypuje piachem fundamenty. Wystarczy mieć odpowiednią ilość kieszeni- pakujesz wszystko i na budowę Okularki bezwzględnie muszą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshia7 17.08.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam. Niezły pomysł z tą piwniczką nawet powiedziałabym, że rewelacyjny Dobrze mieć takie cosik pod ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.08.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 My też będziemy robić ziemiankę.. póki co wykopana jest tylko dziura.. może w tym roku jak pogoda pozwoli to ją zrobimy.. jak coś to w dzienniku pewnie zdjęcia będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.08.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 max-maniacy - jestem pod nieustającym wrażeniem Twojego ogrodu. Jak już domek stanie, będziecie mieli pięknie zagospodarowane otoczenie. U nas klimat robią sosenki i chyba nieprędko się to zmieni Nie mam koncepcji i umiejętności - a tak bym chciała mieć jakieś kwiaty... Czy ta piwniczka to nie Zielonego ogrodu małża? Chyba wielu forumowiczom się spodobała. Świetny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 17.08.2012 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 dzięki dusiaka za słowa uznania dla mojego "ogrodu". choć to tak naprawdę dopiero raczkujące rabatki. ale sprawiają mi ogromną frajdę. zamiłowanie do roślinek przyszło z wiekiem. nie zawsze tak miałam. wręcz przeciwnie. tak więc chyba się starzeję. co do Twoich sosenek, to chyba ich nie doceniasz. masz swój prywatny lasek i to też jest jakaś koncepcja i to całkiem przyjemna. a na kwiaty przed domem jeszcze przyjdzie czas. Czy ta piwniczka to nie Zielonego ogrodu małża? Chyba wielu forumowiczom się spodobała. Świetny pomysł nie pamiętam, skąd to wzięłam. przeglądając forum kopiowałam, co mi się spodobało. ale jest na prawdę fajna, zwłaszcza jej zawartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 17.08.2012 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 My też będziemy robić ziemiankę.. póki co wykopana jest tylko dziura.. może w tym roku jak pogoda pozwoli to ją zrobimy.. jak coś to w dzienniku pewnie zdjęcia będą będę podglądać i skorzystam z wszelkich doświadczeń z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.08.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witaj! Wpadam z rewizytą Bardzo ładne fundamenty, teraz czekam na zdjęcia ścian. Czyli w tym roku tylko ściany? A całą inwestycję kiedy planujecie skończyć? Jak dobrze wyczytałam bez kredytu, my też i uważam że była to najlepsza decyzja jaką podjęliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 30.08.2012 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 witam Kwitko. dziękuję za odwiedziny. trudno wyczuć ile zrobimy. wszystko zależy na ile wystarczy kasiorki. miał być tylko fundament w tym roku. teraz mamy już bloczki na ściany. próbujemy sprzedać auto, to wtedy poszlibyśmy dalej. no ale jak będzie nie wiadomo. na razie jedziemy bez kredytu, ale w przyszłym roku chyba się nie obędzie. chyba, że sprzedamy mieszkanie. ale tu też zdania mamy z mężem różne i trzeba będzie ustalić jedną wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.08.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Też myśleliśmy że w tym roku będziemy brać kredyt, ale jakoś tak wychodzi że pieniądze cały czas są Może u Was będzie podobnie i obędzie się bez sprzedaży mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 05.09.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Przeskoczę na właściwe miejsce z dyskusją. Odnośnie stropu nas terriva wyniosła sporo mniej niż 10 tys. Dokładnie nie liczyłam, ale stemple kosztowały 310 zł, strop - gary+belki 3200 zł, zalanie 2100 i do tego drut ale nie wiem ile. A workami od cementu też uszczelnialiśmy większe dziury, do momentu ocieplania z wieńca wystawały kawały worków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 05.09.2012 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 dzięki Kwitko za informację. stemple możemy pożyczyć, ale to widzę nie za duży koszt. cała reszta, to trochę kosmos. będą musieli chłopaki usiąść z kalkulatorem i porobić wyceny. potem będzie można podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.09.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 kwitko a gdzie deski szalunkowe? stal to jednak tez dobry tysiac zlotych, lekko liczac. i tak sie niestety nazbiera :/ jak sie nie obrocic dupa zawsze z tylu ale da sie przezyc, jak wszytsko (moze za wyjatkiem braku piwa:)) maniacy, ja tam was nie chcialem straszyc dacie rade tak jak i my dajemy jedziemy dokladnie (!!!) na tym samym wozku z tego co czytam stemple warto kupic...potem sie je spali czy to w kozie czy to w kominku deski szalunkowe pozniej mozna wykozystac na dach, no a cala reszte trzeba kupic trzeba pamietac ze to nie sa wydatki rownczesne, bo przeciez najpierw kupujemy stemple, potem placimy zaliczke za strop, potem doplacamy reszte, pozniej kupujemy stal i zbroimy, na koniec szalujemy (wiec kupujemy drewno lub bloczki) i na koniec dopiero zalewamy. robiac w pojedynke albo we 2 osoby po pracy to pekna pewnie ze 2 miesiace, wiec nie trzeba miec kupki pieniedzy odlozonych na raz. dacie rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 07.09.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 dzięki za słowa pocieszenia. tak, jak pisałam stemple leżą u wujka na podwórku, możemy pożyczyć. z deskami to samo mówił kierbud, że mogą być wykorzystane. no ale strop przed zimą trzeba by zrobić. a przy drewnianym wystarczyłoby położyć belki stropowe i można jechać dalej ze ścianami. a resztę można robić później. i to głównie przemawia do męża. no i to, że od początku do końca zrobiliby go sami. trudna decyzja, ale trzeba ją podjąć szybko, bo inaczej robi się wieniec pod drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.09.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 A no tak, jeszcze deski. Zapomniałam o nich bo jeszcze przed budową kupiliśmy i tak wykorzystujemy do czego się da. max-maniacy to teraz sadzi się tulipany? Gratuluje rozpoczęcia murów! Niech pracownicy za dużo tej zupki chmielowej nie piją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.09.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) dzięki za słowa pocieszenia. tak, jak pisałam stemple leżą u wujka na podwórku, możemy pożyczyć. z deskami to samo mówił kierbud, że mogą być wykorzystane. no ale strop przed zimą trzeba by zrobić. a przy drewnianym wystarczyłoby położyć belki stropowe i można jechać dalej ze ścianami. a resztę można robić później. i to głównie przemawia do męża. no i to, że od początku do końca zrobiliby go sami. trudna decyzja, ale trzeba ją podjąć szybko, bo inaczej robi się wieniec pod drewniany. drewno nie jest za darmo, wydaje sie ze tylko kilka belek, ale tez ci sie nazbiera pare kubikow, kubik drewna konstrukcyjnego to ca 800-1000 PLN wiec moze sie okazac ze taki drewniany strop nie bedzie znaczaco tanszy od taniej terivy. wg mnie ukladajcie terive, za wylaczeniem nadbetonu ktory przywiezie grucha z betomiarni reszte robicie sami (no elementy sie kupuje, wiadomo, ale przeciez drewna tez samemu nie karczujesz w lecie...) wiem ze latwo doradzac i sie wymadrzac, ale jestem przekonany ze dacie rade i polozycie ten strop. ja bym bral terive, nawet jesli drewno bedzie ciut tansze... pamietajcie ze jesli w projekcie macie terive a chcecie dac inny to nalezy zwrocic sie do projektanta adaptujacego aby okreslil czy zmiana jest istotna czy nie, jesli istotna to zmiana PnB, jesli nie istotna to tylko rysunki zamienne + obliczenia. a dlaczego zmiana PnB, a to dlatego ze inny strop bedzie mial inna wysokosc co spowoduje zmiane kubatury budynku lub tez zmiane jego zewnetrznych gabarytow, gdybyscie chcieli kubature utrzymac... tak wiec moze sie paradoksalnie okazac ze pozornie tanszy drewniany strop bedzie kosztowal wiecej czasu na formalnosci (obliczenia, rysunki, papierologia) oraz kasy z uwagi wlasnie na dodatkowe koszty konstrukcyjno-projektowe. EDIT: poobtlukiwane narozniki BK to skutek niechlujnego skladowania i niezbyt delikatnego transportu... ale to w niczym nie przeszkadza:) w dzienniku Cronin przytoczylem sposob na gladki wyglad sciany nawet z poobtlukiwanych bloczkow. jesli nie znajdziesz to daj znac, napisze tu tez Edytowane 7 Września 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts