Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , planuję wczesną wiosną dokończenie podjazdu.. obecnie jest ok 60 cm betonu ( udało mi się załatwić kilka aut pozostałości po remoncie chodników czyli krawężniki trelinki płyty chodnikowe itp) na do został wysypany tłuczeń kolejowy ok 10 cm(też z odzysku) a na wierzch grys 10 cm. W tej postaci użytkuję podjazd od 5 lat i z (tak myślę) z powodu , że nigdy nie był "potraktowany" zagęszczarką porobiły się koleiny i dziury , po prostu wszystko sobie ładnie siadło i nawet jak wjedzie ciężarówka z np piaskiem nic się nie dzieje.... ubiło się samoczynnie na skałę :) teraz chcę wykończyć podjazd a na kostkę na razie nie ma funduszy :( ... Mam do dyspozycji ok 10-15 cm (tyle mogę dosypać) kliniec czy tłuczeń raczej nie wchodzi w rachubę ze względu na cenę w mojej okolicy to od 120-do 150 zł za tonę plus transport... za to mam niedaleko żwirownię gdzie mogę kupić grys 4-12mm (kruszone kamyczki) za ok 60 zł za tonę. Problem jest następujący - jak wykonać podjazd z tego materiału aby nie robiły się koleiny , żeby nie było to "sypkie" - nie wiem czy to dobry pomysł aby całość wysypać piaskiem z cementem , zagęścić zagęszczarką i na to grys i znowu zagęszczarka ? czy może lepiej zmieszać piach z cementem i grysem i zagęścić ? będę wdzięczny za poradę

• 3 weeks później...

Zrozumiałem, że już ubiło się i nie ma być grząsko.

W tej sytuacji dajesz 5 cm kamyków/grysu. Nie więcej, bo będzie grząsko. Mnie sprawdzają się takie trochę większe otoczaki: 3-6cm. One same w sobie są dość stabilne. Przy tak cienkiej warstwie nie musisz tego ubijać.

I co najważniejsze nie syp tego do punktu zero. Bo kładąc w przyszłości kostkę będziesz musiał to wywieść.

gdzieś w necie znalazłem taką poradę :

"Układając nawierzchnię, na każdej kolejnej warstwie kruszywa można rozłożyć warstwę 2-3 cm cementu z piaskiem w proporcjach 1:12 i polać wodą, aby zamulić przestrzenie między ziarnami.

Każda warstwa powinna być zagęszczana tak długo, aż przestanie ustępować pod ciężarem maszyny.

Kruszywa z miękkich skał (dolomit, marmur) oraz pokruszone cegły łatwo niszczeją, tworząc pyły – nie należy ich wykorzystywać na warstwę wierzchnią."

blechert.pl jako Fachowiec co Ty na to (chodzi o "zamulanie piaskiem z cementem")? , nie chcę aby było grząsko .....

Eisenberger - na podbudowę najlepiej kupować gruz betonowy bez cegły, bo tak jak piszesz cegła może rozpadać się na pył.

Na ogół każda warstwa po ubiciu jest prawie jak płyta, dlatego dodatkowe zamulanie nie jest potrzebne. Np. gruz mielony z powodu zanieczyszczeń po ubiciu - płyta. Suchy beton na podbudowie po ubiciu też - płyta. To najczęściej stosowane podbudowy w Poznaniu.

tak jak pisałem podbudowę mam, tyle że są koleiny i nierówności - chcę wyrównać to grysem ale z uwagi na to że mam dostęp do grysu o frakcji 4-18mm warstwa ok 10 a gdzieniegdzie 15 cm na 100% będzie "sypka" nawet po ubiciu - dlatego pomysł z piaskiem zmieszanym z cementem... boje się tylko , że po zimie zrobi się dalej sypkie.... dlatego pytam czy tak można zrobić i czy to będzie "działać" ???????

• 2 months później...

Witam,

Proszę o poradę. Robię podjazd żwirowy, podbudowa będzie z kruszonego betonu na geowłókninie + piasek z cementem w szczeliny. Na wierzchnią warstwę o gr 4cm mam obecnie do wyboru dwie możliwości: grys bazaltowy 8-16 (pytanie: czy nie będzie zbyt sypko i grzązko?) lub grys wapienno-dolomitowy 16-32 (czy tego typu nawierzchnia będzie bardzo pylić i brudzić wejście do domu?). Z wymienianych wcześniej otoczaków mam już zrobioną opaskę wokół domu, dlatego na podjazd chcę dać coś innego.