Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to wiem. mamy rozprowadzona cala instalacje mielismy montowac gniazda itp a tu zonk ale ok przezyjemy. Czy bedziemy musieli jakis projekt robic? i jak to jest z przylaczem od slupa do domu jest napowietrznie zrobiony tak chyba sie to nazywa. Interesuje mnie to czy bedziemy musieli nowa linie od slupa do domu tworzyc ja za bardzo sie w tym nie czuje pewna a w energetyce bardzo niemili osobnicy. wiem ze mam wniosek o techniczne warunki wystapic/. i jak obliczyc ile kW potrzeba?

Witam

Jeśli masz możliwość to sub-licznik byłby najtańszym rozwiązaniem. Montujesz go w rozdzielni i się rozliczasz z sąsiadami z parteru. spisujesz swój licznik i idziesz do sąsiada i dzielicie złużycie...

A jeśli nie to przyłącza nowego raczej nie powinni żądać bo po co, chyba że każą go wymienić jeśli przekrój jest za mały lub coś innego im się uwidzi...

Wszystko zależy gdzie teraz jest licznik jeśli jest na zewnątrz w skrzynce to jak niema miejsca na dodatkowy to każą drugą obok dorobić,a zasilanie będzie z tej starej. Jeśli w mieszkaniu jest licznik to ciężko powiedzieć, pewnie będą się upierać żeby na zewnątrz była skrzynka z licznikiem bo unikają rozwiązania z licznikem w mieszkaniu. najlepiej się poradź jakiegoś elektryka z okolicy żeby obejżał i pojechał do zakładu energetycznego z Tobą i przedstawił im sytuacje i oni powiedzą co i jak....

Prosze o rade.Niespodziewanie okazalo sie ze musimu miec swoj licznik. mieszkanie jest na pietrze w domu jednorodzinnym co mam robic, gdzie sie udac.

To ma być licznik czy podlicznik, do rozliczeń z ZE czy właścicielem ? Jeżeli do rozliczeń z właścielem

to sprawa prosta. Natomiast jeśli z ZE to za mało danych odnośnie możliwości, trudno doradzić jak nie widać jak sprawa technicznie wygląda.Mam na myśli miejsce i możliwośc zabudowania dodatkowego licznika.

W domu jednorodzinnym nie może być oddzielnego mieszkania. Z definicji się to wyklucza. Albo masz dom dwurodzinny i samodzielne mieszkania albo jednorodzinny który jest jednym mieszkaniem. Co najwyżej użytkowanym przez dwie rodziny. Zakład energetyczny raczej ci tu nie pomoże bo dla niego jeden lokal = jedno przyłącze i jeden licznik. Dopiero wydzielenie samodzielnego mieszkania pozwoliłoby im na montaż licznika w owej niezależnej instalacji. I tu zmierzamy do sedna - instalacja elektryczna musi być na danym piętrze oddzielona od reszty domu. Tak, aby można było na "jednym przewodzie" założyć licznik. Poszukaj w okolicy dobrego elektryka i niech oceni czy jesteście to w tej instalacji zrealizować. Jeśli nie to czeka cię jej przeróbka.