Zbyszek_S 24.03.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Dobudowa do istniejącego budynku czyli jak prawidłowo rozbudować istniejący budynek przez dobudowanie nowej części. Temat chyba nie był nigdy poruszany, a myślę jest b. interesujący – w mojej okolicy znaczna część budów ma właśnie taki charakter. W ostatnim numerze (4/2004) jest fragment w związku z inspekcją Muratora na jednej z budów w stanie surowym. Co wg mnie powinno sie znaleźć w artykule: 1. jak prawidłowo wykonać fundamenty (łączyć je ze starym budynkiem?, jaka głębokość jeśli stary podpiwniczony a nowy nie?, jak wykonać jeżeli budowa na teranie niestabilnym np. szkody górnicze? co zrobić żeby nowy budynek 'nie odjeżdżał" od starego) 2. jak łączyć ściany - czy łączyć ściany nowego i starego? jak to robić? co z ociepleniem? co zrobić żeby na połączeniach nie powstały pęknięcia? 3. dach - czy przykrywać nowy i stary jednym dachem? jak to prawidłowo zrobić 4. prawo – jakie dokumenty wymagane? czy wymagane uzgodnienia mediów? Co w przypadku „dobudowy” do budynku sąsiada w granicy działki? Itd. Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 30.04.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Też jestem ciekaw tego tematu. Chciałbym robić dom etepami, zamieszkać i później dobudować kolejene moduły jak uzbieram kasę, kredytów jakoś nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts