Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zalezy od architekta od okolo 10.000 pln do ???. Ja zdecydowanie preferuje projekt indywidualny. Tylko wtedy, masz szanse na dom dokladnie odpowiadajacy potrzebom, pod warunkiem, ze nie masz nierealnych oczekiwan i trafisz na dobrego architekta:)))

Ja mialam specyficzne i bardzo konkretne wymagania, a ponadto nietypowa działke (waska i z wjazdem od pld) i jak na razie projekt wydaje sie spelniac moje oczekiwania.

pozdrawiam

poszukaj w :

http://murator.com.pl/forum/viewforum.php?f=54

użyj opcji "szukaj" na górze strony, bardzo przydatna :wink:

200 m2... kiedyś pytałem znajomego architekta i wspomniał coś o kwocie ok 6000, razem z przygotowaniem wszystkich dokumentów, t.j. WZiZT+projekt+pozwolenie na budowę+projekty przyłączy+kierownik /znaleziony, nieopłacony/

Wszystko zależy od miasta (Warszawa współczynnik 2), Twoich oczekiwań i much w nosie architekta. Generalnie woduj natychmiast takich co mówią że takiego bzdetu to oni nie robią.

Trójmiasto, projekt domu 160 m2 kosztował mnie 5.500 i poprawki na każde zawołanie do dzisiaj.

koszt może być b różny, dla w-wy przyjąłbym ~ 10 000 , my (nasza malutka 2-osobowa pracownia) w tej sumie robimy projekty zagosp.terenu, architektury w dużej skali z detalem, konstrukcji

instalacje w opisach i najważniejsze na rys architektury, chyba że specjalne, wtedy dodatkowo projekty instalacji

zawsze na kazdym etapie służymy radą i pomocą, możemy załatwiać sprawy urzędowe itd

jeżeli chcesz zmieniać gotowy projekt to lepiej zamówić indywidualny, małe zmiany mogą czasami dużo kosztowac i efekt bedzie inny od zamierzonego, a i cena wzrośnie

maan architekci

[email protected]

• 4 months później...
Czy ktoś orientuje się jaki jest koszt zlecenia stworzenia projektu domu o powierzchni uzytkowej ok 200m2 z garażem dwustanowiskowym?

Czy lepiej opłaca się kupić gotowy projekt i ewentualnie trochę go modyfikować czy też zainwestować we własny pomysł?

Nasi przyjaciele wlasnie sie wprowadzaja do domu zbudowanego wg. projektu indywidualnego (Warszawa). Pracownia z wyzszej polki wziela 30 000 PLN za 350 m2 dom. Kiedys wpadlismy na budowe a oni wlasnie omawiali z kierownikiem budowy 37. poprawke (blad) w projekcie. To mnie troche zniecheca do wydania duzych pieniedzy za nie zawsze rzetelne uslugi.