Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obydwa skrzydła uchylno - rozwierne

Recommended Posts

Witam,

Jeden ze sprzedawców mocno mnie namawiał aby we wszystkich oknach dwuskrzydłowych zrobić obydwa skrzydła uchylno - rozwierne (a nie jak zazwyczaj się robi jedno rozwierne i jedno uchylno - rozwierne). Podobno wtedy wstawiane jest całkiem inne okucie: mocniejsze, lepsze itd. Czy to prawda? Czy warto brać obydwa skrzydła RU?

W przypadku np. Vetrex w takim wypadku okna robią się nietypowe i wchodzi się w spore koszty. W przypadku Oknoplastu dołożenie drugiego skrzydła RU powoduje stosunkowo niewielki wzrost ceny.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,

BWP

Jeśli nie kosztuje więcej niż 50 zł.. to racjonalna sprawa. Okucie faktycznie jest lepsze, tzn obejmuje skrzydło niemal dookoła (lepsze reglowanie po stroneiu zawiasów). Parę firm RU+RU ma w standardzie.

powodzenia przy plastyku przy różnicy 40 stopnii zimą

Charlie bis :D i szok termiczny dla pcw?

Uwierz mi, że nie ma specjalnych problemów przy dobrze wykonanych i zamontowanych oknach.

Owszem, taka różnica temperatur szybciej uwidacznia jakąś konieczność regulacji w plastiku, ale wypływa ona zarówno w drewnie jak i pcw.

W plastiku szybciej wieje w skrzydłach rozwiernych na tzw. ukrytym docisku, który jest niejako wymuszonym bajerem, ale jednak niezbyt szczęśliwym rozwiązaniem. Zwykle wystarczy drobna regulacja i wszystko.

Inaczej klienci by mnie zjedli żywcem, brrrr:mad:

ukryty docisk-uczciwie pisząc gówno

docisk taki widoczny załatwia sprawę

regulacja na uszczelkach to jedno

jeśli chodzi o rozszerzalność termiczną - niestety trochę się w życiu naoglądałem kilkunastoletnich zgrzewów na pcv -może mało osób w to uwierzy jak przez takie zgrzewy ładnie piżdzi i czasami wręcz cieknie.

oczywiście jest pewnie jakiś producent okien który ma sposób że jego zgrzewanie że pod wpływem kilkutysięcy cykli zmiany temp będzie takie jak nowe

tak przy okazji wytłumaczccie dlaczego balkon o szer. 270 cm 3 skrzydła w pcv lepiej skręcać z dwóch elementów?

klienci podniecają się ilością komór w pcv . kupujący od sprzedającego tego nie usłyszy ale już w rozmowie człowieka z branży z np. technologiem producenta profila pada stwierdzenie że im szerszy profil [dla poprawy izolacyjności ] tym większy problem ze statyką

akurat w drewnie im grubszy profil tym lepsza statyka.

to co W Polsce producenci okien kombinują z profilami jeśli chodzi o wagę i rozmiar to jazda po bandzie - ale znowu 67 lat po wojnie jesteśmy mądrzejsi od helmutów

Edytowane przez malux20

Witam,

Jeden ze sprzedawców mocno mnie namawiał aby we wszystkich oknach dwuskrzydłowych zrobić obydwa skrzydła uchylno - rozwierne (a nie jak zazwyczaj się robi jedno rozwierne i jedno uchylno - rozwierne). Podobno wtedy wstawiane jest całkiem inne okucie: mocniejsze, lepsze itd. Czy to prawda? Czy warto brać obydwa skrzydła RU?

W przypadku np. Vetrex w takim wypadku okna robią się nietypowe i wchodzi się w spore koszty. W przypadku Oknoplastu dołożenie drugiego skrzydła RU powoduje stosunkowo niewielki wzrost ceny.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,

BWP

Po wycenie mojego kompletu okien Vetrex jest tańszy od Oknoplastu o ok. 1,6tys. biorąc pod uwage oba skrzydła RU.Zastanawiam sie skąd ta różnica....

Po wycenie mojego kompletu okien Vetrex jest tańszy od Oknoplastu o ok. 1,6tys. biorąc pod uwage oba skrzydła RU.Zastanawiam sie skąd ta różnica....

Może dlatego, że ja mam wszystkie okna standardowe, a okna standardowe w Vetrexie są tańsze niż niestandardowe. Podwójne RU powoduje, że okna automatycznie stają się niestandardowe.

Jeśli już o to chodzi gdzie są dwa RU a gdzie nie ma to niniejszym informuję, że odkąd pamiętam Urzędowski zawsze dawał i daje oba skrzydła RU ( o ile to tylko możliwe technicznie). :) Tyle reklamy :)

Ale też pamiętam, jak ok 2002r. Okfens, specjalizujący się produkcji na magazyn wprowadził okna symetryczne z dwoma skrzydłami Ru - po to by ograniczyć pozycje magazynowe. od tej dezycji nie musiał trzymać okien prawych i lewych - jedna sztuka pasowała wszystkim - była w tej samej cenie. I wg mnie wtedy inni zaczęli naśladować. Pozytywnie.