szkuner 10.03.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam szanownych forumowiczów! Chciałbym się z wami podzielić projektem domu, który zamierzamy wybudować. Liczymy również na słowa krytyki - oczywiście tej konstruktywnej. Projekt domu jest narysowany przez projektanta od podstaw, ale za wzór służył projekt domu mania w lustrzanym odbiciu. Podstawowe różnice: część mieszkalna - zrezygnowano ze schodów na poddasze (zamierzamy wykorzystywać tylko parter), ale w projekcie przewidziano likwidację pomieszczenia gospodarczego i małej łazienki i wybudowanie tam klatki schodowej. Uzyskujemy tym samym możliwość adaptacji poddasza w przyszłości z prawie osobnym wejściem. - nad wejściem oraz nad tarasem planujemy wybudować znacznie większe zadaszenia (nad tarasem w części ażurowe, aby zanadto nie zaciemniać) część garażowa garaż dwustanowiskowy z kotłownią z tyłu. I tu napotkaliśmy najwięcej kontrowersji, otóż jak widać na załączniku obrys budynku to jednorodna bryła, a dach nad częścią mieszkalną i nad garażem również będzie całością - powstania "stodoła". Przyczyna - łatwiejsze wykonanie i może będzie taniej wykonać. Zbudowaliśmy sobie nawet makietę i dla nas wygląda ok. Nie widać przewodów wentylacyjnych - będzie rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 14.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witaj ja buduję koło rypina projekt promyk jest bardzo podobny do twojego wydaje mi się że jest fajnie pomyślany życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkens 18.09.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 witamykupiliśmy projekt mania, wprowadzamy kilka przeróbek i zaczynamy myslę, że na wiosnę, chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami jak i wysłucham innych.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 22.09.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Może coś się ruszy z naszą manią i podobnymi.Jesteśmy na etapie fundamentów - zdjęliśmy humus.Wykonaliśmy też rurowy GWC i niestety potwierdzają się fakty forum- wszystko kosztuje więcej i trwa dłużej niż się założyło.Koparki kopały nie pięć a dziesięć godzin, ściany fundamentowe nie będą miały 65 cm wysokości a 120 i dodatkowo wieniec na cokole- bomba!Najlepsi byli kirbud i wykonawca, którzy to ustalili (oczywiście mieli fachową racje), którzy oznajmili mi to z uśmiechem. Na uwagę dlaczego wszyscy się śmieją a inwestor nie odpowiedzieli rozbrajająco, że to inwestor płaci. Ot cała prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 28.09.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Chciałabym się przywitać. Też budujemy domek , którego układ wewnętrzny w ogromnym stopniu wzorowaliśmy na mani. W naszym przekonaniu rozkład pomieszczeń był idealny, chociaż nie ukrywam, że zmian trochę wprowadziliśmy - przede wszystkim znacznie powiększając cały obiekt . Nasz domek jest na etapie SSO, a od poniedziałku zyska okna i będziemy mogli kontynuować prace w środku - tynki, hydraulika,wylewki itd. Prace przy naszej budowie - mury, więźba, dach też czasowo się przeciągnęły o cały miesiąc, niby to tylko miesiąc ale tym samym wszystkie inne prace musiały zostać przesunięte - hydraulik, elektryk, tynki, a że ekipy miały poustawianych innych klientów, to mamy poślizg. Najbardziej szkoda mi tynków, chciałam, żeby przed zimą spokojnie sobie wyschły a tak to może być różnie, tynkarze wchodzą w połowie października. Życzę trafnych wyborów i sumiennych wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkens 30.09.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 hej hej hejWidzicie dużo zależy od terenu na jakim budujemy i np tak jak u nas sasiedzi maja poziom 0 grubo ponad innych sasiadow wczesniej wybudowanych, my bedziemy musieli sie jakos dostosowac i to wysrodkowac. SZKUNER- ten dodadtkowy wieniec na cokole tzn, ze podwyszyliscie troche poddasze? MGK pokaz jakies zdjecia, Wy już macie się czym pochwalić, my jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 01.10.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Majkens - zapraszam do mojego dziennika, tam są zdjęcia. Dzisiaj montaż okien i wreszcie osiągniemy SSZ. Youuupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkens 01.10.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Noo piękna zdjęcia, a dom potężny, chociaż Mania sama w sobie też do najmniejszych nie należy. Mieliśmy okazję zobaczyć SSZ Manii i zrobiła na mnie ogromne wrażenie właśnie swoimi rozmiarami. Trzymam kciuki za Wasze okna i czekam na dalsze ralacje. My nadal stoimy w miejscu czekając na przerobiony projekt od projektanta. W projekcie mamy mieć dorysowaną małą komórkę za garażem, tym samym dach się troszkę podniesie i nad garażem uzyskamy dodatkowe pomieszczenie. Rezygnujemy z "daszka" z tyłu nad tarasem, chcemy żeby dach był jednolity by w przyszłości można było z niego wyprowadzić zadaszenie nad tarasem, dodtakowo na razie rezygnujemy z okien połaciowych (zostawiamy tylko 2 w łazience i w pokoju), ale wstawiamy normalne okno w ścianie w pokoju który nie sąsiaduje z pomieszczeniem nad garażem. (nie wiem czy się jasno wyraziłam). Schody będą drewniane. A do Was kieruję pytanie odnośnie kominka z płaszczem. Jakie są Wasze zdania i wybory w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 02.10.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dom na zewnątrz nie jest aż tak ogromniasty, wielkości dodaje garaż, który rozciąga budynek do 21 m. Natomiast każdy kto ogląda nasz dom stwierdza, że pomieszczenia są większe niż wskazuje na to bryła domu. Mnie niezmiennie zachwyca rozmieszczenie pomieszczeń i ich funkcjonalność - m.in. możliwość zabudowania szaf wnękowych w pokojach dzieci, które dzięki temu zyskają regularny kształt. Okna już zamontowane, dom wygląda świetnie teraz tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts