Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boczna granica działki. Interpretacja planu zagospodarowania

Harry C.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Posiadam wąską działkę 15m. Chcę postawić dom 1m od granicy sąsiada i kalenicy prostopadłej do krótszych boków działki. Plan zagospodarowania przestrzennego mówi

"2. Na terenach, o których mowa w ust.1 ustala się następujące zasady zagospodarowania

działek:

[.....]

h) sytuowanie zabudowy gospodarczej bezpośrednio przy granicy działki wymaga zgody

sąsiadów,

[...]"

"3. Na terenach, o których mowa w ust.1 ustala się następujące zasady zabudowy

i kształtowania architektury budynków:

a) dla nowej zabudowy mieszkalnej:

[...]

dachy wielospadowe symetryczne o głównych kalenicach prostopadłych do bocznych

granic działek i kącie nachylenia połaci 25 o - 45 o."[...]

Pytanie nr1

Jak rozumieć boczne granice. Czy jest to gdzieś zdefiniowane? Chcę postawić budynek po długości działki. Dodam jeszcze, że moja działka o której mowa w planie zagospodarowania, została jakiś czas temu podzielona po długości przez poprzednich właścicieli, stała się bardzo wąska i dla tego chcę odstąpienia od tego przepisu.

Pytanie nr2

Czy mogę postawić dom 1m od granicy sąsiada (oczywiście za jego zgodą i bez okien). W planie zagospodarowania jest tylko o budynkach gospodarczych.

Pytam na forum bo niestety urzędnicy nie wiedzą. Panie z gospodarki przestrzennej UM powiedziały, że z dachem to raczej nie mogę, z granicą nie wiedzą, a w ogóle to wszystko zależy od architekta w wydziale architektury starostwa bo on to zatwierdza. No to poszedłem, a raczej przeniosłem się w czasie gdzieś jak sądzę do 83'. Facet na to, ...aaa to trzeba się przyjrzeć... być moze, ... moze była by taka możliwość, ... musi zobaczyć aktualną mapkę do celów ... (miałem ksero mapki sprzed roku aleee too nieee), projekt budynku.., no nie wie... zarobiony jest... . No nie ważne, przeszkadzałem facetowi w stemplowaniu papierów, a wolałem go nie rozjuszać jak ma to zatwirdzać potem Mam nadzieję, że tego nie czyta, a jak czyta to pozdarwiam :) ).

Sprawa dla mnie istotna już teraz, bo chcę zamówić projekt indywidualny (cena), a zmieniać go potem nie myślę.

Może uściślę pytanie. Kto tu jest k..wa decyzyjny, gdzie napisać o odstąpienie od planów zagospodarowania, bo UM nie wie, a oni te plany przeca tworzą.

Pozdrawiam

Przede wszystkim:

skoro zlecasz projekt indywidualny, to architekt powinien znać dobrze przepisy i sam Ci dokładnie wyjaśni co Ci wolno a co nie.

Jest zobowiązany zrobić projekt zgodnie z przepisami.

Żeby dać Ci pełną odpowiedź trzeba by zobaczyć Twoją działkę na mapce, przeczytać dokładnie zapisy planu.

Ale jeśli już piszę:

- elewacja frontowa jest zdefiniowana - to ta, z której odbywa się wejście i wjazd na działkę. W przypadku klasycznego układu (droga od jednej strony działki) boczne będą prostopadłe do niej. Jak już napisał Siwy, odstępstw od planu nie ma. Zmieniać go nie ma sensu - szybko to się nie uda. Trzeba zaakceptować jego warunki.

- na tak wąskiej działce zgodnie z warunkami technicznymi wolno Ci budować 1,5m od granicy lub w granicy działki. Zgoda sąsiada nie jest wymagana, ale jego działka zostanie objęta oddziaływaniem Twojej inwestycji.

Nóż się w kieszeni otwiera kiedy urzędnicy nie potrafią zinterpretować własnych przepisów albo ich po prostu nie znają... taki kraj. Pełno urzędników od sprawdzania pieczątek i podpisów.