Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze a izolacja styropianem - eksperyment

adkwapniewski

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie chcę zaznaczyć że buduję "bieda-domek" (nie urażając nikogo), długo się zastanawiałem nad materiałem izolującym na poddasze.

Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wybrałem styropian , ale że lubię sprawdzić wszystkie "urban legends" przed ostatecznym wyborem - zdecydowałem że "przestestuję" "znikanie/topienie" warstwy styro pod czarną blachą ...

Jako że syropian pod blachą nagrzewa się przez promieniowanie do testu wykożystałem promienik podczerwieni.

Więc do dzieła :)

Źródło ciepła - promiennik podczerwieni (stacja BGA ;) )

Odległość próbki od promiennika około 5cm

temp źr - temperatura źródła

temp pw - temperatura powierzchi próbki

temp wś - temperatura wewnątrz próbki ~1cm od powierzchni

http://images38.fotosik.pl/1411/8874e7f55856e5d2med.jpg

Test 1: Próbka bez przyklejonej foli aluminiowej

temp źr = 124*C - 142*C, temp pw = 86*C - 99*C (zakres temp w którym nic złego się nie dzieje po przekroczeniu temp źr = 147*C próbka lekko się podtopiła <- zdjęcie poniżej , ubytek warstwy > 1mm , czas trwania 1h

http://images45.fotosik.pl/1422/826739863fe4db7fmed.jpg

Test2: Próbka bez przyklejonej foli aluminiowej

temp źr = 191*C, temp pw=115*C, temp wś = 110*C

próbka topi się , ubytek warstwy > 1,5cm, czas trwania 1h

http://images41.fotosik.pl/1366/13ff18573a852d24med.jpg

Test3: Próbka z naklejoną folią aluminiową

temp źr = 192*C, temp pw=115*C, temp wś = 84*C

próbka nie topi się , ubytek warstwy = 0, czas trwania 1h

http://images45.fotosik.pl/1422/09ab7cf67aefd12dmed.jpg

Test4: Próbka z naklejoną folią aluminiową

temp źr = 233*C, temp pw = 152*C, temp wś = 96*C

próbka topi się , ubytek warstwy > 1cm, czas trwania 1h

http://images35.fotosik.pl/1233/a96646fa2d622090med.jpg

Wnioski ... Styropian z palcem w .... wytrzyma na poddaszu i nic mu nie będzie, blacha na dachu musiała by się nagrzać > 142*C + brak wentylacji połaci +brak membrany żeby styro zaczął się podtapiać a i tak ubytek warstwy styro jest znikomy.

Przyklejenie foli aluminiowej, lub zastosowanie gotowego styro z folią jako pierwszej warstwy zaraz pod blachą powoduje że blacha musiała by się nagrzać > 200*C + brak wentylacji +brak membrany żeby styro się podtopił.

Dodatkowo myszki nie lubią folii aluminiowej :)

Edytowane przez adkwapniewski

Wydaje mi się, że zapomniałeś o czasie oddziaływania temperatury na próbki. Weź pod uwagę, że słoneczko rozgrzewa blachę na dachu powyżej 70*C. Przyjmijmy, że 100*C... dajmy na to już od godziny 9 rano i te 100*C trzyma się do 18:00. Dopiero potem powoli zmniejsza się.

To oznacza, że przez około 8h w ciągu doby styropian jest poddawany temperaturze załóżmy blisko 100*C.

Dlatego proponuję abyś promiennik zostawił na 8h (24h, 48h?) nad próbką styropianu (jeśli można to bez warstwy aluminium. ). I potem wrzucił tu wnioski. Też rozważam styropian pod pokryciem.

To były testy w "ekstremalnych" warunkach , które pewnie nigdy się nie pojawią ponieważ każdy (chyba ) montuje mebranę albo robi deskowanie.

Jutro zrobię test na 6-8h dla max temp źr = 100*C, chyba że blacha jest w stanie się więcej nagrzać ?

W zeszłym roku mierzyłem pirometrem mebranę na dachu (nie wentylowany) i było < 70*C na zewnątrz >25*C

Szukam foli aluminiowej samoprzylepnej , taśmy mam ale są drogie. Ewentualnie klej którym można przykleić łatwo folię do styropianu

temp źr =100-103*C,temp pw = 73-75*C , czas trwania 8h (bez 4 minut ;) )

http://images38.fotosik.pl/1414/eddd1ef3b63d9ee1med.jpg

Wprawdzie próbka nie jest "prosta" (ostatni kawałek) ale nic jej się nie stało , styro się nie stopił , czekam na roztopy i mój zamówiony grafit , wtedy zamieszczę więcej zdjęć :)

@surgi22 to twój 666 post ... heheh :)

Po to zrobiłem testy żeby w końcu "odczarować" styro :)

Nie jestem ani producentem, ani sprzedawcą - wogóle nie ta branża ;)

Pozostał "problem" myszek (kolejna legenda ludowa) ale jak okleję styro aluminium i ocieple poddasze to się przekonam ;) <- Tego się już przetestować wcześniej nie da ;)

To ja Ci powiem, że się da :D

Jak lubisz doświadczenia to może zrobisz? Tyle, że może potrwać z tydzień.

Proponuję zrobić tak.

Kombinujesz kawałki krokwi np. z tartaku? Robisz sobie coś na kształt skrzynki i na spód tej skrzynki doświadczalnie kładziesz np. plaster sera żółtego. Do boków skrzynki przybijasz kawałki krokwi byle szczelnie. Między krokwie montujesz styropian - szczelnie a na ten styropian klej z siatką, tudzież inna próbka z folią aluminiową. I szykujesz wieko jakaś pleksa czy coś. Rzecz jasna z góry robisz jakieś otwory co by powietrza nie zabrakło w modelu doświadczalnym - skrzyni.

I w sumie może lepiej żeby dna nie było to większą motywację będą miały do testów warstw dachowych?

Idziesz do sklepu zoologicznego i kupujesz myszkę. Albo kilka? Jak testować to testować :D

I te myszki wpuszczasz do tej skrzyni na wierzch próbki. Zamykasz wieko. I czekasz. Jak się przegryzą (?) do sera to odpowiedz będziesz znał. Jak zaczną słabnąć nie przedostając się do sera myślę, że zamiast oddawać je znowu do sklepu zasłużą na wolność :D

Koszt w stosunku do zysków znikomy. Wiedza bezcenna... Bo co zrobisz jak po wydaniu dużej, kilku cyfrowej kwoty na styro, folie, robociznę? A one się skubane przebiją w ciągu 24h przez tą folię aluminiową, siatkę z klejem??? Pal licho ser... ale co zrobią ze styropianem jak im się spodoba? Kupisz sobie wełnę?

...CUT

Koszt w stosunku do zysków znikomy. Wiedza bezcenna... Bo co zrobisz jak po wydaniu dużej, kilku cyfrowej kwoty na styro, folie, robociznę? A one się skubane przebiją w ciągu 24h przez tą folię aluminiową, siatkę z klejem??? Pal licho ser... ale co zrobią ze styropianem jak im się spodoba? Kupisz sobie wełnę?

Upcham bryndzą ... nażrą się i pękną :D ;)

Jak OT to OT: Chciałbym zobaczyć badanie termowizyjne poddasza "upchanego" najlepszą wełną po 2 pełnych sezonach ... Ciekawe ile norek tam się znajdzie ;)

to jest temat o styro na poddaszu :)

Problem polega na tym że nie ma publicznie udostępnionych badań termowizyjnych poddaszy ocieplonych wełną,styro,pianką,celulozą,itd użytkowanych np 3 sezony.

Spotkałem się z udostępnionymi badaniami poddaszy ocieplonych pianką i to zaraz po ocieplaniu.

Chciałbym zobaczyć takie badania , niezależne od dotacji producentów termoizolacji ;)

Może któryś z kolegów ma dostęp do kamerki, "ofiar" (domków z poddaszem uzytkowym ) i jest w stanie zrobić takie porównanie