adkwapniewski 10.03.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Witam, Na wstępie chcę zaznaczyć że buduję "bieda-domek" (nie urażając nikogo), długo się zastanawiałem nad materiałem izolującym na poddasze. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wybrałem styropian , ale że lubię sprawdzić wszystkie "urban legends" przed ostatecznym wyborem - zdecydowałem że "przestestuję" "znikanie/topienie" warstwy styro pod czarną blachą ... Jako że syropian pod blachą nagrzewa się przez promieniowanie do testu wykożystałem promienik podczerwieni. Więc do dzieła Źródło ciepła - promiennik podczerwieni (stacja BGA ) Odległość próbki od promiennika około 5cm temp źr - temperatura źródła temp pw - temperatura powierzchi próbki temp wś - temperatura wewnątrz próbki ~1cm od powierzchni http://images38.fotosik.pl/1411/8874e7f55856e5d2med.jpg Test 1: Próbka bez przyklejonej foli aluminiowej temp źr = 124*C - 142*C, temp pw = 86*C - 99*C (zakres temp w którym nic złego się nie dzieje po przekroczeniu temp źr = 147*C próbka lekko się podtopiła <- zdjęcie poniżej , ubytek warstwy > 1mm , czas trwania 1h http://images45.fotosik.pl/1422/826739863fe4db7fmed.jpg Test2: Próbka bez przyklejonej foli aluminiowej temp źr = 191*C, temp pw=115*C, temp wś = 110*C próbka topi się , ubytek warstwy > 1,5cm, czas trwania 1h http://images41.fotosik.pl/1366/13ff18573a852d24med.jpg Test3: Próbka z naklejoną folią aluminiową temp źr = 192*C, temp pw=115*C, temp wś = 84*C próbka nie topi się , ubytek warstwy = 0, czas trwania 1h http://images45.fotosik.pl/1422/09ab7cf67aefd12dmed.jpg Test4: Próbka z naklejoną folią aluminiową temp źr = 233*C, temp pw = 152*C, temp wś = 96*C próbka topi się , ubytek warstwy > 1cm, czas trwania 1h http://images35.fotosik.pl/1233/a96646fa2d622090med.jpg Wnioski ... Styropian z palcem w .... wytrzyma na poddaszu i nic mu nie będzie, blacha na dachu musiała by się nagrzać > 142*C + brak wentylacji połaci +brak membrany żeby styro zaczął się podtapiać a i tak ubytek warstwy styro jest znikomy. Przyklejenie foli aluminiowej, lub zastosowanie gotowego styro z folią jako pierwszej warstwy zaraz pod blachą powoduje że blacha musiała by się nagrzać > 200*C + brak wentylacji +brak membrany żeby styro się podtopił. Dodatkowo myszki nie lubią folii aluminiowej Edytowane 10 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 10.03.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Wydaje mi się, że zapomniałeś o czasie oddziaływania temperatury na próbki. Weź pod uwagę, że słoneczko rozgrzewa blachę na dachu powyżej 70*C. Przyjmijmy, że 100*C... dajmy na to już od godziny 9 rano i te 100*C trzyma się do 18:00. Dopiero potem powoli zmniejsza się. To oznacza, że przez około 8h w ciągu doby styropian jest poddawany temperaturze załóżmy blisko 100*C. Dlatego proponuję abyś promiennik zostawił na 8h (24h, 48h?) nad próbką styropianu (jeśli można to bez warstwy aluminium. ). I potem wrzucił tu wnioski. Też rozważam styropian pod pokryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Jeśli będzie tam przestrzeń wenytylowana to nie będzie tak wysokich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 10.03.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 To były testy w "ekstremalnych" warunkach , które pewnie nigdy się nie pojawią ponieważ każdy (chyba ) montuje mebranę albo robi deskowanie. Jutro zrobię test na 6-8h dla max temp źr = 100*C, chyba że blacha jest w stanie się więcej nagrzać ? W zeszłym roku mierzyłem pirometrem mebranę na dachu (nie wentylowany) i było < 70*C na zewnątrz >25*C Szukam foli aluminiowej samoprzylepnej , taśmy mam ale są drogie. Ewentualnie klej którym można przykleić łatwo folię do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.03.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Temperatura dachu krytego czarną papą nie przekracza 80oC w największe upały.Też testowałem.Pirometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.03.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Temperatura dachu krytego czarną papą nie przekracza 80oC w największe upały.Też testowałem.Pirometrem. to niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.03.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 temp źr =100-103*C,temp pw = 73-75*C , czas trwania 8h (bez 4 minut ) http://images38.fotosik.pl/1414/eddd1ef3b63d9ee1med.jpg Wprawdzie próbka nie jest "prosta" (ostatni kawałek) ale nic jej się nie stało , styro się nie stopił , czekam na roztopy i mój zamówiony grafit , wtedy zamieszczę więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Mam na deskowaniu z płyty MFP 18mm folię sunx icopala a ocieplnie grafitowym styro 27cm ( 15 miedzykrokwiowo i 12 cm poniżej ) z zachowaną szczeliną 3 cm, nie spodziwam się latem temperatur powyżej 50C w okolicach styropianu tak więc sądząc po twoich testach luzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.03.2012 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 @surgi22 to twój 666 post ... heheh Po to zrobiłem testy żeby w końcu "odczarować" styro Nie jestem ani producentem, ani sprzedawcą - wogóle nie ta branża Pozostał "problem" myszek (kolejna legenda ludowa) ale jak okleję styro aluminium i ocieple poddasze to się przekonam <- Tego się już przetestować wcześniej nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 11.03.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 To ja Ci powiem, że się da Jak lubisz doświadczenia to może zrobisz? Tyle, że może potrwać z tydzień. Proponuję zrobić tak. Kombinujesz kawałki krokwi np. z tartaku? Robisz sobie coś na kształt skrzynki i na spód tej skrzynki doświadczalnie kładziesz np. plaster sera żółtego. Do boków skrzynki przybijasz kawałki krokwi byle szczelnie. Między krokwie montujesz styropian - szczelnie a na ten styropian klej z siatką, tudzież inna próbka z folią aluminiową. I szykujesz wieko jakaś pleksa czy coś. Rzecz jasna z góry robisz jakieś otwory co by powietrza nie zabrakło w modelu doświadczalnym - skrzyni. I w sumie może lepiej żeby dna nie było to większą motywację będą miały do testów warstw dachowych? Idziesz do sklepu zoologicznego i kupujesz myszkę. Albo kilka? Jak testować to testować I te myszki wpuszczasz do tej skrzyni na wierzch próbki. Zamykasz wieko. I czekasz. Jak się przegryzą (?) do sera to odpowiedz będziesz znał. Jak zaczną słabnąć nie przedostając się do sera myślę, że zamiast oddawać je znowu do sklepu zasłużą na wolność Koszt w stosunku do zysków znikomy. Wiedza bezcenna... Bo co zrobisz jak po wydaniu dużej, kilku cyfrowej kwoty na styro, folie, robociznę? A one się skubane przebiją w ciągu 24h przez tą folię aluminiową, siatkę z klejem??? Pal licho ser... ale co zrobią ze styropianem jak im się spodoba? Kupisz sobie wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Wiadomo że myszy pasjami jadają styropian a wełną sie brzydzą ( dlaczego ? no chyba nie dlatego że taka miękka, ,,naturalna '' ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.03.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ...CUT Koszt w stosunku do zysków znikomy. Wiedza bezcenna... Bo co zrobisz jak po wydaniu dużej, kilku cyfrowej kwoty na styro, folie, robociznę? A one się skubane przebiją w ciągu 24h przez tą folię aluminiową, siatkę z klejem??? Pal licho ser... ale co zrobią ze styropianem jak im się spodoba? Kupisz sobie wełnę? Upcham bryndzą ... nażrą się i pękną Jak OT to OT: Chciałbym zobaczyć badanie termowizyjne poddasza "upchanego" najlepszą wełną po 2 pełnych sezonach ... Ciekawe ile norek tam się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.03.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jeśli jest dobrze zrobione to z wełną nic się nie będzie działo, jeśli zrobione byle jak to po dwóch latach jest poprawki. Widziałem takie poddasza gdzie wełna zjeżdzała i były braki - budowy robione przez dużego jednego wykonawcę gdzie właściciel w nic nie wnikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 14.03.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 to jest temat o styro na poddaszu Problem polega na tym że nie ma publicznie udostępnionych badań termowizyjnych poddaszy ocieplonych wełną,styro,pianką,celulozą,itd użytkowanych np 3 sezony. Spotkałem się z udostępnionymi badaniami poddaszy ocieplonych pianką i to zaraz po ocieplaniu. Chciałbym zobaczyć takie badania , niezależne od dotacji producentów termoizolacji Może któryś z kolegów ma dostęp do kamerki, "ofiar" (domków z poddaszem uzytkowym ) i jest w stanie zrobić takie porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts