Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solary czy pompa powietrza do podgrzewania wody????

tank102

Recommended Posts

Przewody z pompy wychodzą niemal identycznie jak z twojego kotła. CWU grzeję do 45* (mogę więcej ale nie ma to sensu) a grzałki nie posiadam;)

PS. Nie zajmuję się niczym co związane z budową i ogrzewaniem, ogólnie z niczym co związane z domem, a to czym się zajmuję do najtańszych nie należy;)

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wydawało mi sie ze przewody do pompy muszą miec przekroj taki jak mniej wiecej do klimy czyli i prowadzi je sie na przykład w fundamencie.

zakładam ze jednostka zewnetrzna tez generuje jakis dzwiek , tam jest chyba wentylator wiec musi byc od połnocy i nisko.

u mnie do kotła idzie tylko 1 rurka z gazem widoczna tylko w garazu.

Na zewnątrz nic nie widac bo licznik jest przy garazu.

o instalacjach myslałem na początku bo miałem przyjemnosc wejscia na forum i wszystko ukryłem w wylewkach i scianach w zabudowie wiec ciekawi mnie jak idą przewody do pompy bo u sasiada widac je częsciowo na zewnątrz.

wydawało mi sie ze przewody do pompy muszą miec przekroj taki jak mniej wiecej do klimy czyli i prowadzi je sie na przykład w fundamencie.

zakładam ze jednostka zewnetrzna tez generuje jakis dzwiek , tam jest chyba wentylator wiec musi byc od połnocy i nisko.

u mnie do kotła idzie tylko 1 rurka z gazem widoczna tylko w garazu.

Na zewnątrz nic nie widac bo licznik jest przy garazu.

o instalacjach myslałem na początku bo miałem przyjemnosc wejscia na forum i wszystko ukryłem w wylewkach i scianach w zabudowie wiec ciekawi mnie jak idą przewody do pompy bo u sasiada widac je częsciowo na zewnątrz.

Coś ci się pomerdało. Mam PC gruntową i do pomieszczenia gospodarczego wchodzą i wychodzą po trzy rury fi40 i tam jest zamontowany rozdzielacz (można go było zrobić w studni ale po co przepłacać?)

Byc moze mi sie cos posralo , ale temat brzmi pompa powietrzna do podgrzania wody czy solar.

myslałem ze piszemy o pompie powietrznej a tam z tego co wiem jest agregat czyli puszka ktora wisi na elewacji.

Dodam ze jak szukałem 4 lata temu wykonawcy do pompy gruntowej bo i taką opcje brałem pod uwagę a napewno chciałem poznac wycenę to najblizej znalazłem firmę sykut z Bielska.

Po napisaniu maila dostałem odpowiedz po poł roku.

pewnie związane to było z tym ze mieli wowczas kupę roboty.

i dlatego zaistanial kondenstat , solar :) i kominek z wodą dodam ze jeszcze nie uzytkuje bo się wykanczam powoli ale załozenie czyli ciepła woda jest a o to chodzi.

W czasie upałow niech ci bedzie co potem ? zimą się nie myjesz ?

zdalo by się czasami jak na dworze - 20 a własnie przyszedłes z zewnątrz bo rąbales drzewo do kominka wziąsc ciepła - gorącą kąpiel.

moze wyolbrzymiam temat ale nie mieszkałem jeszcze w domu jednorodzinnym a w tej chwili mam nieograniczone ilosci gorącej wody o temp 53 stopnie mierzyłem.

moze drogiej ale jest zawsze - leje się z kranu.

dlatego instalację tez mam przewymiarowaną rurki do podłogowki co 10 cm zasobnik na 220 litrow a co to znaczy w praktyce to się okaże.

A to akurat w czasie upałów wielki plus takiej PC. Gdy chłodzenie nie jest nam potrzebne, ciągniemy powietrze z zewnątrz i wyrzucamy na zewnatrz.

Tu ostrzegam z ewentualnym montażem w domu, by wcześniej 2 razy to przemyśleć. W mojej firmie zrobiliśmy taki numer. Fakt w pomieszczeniu dość sporym zrobiło się przyjemniej, ale... mamy ślicznie ścianę owaloną od kurzu... Klimatyzacja nie mieli tak mocno powietrzem (jednostka wewnętrzną). Dmucha lżej ale chłodniejszym powietrzem. PC dmucha cieplejszym ale więcej i w tej ilości kumuluje się kurz. Drugi raz bym tego nie zrobił.

W czasie upałow niech ci bedzie co potem ? zimą się nie myjesz ?

zdalo by się czasami jak na dworze - 20 a własnie przyszedłes z zewnątrz bo rąbales drzewo do kominka wziąsc ciepła - gorącą kąpiel.

Zaraz zaraz, a twoje solarki dają zimą CWU? Sprawność PC do CWU jak i solarów, jest na porównywalnym poziomie, a śmiem twierdzić, że PC jest nawet na wyższym. Więc w obu przypadkach trzeba czymś tą wodę w tych pozostałych okresach podgrzać.

Tu ostrzegam z ewentualnym montażem w domu, by wcześniej 2 razy to przemyśleć. W mojej firmie zrobiliśmy taki numer. Fakt w pomieszczeniu dość sporym zrobiło się przyjemniej, ale... mamy ślicznie ścianę owaloną od kurzu... Klimatyzacja nie mieli tak mocno powietrzem (jednostka wewnętrzną). Dmucha lżej ale chłodniejszym powietrzem. PC dmucha cieplejszym ale więcej i w tej ilości kumuluje się kurz. Drugi raz bym tego nie zrobił.

U mnie w domu kurzu dużo mniej, bo nie otwieram okien;)

U mnie w domu kurzu dużo mniej, bo nie otwieram okien;)

Tam gdzie nasza pompa stoi nie ma okien i praktycznie nikt nie otwiera drzwi, bo nie ma po co. Mimo wszystko będzie trzeba pomyśleć o jakimś filtrze, bo malowanie ściany co pół roku to średni interes. To tak na marginesie, gdyby ktoś z powietrznej chciał wykorzystywać chłodne powietrze.

Zaraz zaraz, a twoje solarki dają zimą CWU? Sprawność PC do CWU jak i solarów, jest na porównywalnym poziomie, a śmiem twierdzić, że PC jest nawet na wyższym. Więc w obu przypadkach trzeba czymś tą wodę w tych pozostałych okresach podgrzać.

Jak się czyta przeróżne publikacje to zazwyczaj solary wychodzą tak samo jak PC PW, więc decyzja jest bardziej uzależniona od przekonań niż ekonomii. A jak już ktoś jest do swojego przekonany to będzie bronił jak lew :p

Latem solarek zimą gaz i lekkie dogrzewanie kominkiem z wodą - taką decyzję podjąłem.

na razie muszę sie z tym pogodzic nawet jak bym miał pompę za darmo

podjąłem decyzję i juz wszystkie graty na miejscu

grunt ze nie bedzie pizdziec, koszty na razie schodzą na plan dalszy.

moi klienci liczyc nie potrafią dlatego utrzymaniem domu się nie martwię (narazie się nie martwię)